Κλείσιμο φροντιστηρίων και στροφή στη «μαύρη» αγορά του «ιδιαίτερου» προβλέπουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ότι θα επιφέρει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας μιλάει για οικονομική εξόντωση του κλάδου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών προδικάζει ότι θα υπάρξει τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή μέσω της στροφής των γονιών στην παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων.
  • Το 2013 οι ελληνικές οικογένειες δαπάνησαν περίπου 1,05 δισ. ευρώ για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή ιδιαίτερα μαθήματα και 859,29 εκατ. ευρώ για εκμάθηση ξένων γλωσσών

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος αναφέρει ότι «με την υπαγωγή στο καθεστώς του ΦΠΑ απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος. Η οικογένεια η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον ΦΠΑ 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, με περίπου 150.000 μαθητές (κυρίως της Γ’ και Β’ Λυκείου) και 20.000 εκπαιδευτικούς. Επίσης, υπάρχουν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 510.000 μαθητές και διδάσκουν 21.000 καθηγητές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία έχουν αποκτήσει σχεδόν ανελαστικό χαρακτήρα για τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία, παρά τα βαριά πλήγματα που έχει δεχτεί, συνεχίσει να χρηματοδοτεί με υπέρογκα ποσά την εκπαίδευση και την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι ελληνικές οικογένειες δαπάνησαν περίπου 1,05 δισ. ευρώ για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή ιδιαίτερα μαθήματα και 859,29 εκατ. ευρώ για εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Πάντως, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ με ανακοίνωσή της, η επιβολή ΦΠΑ 23% ανάγκασε τους σχολάρχες να ακολουθήσουν τελικά αυτό που πολεμούσαν: Το κλείσιμο δηλαδή φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που λειτουργούσαν παρασιτικά μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό ότι οι άνθρωποι που εναντιώθηκαν με μένος στις διατάξεις τού υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου, που προέβλεπε την κατάργηση φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών από τα ιδιωτικά σχολεία, τώρα συμμορφώνονται αυτοβούλως στις διατάξεις αυτές πριν καν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή! Όπως επισημαίνεται σε σχετική της ανακοίνωση, «ανάγκα (με 23% ΦΠΑ) και οι… σχολάρχες πείθονται!».

Θεσσαλονίκη

Να μην εφαρμοστεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια ζήτησαν χθες οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών της Βόρειας Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει νέα λουκέτα στον κλάδο τους, μεγαλύτερη ανεργία στους εκπαιδευτικούς και θα διευρύνει το μαύρο χρήμα από τα ιδιαίτερα στο σπίτι.

Με συνέντευξη Τύπου οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς πιέζονται τόσο από την οικονομική κρίση, που τους οδήγησε σε μειώσεις έως και 50% στις υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και από τα “μαύρα” ιδιαίτερα, τα οποία υπολογίζεται ότι πραγματοποιούν συγκρίσιμο τζίρο με αυτόν των νόμιμων φροντιστηρίων!

Παράλληλα, έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση, καθώς τα ιδιαίτερα μαθήματα με απόδειξη και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και δεν απέκλεισαν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. “Η επιβολή του ΦΠΑ σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών παραβιάζει κοινοτικές Οδηγίες” υποστήριξαν οι φροντιστές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει ανενόχλητη την παραοικονομία στον κλάδο. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι τα “μαύρα ιδιαίτερα” δίνουν περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως αδήλωτο εισόδημα σε εκπαιδευτικούς είτε του Δημοσίου είτε όχι ή και σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ενώ στις δικές του νόμιμες επιχειρήσεις εισρέουν σήμερα περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΑΥΓΗ