από τη Χαρά Κωνσταντή

Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να επενδύσει κανείς, συν τοις άλλοις, στην εκμάθηση ή βελτίωση των γνώσεων σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Ως φανατική language learner, σου παρουσιάζω παρακάτω μια σειρά από προφανείς – αλλά και όχι -λόγους, που θα σε πείσουν ότι αξίζει να αφιερώσεις ένα μέρος από το χρόνο σου και το budget σου για να μάθεις μια ξένη γλώσσα.

Για πάμε λοιπόν:

Στην καθημερινότητα σου!

Ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάφορων συσκευών απαιτούν ως ένα βαθμό γνώση ξένων γλωσσών (κυρίως Αγγλικών) από το χρήστη- να ένας βασικός λόγος που η γιαγιά μου δυσκολεύτηκε να μάθει να σερφάρει στο internet (αν και το κατάφερε τελικά! – so proud of you, γιαγιά!). Συν του ότι, κατέχοντας κάποια ξένη γλώσσα, έχεις στη διάθεσή σου μια τεράστια γκάμα ταινιών, σειρών βιβλίων και μουσικής για να επιλέξεις…

Ο πιο καλός ο φοιτητής… + “αχτύπητο” βιογραφικό

Δε χρειάζεται να σου τονίσω το πόσο απαραίτητες είναι οι ξένες γλώσσες τη σημερινή εποχή για την ακαδημαϊκή και μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Τα πτυχία ξένων γλωσσών, αλλά και ταυτόχρονα η δυνατότητα καλής προφορικής και γραπτής κατανόησης και επικοινωνίας σε αυτές- άρα σε συμβουλεύω να μην αρκεστείς μόνο στα στοιχειώδη, για να «μαζέψεις ένα χαρτί» – θα σου χρησιμεύσουν σίγουρα στα φοιτητικά χρόνια. Πρώτα απ’ όλα, για την εκπόνηση εργασιών , σε προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακό επίπεδο, μιας και πολύ μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας θα είναι ξενόγλωσσο, αφού στην Ελλάδα υστερούμε κατά πολύ στον τομέα της έρευνας, σε πολλά επιστημονικά πεδία και κλάδους, συγκριτικά με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού… Επίσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλεγείς να συμμετάσχεις σε προγράμματα τύπου Erasmus και για να έχεις σοβαρές πιθανότητες να αντεπεξέλθεις με αξιοπρέπεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων και τις δραστηριότητες εκεί. Και τέλος, είναι ένα μεγάλο bonus για το βιογραφικό σου, για τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας μελλοντικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

(More than) one language(s), endless possibilities…

Λέει ένα ρητό, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου: «τα όρια της γλώσσας μου είναι και τα όρια του κόσμου μου». Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες σημαίνουν αυτόματα έκθεση και δυνατότητα επαφής με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέους κόσμους. Σε πρακτικό επίπεδο, θα σου λύσει τα χέρια αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και θα σου δώσει τη δυνατότητα γνωριμιών και ενδεχομένως δημιουργίας φιλίας με άτομα από άλλες χώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, σε βλέπω να αρχίζεις τις παντομίμες στην καντίνα με τα σάντουιτς για να μη λιμοκτονήσεις στα ξένα (το έχω δει να διαδραματίζεται μπροστά μου, απολαυστικότατο!) ή στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, για να αποφύγεις την εμπειρία του ύπνου στο παγκάκι με τον άστεγο…

(Σα) συμμαθητές… (που λέει και το τραγούδι…)

Ένα ακόμα όφελος στον κοινωνικό τομέα είναι η ευκαιρία που σου παρέχουν οι ξένες γλώσσες να συναναστραφείς με άλλα άτομα που μαθαίνουν την ίδια γλώσσα, πηγαίνοντας σε ένα φροντιστήριο. Άλλη μια δυνατότητα για ενδιαφέρουσες γνωριμίες, λοιπόν!

Ξένες γλώσσες και… brain – workout!

Αν είσαι φανατικός του αθλητισμού, νομίζω ότι εδώ μιλάω στη γλώσσα σου. Για το τέλος, λοιπόν, σου άφησα το καλύτερο: Επιστημονικές έρευνες λένε ότι η διαδικασία εκμάθησης μιας γλώσσας πέραν της μητρικής προκαλεί δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου, κάτι που μάλιστα ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας (τι λες τώρα!). Με απλά λόγια, φαντάσου το σα γυμναστική για το μυαλό σου. Ουσιαστικά δυναμώνεις συγκεκριμένες περιοχές του, όπως αυτές που σχετίζονται με τη μνήμη, την ικανότητα αιτιολόγησης και σχεδιασμού και καταφέρνεις να βελτιώσεις τις αντίστοιχες δεξιότητες. Παράλληλα γίνεσαι πιο δημιουργικός, καλλιεργείς την αναλυτική σκέψη, βελτιώνεις την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την προσοχή και γίνεσαι καλύτερος στο multitasking. Πιο έξυπνος, πιο συγκεντρωμένος, πιο παραγωγικός. Δεξιότητες χρήσιμες για τη φοιτητική σου σταδιοδρομία, τη μάθηση και τη ζωή γενικότερα.

Win – win!

Για όποιο λόγο και αν επιλέξεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Και κλείνοντας, έχε υπόψη σου ότι πολλές ξένες γλώσσες συνδέονται στενά μεταξύ τους, λόγω κοινής ρίζας, ομοιοτήτων στη γραμματική, το λεξιλόγιο κτλ.

Είναι να μην κάνεις την αρχή, επομένως!(;)

mycampus.gr