Η κυβέρνηση επιδιώκει ολοκλήρωση των συνομιλιών σήμερα το βράδυ έχοντας ως ορόσημο την αυριανή συνεδρίαση του EWG.

Εντωμεταξύ πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τα ισοδύναμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να καταργήσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ζήτησε το κλιμάκιο των δανειστών.

Η εμπλοκή δεν φαίνεται να έχει άλλες διαστάσεις με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου, διευκρινίζοντας όμως ότι ζητούνται πρόσθετα στοιχεία και ενδεχομένως το ισοδύναμο να μην είναι ένα μόνο μέτρο.

Σημειώνεται πως ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές έβαζαν στο μέτωπο των κλεισμένων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Φαίνεται όμως πως υπήρξαν αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών ως προς την ανταποδοτικότητα της επιβολής τέλους 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό παρότι το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια παραμένει η κεντρική ιδέα δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να έρθουν το συντομότερο δυνατό στην Βουλή, ίσως και αύριο, παράλληλα με αυτές που αφορούν τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και -αν χρειάζεται- διατάξεις σχετικά με τις αλλαγές στις 100 δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν και οι απαιτούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις όσον αφορά τους πλειστηριασμούς έως την Πέμπτη.

sofokleousin