Βρετανία

Η εντυπωσιακή αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στη μείωση του ρεύματος των ελλήνων φοιτητών προς τα ιδρύματα αυτά. Ωστόσο τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως δε της Αγγλίας, δεν σταματούν να υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες. Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του, τη διεθνοποίησή του, την υψηλή ποιότητα αλλά και την αυστηρότητά του.

Για την εισαγωγή σε ένα ανώτατο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτείται Πιστοποιητικό Ανωτέρας Παιδείας (GCE A-Level ή Foundation) και απολυτήριο λυκείου. Επίσης, για σπουδές όπως οι Καλές Τέχνες, η Γραφιστική, η Αρχιτεκτονική κτλ. οι υποψήφιοι σπουδαστές πρέπει να προσκομίσουν με την αίτησή τους και ένα πορτφόλιο με τη δουλειά τους, η οποία συνεκτιμάται για την εισαγωγή του σπουδαστή. Οι αιτήσεις προς τον αρμόδιο φορέα (UCAS) πραγματοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με νέο νόμο της βρετανικής κυβέρνησης, οι αυξήσεις στα δίδακτρα των πανεπιστημίων για τους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κυμαίνονται από 6.000 στερλίνες (7.573 ευρώ) ως 9.000 στερλίνες (11.360 ευρώ), ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ωστόσο τα δίδακτρα θα καταβληθούν άμα τη λήξει των σπουδών και όχι νωρίτερα. Δικαίωμα δανειοδότησης με την εγγύηση του βρετανικού Δημοσίου έχουν όλοι οι φοιτητές, με μακροπρόθεσμα δάνεια και ευνοϊκούς όρους, ανάλογους με το εισόδημα που δηλώνουν. Σημειωτέον ότι δίδακτρα αποφασίστηκαν και για όλα τα πανεπιστήμια της Ουαλλίας. Αντίθετα, στη Σκωτία η φοίτηση παραμένει δωρεάν.

Η εμπειρία των σπουδών στο Λονδίνο παραμένει μοναδική, διότι πρόκειται για μία από τις πλέον διαχρονικές και κοσμοπολίτικες μητροπόλεις. Εν τούτοις, είναι μάλλον δαπανηρή υπόθεση, αφού η βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου και η φοίτηση στο Λονδίνο απαιτεί περισσότερους οικονομικούς πόρους σε σύγκριση με τις μικρότερες πόλεις που έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος ζωής. Στην Αγγλία, στην Ουαλλία και στη Βόρεια Ιρλανδία οι βασικές σπουδές διαρκούν τρία χρόνια ενώ στη Σκωτία τέσσερα.

info:

www.ucas.com

www.educationuk.org

www.ukcisa.org.uk

Γαλλία

Οικονομικά, Καλές Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, Φιλολογία, Νομικά, Μετάφραση, Διερμηνεία, Μηχανολογία. Αυτές είναι, σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία, μερικές μόνο από τις επιστήμες στις οποίες διακρίνονται κατά παράδοση τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Για την εισαγωγή στο γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτείται η κατοχή του τίτλου Baccalauréat, ο ισότιμος του οποίου στη χώρα μας είναι το απολυτήριο λυκείου, και η επιτυχής συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, όπου αυτές απαιτούνται. Απαραίτητη είναι η γνώση της γαλλικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.

Σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει τα γαλλικά αλλά δεν έχει κάποιο πτυχίο μπορεί να δώσει τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια. Στις προπτυχιακές σπουδές δεν υπάρχουν δίδακτρα στα περισσότερα ιδρύματα της γαλλικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά μόνο το κόστος εγγραφής, ύψους 177 ευρώ κατ’ έτος. Αντίθετα, οι διάσημες ανώτατες σχολές έχουν τα δικά τους κριτήρια εισαγωγής και τα δίδακτρα δεν είναι αμελητέα. Ο βασικός κύκλος σπουδών διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Το Παρίσι είναι αισθητά ακριβότερο τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Γαλλία.

info:

www.campusfrance.org

www.ifa.gr

www.ambafrance-gr.org

Γερμανία

Συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν στη γερμανική επικράτεια, τα οποία, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), συνδυάζουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και διεθνές κύρος. Τα περισσότερα από αυτά (207) είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών, που προσφέρουν ακαδημαϊκή επαγγελματική κατάρτιση και παράγουν στελέχη αγοράς. Εκατόν δέκα ανώτατα ιδρύματα είναι πανεπιστήμια στα οποία συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν και 55 σχολές μουσικής, καλών τεχνών και κινηματογράφου. Συνολικά στη Γερμανία λειτουργούν 92 ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. Εφαρμόζοντας όλο και περισσότερο τη Διακήρυξη της Μπολόνια, τα γερμανικά πανεπιστήμια στρέφονται προς το αγγλοσαξονικό μοντέλο προσφέροντας τίτλους σπουδών Bachelor και Master αντί του Diplom και του Magister Artium.

Για την εισαγωγή χρειάζεται πιστοποίηση της γνώσης της γερμανικής (TestDaf-Niveaustufe 4 ή DSH), απολυτήριο λυκείου με βαθμούς πάνω από τη βάση στα μαθήματα κατεύθυνσης, καθώς και παρακολούθηση μαθημάτων συναφούς αντικειμένου με τη σχολή που επιλέγει ο φοιτητής. Σε κάποιους κλάδους, όπως Ιατρική, Οδοντιατρική ή Φαρμακευτική, υπάρχει περιορισμός θέσεων και η εισαγωγή γίνεται πιο δύσκολα.

Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια, ενώ για ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές στο Ιδρυμα Διαχείρισης Θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Stiftung für Hochschulzulassung – SfH). Σε γενικές γραμμές, αυτό συμβαίνει για το χειμερινό εξάμηνο ως τις 15 Ιουλίου και για το εαρινό ως τις 15 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι για σπουδές καλών τεχνών και μουσικής οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν και πορτφόλιο ή συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις. Πλέον υπάρχουν ομόσπονδα κρατίδια (Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βαυαρία κτλ.) που χρεώνουν δίδακτρα, από 500 ευρώ ανά εξάμηνο.

info:

www.hochschulkompass.de

www.goethe.de/athen

www.daad.de

www.study-in.de

Ιταλία

ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 Έλληνες φοιτητές, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, σπουδάζουν σήμερα στα ιταλικά πανεπιστήμια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς η γειτονική χώρα συγκεντρώνει παραδοσιακά τις προτιμήσεις πολλών Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού και είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής τους στην Ε.Ε., μετά τη Βρετανία.

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο (προ διετίας) για περίπου 8.000 Έλληνες προπτυχιακούς φοιτητές, ωστόσο δεν υπολογίζονται οι μεταπτυχιακοί και εκείνοι που παρακολουθούν τμηματικά τις σπουδές τους ή προετοιμάζονται στη γλώσσα. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το ποσοστό 11,42% του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού, σχεδόν οι μισοί επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια και ακολουθεί, με 1,86% η Ιταλία.

Πέρυσι, το 7,4% των αιτήσεων αναγνώρισης που δέχθηκε ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) προερχόταν απο αποφοίτους ιταλικών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Ε. Αλεξανδρή, εκπρόσωπο του Ελληνοϊταλικού συνδέσμου με έδρα τη Λ΄ Άκουιλα, στο πανεπιστήμιο της πόλης που δέχτηκε το χτύπημα του Εγκέλαδου τα τελευταία 10 χρόνια σπουδάζουν κατά μέσον όρο 1.000 Έλληνες κατ΄ έτος, καθώς πρόκειται για μια ήρεμη πόλη, όχι μακριά από τη Ρώμη και έχει τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης. «Φέτος όμως οι Έλληνες ήταν “τυχεροί” καθώς λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας που άρχισε (σ.σ.: για τους καθολικούς) δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 500 στην πόλη», λέει. Ο ίδιος υπολογίζει σε 16.000 το σύνολο των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία. Από τα 80 πανεπιστήμια της χώρας, τα 55 είναι κρατικά, ενώ υπάρχουν 3 Πολυτεχνεία, 14 μη κρατικά πανεπιστήμια, αναγνωρισμένα και με ισότιμους τίτλους σπουδών, 3 πανεπιστήμια ειδικευμένα στις μεταπτυχιακές σπουδές και 3 Ανοικτά Πανεπιστήμια.

Οι πόλεις τις οποίες προτιμούν περισσότερο οι Έλληνες είναι φυσικά η Ρώμη, η Μπολόνια (που έχει ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και έδωσε το όνομά της στην περίφημη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης) η Περούτζια, η Σιένα, το Μιλάνο, το Μπάρι, το Λέτσε, το Καμερίνο, το Ουρμπίνο, η Γένοβα, η Πάρμα, η Ανκόνα, η Νάπολι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του χαμηλότερου κόστους ζωής, της «μόδας» έχουν γίνει και τα πανεπιστήμια στις πόλεις του Ιταλικού Νότου, όπως της Μεσίνα και της Κατάνια στη Σικελία και του Ρέτζιο στην Καλαβρία. Οι ειδικότητες τις οποίες προτιμούν οι Έλληνες έχουν να κάνουν με την Αρχιτεκτονική, τους μηχανικούς, την Ιατρική, Φαρμακευτική και Οδοντιατρική, τις οικονομικές και νομικές επιστήμες.

Τα πανεπιστήμια στην Ιταλία βάσει του Συντάγματος είναι αυτόνομα. Έτσι το κάθε πανεπιστήμιο ανακοινώνει συγκεκριμένες θέσεις εισαγωγής για αλλοδαπούς. Για παράδειγμα στην Ιατρική η Ρώμη ανακοινώνει 400 θέσεις, η Ανκόνα 200 θέσεις η Νάπολι 200 κ.λπ.

Η επιλογή της Ιταλίας για σπουδές γίνεται και για οικονομικούς λόγους, καθώς σε περιπτώσεις φοιτητών που θα σπούδαζαν σε άλλη πόλη της Ελλάδας από αυτήν όπου διαμένουν, το κόστος μπορεί να είναι και μικρότερο! Σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητή Χρ. Κάτσικα και οικονομικές μελέτες της ΓΣΕΕ, ενώ στην Ελλάδα το τετραετές πτυχίο, μαζί με δύο χρόνια φροντιστήριο για φοιτητή εκτός μονίμου κατοικίας θα στοιχίσει συνολικά από 38.500 έως 48.500 ευρώ, στην Ιταλία θα στοιχίσει από 33.000 έως 39.000 ευρώ.

Πηγή: tovima.gr, tanea.gr