Παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλ. Γεροβασίλη. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος (μιλώντας στον “Βήμα fm”), «σήμερα (σ.σ.: χθες)
  • Ν. Φίλης: «Η Κομισιόν προκάλεσε το θέμα με την αναζήτηση ισοδυνάμων τον Αύγουστο»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε» στην πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ 0% για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, 6% για τα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ και 13% για την ιδιωτική τυπική εκπαίδευση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε κοινοτική Οδηγία η οποία επιτρέπει να υπάρχει μειωμένο ΦΠΑ και «με βάση αυτό έχουμε πάρει και αυτή την απόφαση». Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε το παράδειγμα της ενέργειας, «η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα του χαμηλού ΦΠΑ, άρα στην Ελλάδα με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι 23%. Ωστόσο, στην Ελλάδα έχουμε απόφαση της Κομισιόν για 13%. Αυτό σημαίνει ότι με πολιτική απόφαση μπορεί κάποιος να προχωρήσει και βασισμένοι σε αυτό έχουμε κάνει τη δική μας πρόταση για 0%, 6% και 13%». Όπως δήλωσε η Όλ. Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβέρνηση θα πει όχι στο 23%. «Αν επιμείνουν οι εταίροι», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι, όπως και εμείς βεβαίως, να αποδεχτούμε κάτι άλλο, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το συζητήσουμε γιατί θεωρούμε ότι το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού”.

«Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία. Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «η Κομισιόν προκάλεσε το θέμα με την αναζήτηση ισοδυνάμων τον Αύγουστο», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Καλώς να ορίσουν στο Δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο». Τέλος, ο Ν. Φίλης επεσήμανε ότι «μέσα στην κρίση δεν έχασαν τα ιδιωτικά σχολεία», ενώ απαντώντας στους επικριτές του παρατήρησε ότι «υποδύονται τους αντιμνημονιακούς αυτοί που δημιούργησαν την κατάσταση που θέλουμε να ανατρέψουμε εμείς».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι αυτός ο φόρος δεν χρειάζεται, αρκεί να υπάρξει η διάθεση από τους κυβερνώντες να χτυπήσουν το πελατειακό κράτος και να κόψουν τις παθογένειες του παρελθόντος.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜ.ΑΡ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει αποσπασματικά και με επικοινωνιακούς όρους ένα απαράδεκτο μέτρο και προσθέτει ότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία εξεύρεσης σοβαρών αντιπροτάσεων, με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνονται αποδεκτά όλα τα ακραία και επώδυνα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

Στο μεταξύ, με νέες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χ. Κυραηλίδης ανέθεσε στον εαυτό του καθήκοντα συντονιστή του κυβερνητικού έργου, δηλώνοντας ότι με το θέμα αυτό δεν έπρεπε να ασχοληθεί ο υπουργός Παιδείας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Επιπλέον, επιτέθηκε στον Ν. Φίλη, κατηγορώντας τον ότι αρνείται τον διάλογο.

Την ίδια ώρα, δυναμική επανεμφάνιση έκανε ο Μάνος, ο οποίος χαρακτήρισε βλακεία τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρότεινε να γυρίσουμε στο 23% στο βόειο κρέας και δήλωσε ότι θα τουφέκιζε τον υπουργό Παιδείας, επειδή προσέλαβε πρόσθετους εκπαιδευτικούς, ενώ θα έπρεπε απλώς να αναδιατάξει τους εκπαιδευτικούς.

ΑΥΓΗ