Προς: Πολεοδομία Δήμου Ηρακλείου

Κοινοπ.: Βουλευτές Ν. Ηρακλείου

ΠΟΙΚΞΓ

Τοπικούς Συλλόγους PALSO

Θέμα: Νομιμότητα κτιρίου για χρήση εκπαιδευτηρίου

Αξιότιμοι κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς λόγω αρμοδιότητας καθόσον τόσο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) όσο και από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής μας ενημέρωσαν ότι η ερμηνεία των διατάξεων του ΝΟΚ για τη χρήση των κτιρίων, την στατικότητα, παθητική πυρασφάλεια και προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ καθώς και ο έλεγχος της εφαρμογής τους είναι αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα.

Προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας, παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσετε ότι τα πιο κάτω είναι σωστά.

Το βασικότερο θέμα υφίσταται στην αδειοδότηση των κάτω των 75 μαθητών (θεωρητικό πληθυσμό) κ.ξ.γ., φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Δια Βίου 1.

Στην κατηγορία των ιδιωτικών σχολείων, κολλεγίων, ΙΕΚ, Δια Βίου 2, φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και κ.ξ.γ. με θεωρητικό πληθυσμό ανά ώρα άνω των 75 είναι σαφές ότι ζητάνε οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί για χρήση εκπαιδευτηρίου ή έχει αλλαχθεί η χρήση με έκδοση νέας άδειας δόμησης.

Στην περίπτωση όμως των κάτω των 75 ατόμων ανά ώρα στα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρουν απλά: «ισχύουσα οικοδομική άδεια», δηλαδή η άδεια δόμησης μπορεί να είναι για άλλη χρήση π.χ. κατοικία ή γραφεία. Αυτό το οποίο χρήζει διευκρίνησης είναι ότι ο ΝΟΚ απαιτεί στην περίπτωση τέτοιων κτιρίων, ναι μεν να μην απαιτείται η αλλαγή χρήσης στην αρχική άδεια δόμησης (που είναι δύσκολο, χρονοβόρο και δαπανηρό), αλλά οι βεβαιώσεις των μηχανικών τόσο για την στατική επάρκεια όσο και για την παθητική πυρασφάλεια καθώς και τα ΑΜΕΑ να βεβαιώνουν ότι πληρούνται οι προδιαγραφές του ΝΟΚ για τη συγκεκριμένη χρήση (εκπαιδευτήριο) και να ενημερώνεται γι’ αυτή την άλλη χρήση ο φάκελος της άδειας δόμησης και ακολούθως ο φάκελος ταυτότητας του κτιρίου. Σε περίπτωση που οι προδιαγραφές αυτές δεν τηρούνται, η χρήση του κτιρίου είναι παράνομη και το κτίριο θα θεωρείται αυθαίρετο.

Φυσικά για τα ήδη υπάρχοντα κτίρια δίνεται χρονική περίοδος προσαρμογής μέχρι το 2020 για τα ΑΜΕΑ. Η πραγματική χρήση βέβαια πρέπει να δηλώνεται και έχει εφαρμογή για την πυρασφάλεια και τη στατική επάρκεια.

Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε καταγγελία στην πολεοδομία (ΥΠΕΧΩΔΕ) ή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Διοίκηση Πυροσβεστικής) και τυχόν παραβάσεις διαπιστούμενες μετά από τον έλεγχο (από αυτές τις υπηρεσίες και όχι τον ΕΟΠΠΕΠ) θα οδηγούσε (είναι ποινικά αδικήματα) στην απαγόρευση της χρήσης του κτιρίου ως εκπαιδευτηρίου καθώς και σε πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις. Όπως διασταυρώσαμε και με την νομική υπηρεσία του ΕΟΠΠΕΠ, η συμμόρφωσή μας με τις διατάξεις του ΝΟΚ είναι αυτονόητη υποχρέωση καθώς είναι διατάξεις δημοσίου δικαίου εν ισχύ. Η χορήγηση της άδειας λειτουργίας δίνεται σύμφωνα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις μηχανικών, ενημέρωση φακέλου δόμησης του κτιρίου κ.λ.π.) υπό την προϋπόθεση ότι τα δηλούμενα είναι ακριβή και σύμφωνα με το σύνολο των σχετικών νομικών διατάξεων.

Επ’ ουδενί λόγω η χορήγηση άδειας λειτουργίας από τον ΕΟΠΠΕΠ μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ακύρωση των διατάξεων του ΝΟΚ ή κατά παρέκκλιση αυτών των διατάξεων καθιέρωση ειδικού νομικού καθεστώτος για τα κ.ξ.γ.

Φυσικά θεωρούμε σωστό ότι ο ΕΟΠΠΕΠ εκδίδει τις άδειες εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από το νόμο του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή ζητώντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά πιστεύουμε ότι οι παραπάνω διευκρινίσεις θα πρέπει να αναφέρονται. Παρά το γεγονός ότι άγνοια νόμου δεν νοείται, δεν πρέπει να θεωρούμε καθόλου αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν παρανοήσεις που οδηγούν, χωρίς να υπάρχει μεθόδευση για κάτι τέτοιο, σε επιζήμιες, τόσο για τους ίδιους όσο και για το δημόσιο συμφέρον, ενέργειες των επιχειρηματιών.

Ασφαλώς παράβαση θα είναι και μια όχι ακριβής και σύννομη βεβαίωση μηχανικού για την τήρηση των διατάξεων του ΝΟΚ για τα εκπαιδευτήρια (στατικότητα, παθητική πυρασφάλεια, ΑΜΕΑ, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης στην πολεοδομία) και όλα αυτά για χρήση εκπαιδευτηρίου, για όλο το κτίριο ή μέρος αυτού.

Παρακαλούμε προκειμένου να είμαστε απόλυτα σύννομοι να επιβεβαιώσετε τα ανωτέρω και γενικά τα ισχύοντα από τον ΝΟΚ για τα εκπαιδευτήριά μας.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Εμμ. Χατζηδάκης Δώρα Ανδρ. Σχίζα