Κύριοι Υπουργοί,

Τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών καθώς και τα κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως είναι διαμορφωμένα στην Ελλάδα, είναι σχολεία που διδάσκουν σωστά και υπεύθυνα στα Ελληνόπουλα. Με τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν, η θέση των φροντιστηρίων επιβαρύνθηκε σε βαθμό που πολλοί ιδιοκτήτες να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, της προκαταβολής φόρου και η επιβολή του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές υποχρεώσεις όλων των ιδιοκτητών Φροντιστηρίων. Η αύξηση του ΦΠΑ από 0% στο 23% που καλούνται να πληρώσουν οι γονείς των μαθητών είναι άδικο μέτρο και πλήττει ένα κλάδο που συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 ανθρώπους, καθηγητές σε φροντιστήρια αλλά και καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Ωστόσο επιλεκτικά απαλλάχτηκαν τα ιδιωτικά σχολεία, τα ΙΕΚ καθώς και τα κολλέγια δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να διαφύγουν από τους φόρους.

Το 2016 οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% και 29% για τις εταιρείες από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55% και 100% αντί 80% για τις εταιρείες. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100% για τις ατομικές.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων. Δεν θα καταβάλλονται από αυτές φόροι, εισφορές και τέλη με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Οι μαθητές θα στραφούν στα λεγόμενα μαύρα ιδιαίτερα, των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή. Από την στιγμή που γίνονται ακριβές αυτές οι υπηρεσίες αρκετοί μαθητές θα εγκαταλείψουν το σχολείο ή την προσπάθεια να μπουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Παράλληλα πολλά συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία και εκτυπωτικά κέντρα θα έχουν πρόβλημα καθώς συνεργάζονται στενά με τα φροντιστήρια.

Ερωτάσθε:
  • Επιθυμείτε την συρρίκνωση του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης ;
  • Εάν όχι, προτίθεστε να λάβετε κάποια μέτρα για να στηρίξετε τον κλάδο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών;

kozan.gr