Το σύνολο των μελών Φροντιστών της ΟΕΦΕ είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένο από τις εξελίξεις και τις επιλογές της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση περιμένοντας πάντα την τελική του μορφή, όπως θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η επιβολή ΦΠΑ 6% στα εκπαιδευτήρια μας αποτελεί υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού τόσο προεκλογικά όσο και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στo Κοινοβούλιο.

Η δυσαρέσκεια του κλάδου μας πηγάζει από το γεγονός πως χάνεται ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς δεν υπάρχει κανένα κράτος στην γηραιά ήπειρο που καταβάλει τον συγκεκριμένο φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η παροχή παιδείας είναι ένα προνόμιο, στο οποίο οφείλουν να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι λίγοι και οι προνομιούχοι.

Υπενθυμίζουμε πως τα εκπαιδευτήρια μας έχουν ήδη πληγεί από τους αυξημένους συντελεστές φόρου και δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης του ΦΠΑ, με δεδομένο ότι τα δίδακτρα έχουν συμπιεστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το ότι ο ΦΠΑ «υποχώρησε» τελικά από το 23% στο 6% δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση για την μέση ελληνική οικογένεια.

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που οι συνάδελφοι Φροντιστές ανά την Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει στις εγγραφές χωρίς την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Καλούμε την πολιτεία έστω και αυτή τη στιγμή να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών της, καθώς επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που επιθυμούν να δώσουν στα παιδιά τους ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που δυστυχώς δεν παρέχεται στο δημόσιο σχολείο.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Βαφειαδάκης Άρης Τεμεκενίδης