Η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Ο κόκκινος σταυρός ήταν έμβλημα της Αγγλίας στην περίοδο του Μεσαίωνα και των Σταυροφοριών και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γνωστά εμβλήματα που εκπροσωπούν την Αγγλία. Ως εθνική σημαία της Αγγλίας χρησιμοποιήθηκε από το 16ο αιώνα.

Ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης άγιος της Αγγλίας το 13ο αιώνα και ο θρύλος με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει δράκοντα χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Η ακριβής προέλευση της σημαίας είναι ασαφής και για το από πού προήλθε υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι γνωστό ότι εμφανίστηκε στα μεσαιωνικά χρόνια. Ως πρώτη γνωστή καταγραφή του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου ως έμβλημα, και όχι ως σημαία, αναφέρεται (σε γραπτές πηγές) ότι ήταν ένα έγγραφο που είχε μια διήγηση από τον Πόλεμο της Ουαλίας του 1275.

Η χρήση του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο ήταν σύμβολο του Αγίου Γεωργίου στους μεσαιωνικούς χρόνους. Αυτό φαίνεται, επί παραδείγματι, στη σημαία της Γεωργίας, ακόμα μιας χώρας με πολιούχο άγιο τον Άγιο Γεώργιο.

Κατά την έναρξη των Σταυροφοριών, ο ερυθρός σταυρός του Αγίου Γεωργίου σε λευκό φόντο ήταν ήδη συνδεδεμένος με την Αγγλία. Παρ’ ότι ο Πάπας αποφάσισε ότι οι Άγγλοι σταυροφόροι θα είχαν ως διακριτικά το λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο και ότι οι Γάλλοι σταυροφόροι θα φορούσαν ερυθρό σταυρό σε λευκό φόντο, οι Άγγλοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν «δικό τους» σταυρό με κόκκινο χρώμα σε λευκό φόντο, όπως είχαν οι Γάλλοι. Έτσι, ο κόκκινος σταυρός σε άσπρο φόντο έγινε γενικά το σύμβολο των σταυροφόρων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Η αρχαιότερη καταγραφή της χρήσης της σημαίας του Αγίου Γεωργίου στη θάλασσα είναι το 1545, χωρίς άλλες σημαίες αγίων. Τις τελευταίες δεκαετίες η σημαία του Αγίου Γεωργίου άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Άγγλους ιδιαίτερα σε αθλητικές διοργανώσεις

Posted Image

Όταν πραγματοποιήθηκε η ένωση των βασιλείων της Σκωτίας και της Αγγλίας, επί βασιλείας Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας (και ΣΤ΄ της Σκωτίας), ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου συνδυάστηκε με το σταυρό της Σκωτίας και προήλθε η σημερινή σημαία της Ένωσης (ή «Union Jack»), όταν συνδυάστηκε και με τη σημαία της Ιρλανδίας το 1801.

ipaideia.gr