Σε ποιες επιχειρήσεις επιστρέφονται χρήματα έως την 25η.4.2014

Την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις έως την 25η.4.2014 προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ Θεοχάρη. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την δικαιούμενη επιστροφή φόρου είναι αυτές που σύμφωνα με το νέο σύστημα ελέγχου δεν εμπίπτουν στα ''κριτήρια κινδύνου'' και θα λάβουν τα χρήματα χωρίς ελέγχους από την εφορία.

Συγκεκριμένα όπως καθόριζε παλαιότερη εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων οι επιχειρήσεις με ''καθαρό ιστορικό'' θα λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο .Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της επιτάχυνσης της διαδικασίας επιστροφής του φόρου προς τις επιχειρήσεις.

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων αναφέρει ότι στο πλαίσιο του χειρισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων που περιλαμβάνονται στο πρώτο αρχείο που διεκπεραιώνονται χωρίς έλεγχο, η αποστολή του οποίου έγινε σύμφωνα με το δεύτερο σχετικό, παρακαλούνται όλες οι υπηρεσίες να προβούν στην υλοποίηση αυτών, έως τις 25.4.2014.

Σύμφωνα με την νέα διαδικασία για την επιστροφή φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις θα γίνεται εντός 30 ημερών για υποθέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται έλεγχος, εντός 60 ημερών όταν γίνεται μερικός έλεγχος και εντός 4 μηνών για επιστροφές φόρου για τις οποίες απαιτείται πλήρης έλεγχος.

Ειδικότερα με παλαιότερη απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται με κριτήριο τον χρόνο υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

2. Από την ανάλυση κινδύνου θα προκύψουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ένα πλήθος επιστροφών φόρου θα δοθεί κατόπιν διενέργειας ελέγχου και ένα πλήθος επιστροφών φόρου θα δοθεί άμεσα χωρίς την διενέργεια ελέγχου.

3. Για όσες υποθέσεις δεν απαιτείται έλεγχος η επιστροφή /συμψηφισμός ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών.

4. Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, και απαιτείται μερικός έλεγχος, η διαδικασία ολοκληρώνεται 60 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.

5. Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν από 1ης Ιανουαρίου 2014, η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

6. Για υποθέσεις για τις οποίες κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, η διαδικασία ελέγχου, εκταμίευσης/ συμψηφισμού του φόρου ολοκληρώνεται εντός 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.

7. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη του φορολογικού έτους, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.

8. Εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος θα εκταμιευτούν, με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

DIKAIOLOGITIKA.GR