Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών στο Ηράκλειο, μετά την αλλαγή του τρόπου αδειοδότησής τους από την Πολιτεία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΚΡΗΤΗ, ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών νομού Ηρακλείου, Γιώργος Χατζηδάκης, οι φροντιστηριούχοι αντιδρούν στις προϋποθέσεις που σύμφωνα με το νόμο 4093 του 2012, πρέπει να πληρούν τα κέντρα ξένων γλωσσών για να αδειοδοτηθούν.

Όπως μας είπε ο κ. Χατζηδάκης, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, από τη στιγμή που ένα φροντιστήριο διέθετε άδεια οικοδομής, αυτόματα αδειοδοτούνταν και από την Πολιτεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο 4093, όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια -συμπεριλαμβανομένων και των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης-, προκειμένου να αδειοδοτηθούν, θα πρέπει να πληρούν -μεταξύ άλλων- τις εξής προϋποθέσεις:

1) Να έχουν βεβαιώσεις στατικότητας από δύο πολιτικούς μηχανικούς

2) Να διαθέτουν μελέτη πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική

3) Να έχουν ράμπα, τουαλέτα και ασανσέρ για τα ΑΜΕΑ

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για σκοπιμότητα εκ μέρους της Πολιτείας, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες ότι υπάρχει μεθόδευση με σκοπό τη συρρίκνωση του κλάδου των φροντιστηριούχων, προκειμένου να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μεγάλης οικονομικής εμβέλειας.

Άξίζει να προστεθεί ότι προ ημερών, ο Σύλλογος ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών νομού Ηρακλείου απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τους διευθυντές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, καθώς και τους βουλευτές Ηρακλείου, θέτοντας με καυστικό τρόπο το εξής ερώτημα:

“Πόσα δημόσια σχολεία πληρούν τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν τα φροντιστήρια για να αδειοδοτηθούν”;

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή ζητούν απάντηση ερωτήματα όπως: Ποιά σχολεία έχουν άδεια οικοδομής, ποιά έχουν μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας, ποιά προσφέρουν πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, καθώς και ποιά από αυτά λειτουργούν σε υπόγεια και λυόμενα κτίρια;

Ν.Α.

ekriti.gr

Σημείωση . Πρόσβαση ΑΜΕΑ έχουν υποχρεώση να παρέχουν μόνο τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με προδιαγραφές πάνω απο 75 άτομα