Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) με ανακοίνωσή της απαντά στη φημολογούμενη αύξηση του φόρου, τονίζοντας ότι το «λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μηδενικό». Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής στο βιβλίο είχε στο παρελθόν κατοχειρωθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ με ψήφισμα του 1971. Η Ιρλανδία και η Αγγλία έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

Η ανακοίνωση των ελλήνων εκδοτών

«Μετά την ουσιαστική κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου του βιβλίου κατά τουλάχιστον 15% το τελευταίο εξάμηνο, και τη μείωση κατά 50% της κερδοφορίας του κλάδου, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να «προσφέρει» στην τρόικα ξανά το βιβλίο ως εξιλαστήριο θύμα στις απαιτήσεις της, αποφασίζοντας την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.

Το λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μηδενικό, καθώς η αγορά βιβλίων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με σταθερή αγορά θα μπορούσε το κράτος να κερδίσει 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλειμμάτων, ενώ βάζει βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της παιδείας του λαού μας.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των Ελλήνων στα βιβλία και κατ” επέκταση στη μόρφωση. Ας μην ξεχνούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας δεν φρόντισαν ούτε καν τη δημιουργία επαρκών δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών που θα μπορούσαν σε εποχές οικονομικής δυσκολίας να εξασφαλίσουν τη γνώση σε όλους τους Έλληνες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης αντιμετωπίζει το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό πρώτης ανάγκης, ορίζοντας μηδενικούς ή πολύ χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ (η Αγγλία και η Ιρλανδία έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τα βιβλία) και παράλληλα έχουν καθιερωμένα συστήματα ενιαίας τιμής για το βιβλίο και υποστηρίζουν οργανωμένα δίκτυα βιβλιοθηκών.

Έως πότε οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες θα αδιαφορούν για την παιδεία και θα αντιμετωπίζουν το βιβλίο ως εμπόρευμα κενό περιεχομένου ή ως πολυτελές αξεσουάρ;»