Ευθυμία Ντεμίρη

xeniglossa.gr F.L.E. Team

Τα τελευταία χρόνια, από το 2007 και πέρα, τα διπλώματα του πανεπιστημίου της Σορβόννης άρχισαν να αποκτούν νέα πνοή και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που τα καθιστούν προσιτά για τους καθηγητές αλλά και φιλικά προς τους υποψηφίους είτε αυτοί είναι μαθητές, είτε σπουδαστές και ενήλικες. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα διπλώματα του DELF-DALF έχουν χάσει κάτι από την αίγλη και την αξία τους.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πρώτο δίπλωμα είναι το Sorbonne B1 αντίστοιχο με το DELF B1.Περιλαμβάνει 4 epreuves:

Α) Compréhension Orale:με διάφορα είδη ασκήσεων :προφοράς, τονισμού, κατανόησης κειμένου… αυτή η δοκιμασία είναι 25/100

Β) Langue:ασκήσεις γραμματικής που αφορούν κυρίως στο πρώτο μέρος της γραμματικής (pronoms, adjectifs, prépositions) καθώς και χρόνους κυρίως Présent,Imparfait,Passé Composé,Futur Simple…και αυτή η δοκιμασία είναι 25/100

C) Compréhension Écrite - Production Écrite :κατανόηση κειμένου λογοτεχνικού που απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό ή απλοποιημένα κείμενα με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών κατανόησης και λεξιλογίου.Μετά από το κείμενο ακολουθεί έκθεση πάνω σε περιγραφικό θέμα σχετικό με το κείμενο (120-150 λέξεις συνήθως) και αυτό το μέρος βαθμολογείται 25/100

D) Production Orale : Περιγραφή εικόνας ή μικρού κειμένου(αν και συνήθως είναι εικόνα)και μικρή ανάλυση του θέματος της εικόνας-ανάλογα με τα προφορικά του DELF B1.Βαθμολογία 25/100.

Ο υποψήφιος που θα έχει 50/100 επιτυγχάνει ενώ αποκλείεται αν έχει κάτω από 05 σε οποιαδήποτε δοκιμασία ανεξαρτήτως μέσου όρου.(ότι ισχύει και στα DELF).Αυτό ισχύει για όλα τα διπλώματα του Sorbonne πλέον εκτός από το Sorbonne C1 όπου ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε 15/75 στα γραπτά και 05/25 στα προφορικά για να μην αποκλειστεί. Δεν ισχύει πλέον ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει περάσει τα γραπτα για να δώσει προφορικά .Όλοι παρουσιάζονται σε όλες τις δοκιμασίες και η βαθμολογία συμψηφίζεται.

Δείτε όλα τα θέματα και τις λύσεις του Sorbonne B1

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aκολουθεί το Sorbonne B2 το οποίο χωρίζεται στα ίδια μέρη με το Β1 με ανάλογη βαθμολογία.Αυτό που αλλάζει είναι το επίπεδο δυσκολίας σε κάθε δοκιμασία,ενώ στα προφορικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να πουν την άποψή τους πάνω σε ένα μεγαλύτερο κείμενο,τύπου DELF B2.

Δείτε όλα τα θέματα και τις λύσεις του Sorbonne B2

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Στο επίπεδο C1 το δίπλωμα αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο και περιλαμβάνει:

Α) Compréhension Ecrite και Production Ecrite ανάλογη με αυτή του Β2 που βαθμολογείται 25/100

Β) Langue ανάλογη με του Β2 και αυτή 25/100

C) Littérature : μελέτη δύο συγκεκριμένων έργων που αλλάζουν κάθε 2 χρόνια.Στους υποψηφίους τίθεται απόσπασμα 15-20 γραμμών και ακολουθούν 4 ερωτήσεις πάνω στο κείμενο και τη σχέση του με το υπόλοιπο έργο γενικότερα.Οι απαντήσεις κυμαίνονται από 12-20 γραμμές περίπου.

D) Production Orale : Αποτελείται από δύο μέρη.Το πρώτο περιλαμβάνει ένα κείμενο civilisation γενικού περιεχομένου το οποίο πρέπει ο υποψήφιος να παρουσιάσει και να κάνει ένα exposé πάνω στο θέμα που θίγει.(13/25).Έπειτα ακολουθεί μία ερώτηση γενικού περιεχομένου πάνω σ’ένα από τα δύο έργα λογοτεχνίας του προγράμματος(12/20).

Posted Image Η ιδιαιτερότητα του διπλώματος είναι ότι ο υποψήφιος μπορεί να κατοχυρώσει τη βαθμολογία της γλώσσας και της Compréhension-Production Écrites από το Sorbonne B2 και να εξεταστεί μόνο στη λογοτεχνία.

Δηλαδή αν ένας υποψήφιος έχει πάρει στο Β2 60/100 ο βαθμός του διαιρείται διά 2 και ο αυτός ο βαθμός (30/50) κατοχυρώνεται για το Sorbonne C1.

‘Ετσι, ο υποψήφιος δίνει μόνο λογοτεχνία και προφορικά.(Sorbonne C1 littérature).

Aυτό διευκολύνει πολύ τους μαθητές που συνήθως σταματούν τα γαλλικά στο DELF B2 ενώ χάρη σ’αυτή τη διευκόλυνση μπορούν να αποκτήσουν ένα δίπλωμα C1 ακόμα και στην 1η ή 2α Λυκείου και να παρουσιαστούν και στο Sorbonne C2 όταν είναι ακόμα στο σχολείο ή να έχουν ένα μόνο χρόνο για να ολοκληρώσουν τα γαλλικά τους μετά το σχολείο .

Επίσης η ύλη είναι πολύ πιο βατή για παιδιά σχολείου, πιο περιορισμένη και τα εισαγάγει και στη γαλλική κουλτούρα πολύ περισσότερο απ’ότι τα DALF.

Δείτε όλα τα θέματα και τις λύσεις του Sorbonne C1

~~~~~~~~~~~~~

Τέλος, το Sorbonne C2 περιλαμβάνει τις εξής δοκιμασίες:

Α) Compte-rendu Commentaire :Περίληψη και σχολιασμός δοκιμίου πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος ή θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης(20/100)

Β) Traduction :Μετάφραση λογοτεχνικού κειμένου από τα γαλλικά στα ελληνικά και πέντε προτάσεις με γραμματικές ή συντακτικές δυσκολίες από τα ελληνικά στα γαλλικά.(10/100)

C) Littérature :Mία ερώτηση γενικού περιεχομένου πάνω σε ένα από τα δύο λογοτεχνικά βιβλία του προγράμματος.Τίθενται δύο ερωτήσεις, μία για κάθε έργο και ο υποψήφιος επιλέγει μία από τις δύο.Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εμβαθύνουν στα έργα και η ανάλυση να βασίζεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα. (20/100)

D) Production Orale :H δοκιμασία αποτελείται από ένα άρθρο το οποίο ο υποψήφιος θα πρέπει να αναλύσει και να σχολιάσει και ένα απόσπασμα ενός από τα δύο έργα που είναι στο πρόγραμμα το οποίο αναλύει επίσης.(50/100).

Δείτε όλα τα θέματα και τις λύσεις του Sorbonne C2

Ευθυμία Ντεμίρη

xeniglossa.gr F.L.E. Team

Συχνά λάθη στις εξετάσεις γαλλικών σύμφωνα με το παν/μιο της Σορβόννης