Παραθέτουν σειρά επιπτώσεων από το μέτρο στον κοινωνικό ιστό και χαρακτηρίζουν την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «παγκόσμια πρωτοτυπία», σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα

Την απόλυτη αντίθεσή τους στην επιβολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τονίζουν οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με ανακοίνωσή τους, όπου παραθέτουν παράλληλα σειρά επιπτώσεων στην κοινωνία από το άδικο αυτό μέτρο, όπως το χαρακτηρίζουν. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους, «η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εάν το μέτρο δεν καταργηθεί:

-Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.

-Η Δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της.

-Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 10.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.

-Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούν να καταβάλουν την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά τους τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής τους, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

-Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.

-Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη Δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη Δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ).

Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία τονίζεται στην ανακοίνωση, καταβάλλουν μέσω της ετήσιας φορολόγησής τους, το μερίδιο που τους αναλογεί για τη

Δημόσια εκπαίδευση. Στη μεγάλη πλειοψηφία, τονίζεται, είναι σκληρά εργαζόμενοι, που προσπαθούννα διασφαλίσουν για τα παιδιά τους το καλύτερο. Η επιλογή τους αυτή, την οποία οι περισσότεροι διεκπεραιώνουν με δυσκολία, επιτρέπει στο Κράτος να εξοικονομεί

500.000.000 ευρώ το χρόνο. Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας ζητεί από το Κράτος να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικά τους δικαίωμα για

απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά και να μην τους «τιμωρεί» με επιπλέον, άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις

και την κατάργηση με Νόμο του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.


protothema.gr/