Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη ζωή ενός παιδιού και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιολογική του πορεία. Εκτός από ευχαρίστηση και ικανοποίηση, το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά την κύρια ενασχόλησή τους, καθώς αποτελεί την καθημερινότητά τους.

Το παιχνίδι είναι έκφραση της ενέργειας των παιδιών και έχει πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική ανάπτυξή τους. Κάθε παιδί χρησιμοποιεί το ένστικτό του και καταφέρνει να παίξει!

Το παιχνίδι με αντικείμενα ή και χωρίς εξασκεί τις κινητικές και διανοητικές λειτουργίες του παιδιού. Το βοηθά να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, να αποκτήσει ομαδικό πνεύμα και να διεγείρει τη φαντασία του προς όφελος της δημιουργικότητάς του.

Η πιο δημοφιλής θεωρία για το παιδικό παιχνίδι είναι του Πιαζέ. Ο Πιαζέ χωρίζει το παιχνίδι σε 3 κατηγορίες: το παιχνίδι της άσκησης, το συμβολικό παιχνίδι και το κοινωνικό.

Στο παιχνίδι της άσκησης το παιδί μέσα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις αναπτύσσει και βελτιώνει τις κινητικές του ικανότητες. Στο συμβολικό παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται τα συναισθήματά του και τα παιχνίδια του, ενώ χρειάζεται να ενταχθεί σε μία ομάδα για να τον βοηθήσει να το επιτύχει αυτό. Στο κοινωνικό παιχνίδι , υπάρχει πάντοτε ένας στόχος τον οποίο πρέπει να επιτύχει η ομάδα που συμμετέχει σε αυτό. Το παιδί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, παύει να σκέφτεται εγωιστικά και χρησιμοποιεί τη λογική του.

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, διότι ικανοποιεί το ένστικτο των παιδιών, βελτιώνει τις κινητικές και γνωστικές του ικανότητες, διευρύνει τη φαντασία τους, τα βοηθά να διαχειρίζονται το άγχος και τα αρνητικά τους συναισθήματα, τα καθιστά ευτυχισμένα, ικανοποιημένα και χαρούμενα.

Το ιδανικό παιχνίδι είναι αυτό που προωθεί τη δημιουργικότητά του παιδιού, που προάγει την κοινωνικότητά του, που εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία του και που το κάνει χαρούμενο και ικανοποιημένο. Οι ανάγκες για παιχνίδι μεταβάλλονται αναλόγως της ηλικίας του παιδιού. Όσο πιο μικρό είναι τόσο πιο εποικοδομητικά παιχνίδια πρέπει να παίζει.


doctoranytime.gr