Η Γεύση των λέξεων

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργανώνουν διαγωνισμό ανοικτό προς όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) και τους Έλληνες φοιτητές.

Σας προσκαλούμε να εργαστείτε γύρω από το θέμα της «Γεύσης των λέξεων»!


Για να ανακαλύψετε τα φετινά θέματα και τους όρους συμμετοχής, δείτε τις οδηγίες ανάλογα με το επίπεδο της τάξης σας.


Οι αναλυτικές οδηγίες εγγραφής και αποστολής των έργων θα ανακοινωθούν προσεχώς στην ιστοσελίδα μας.


Δείτε τον οδηγό για την σύνταξη της fiche projet που θα πρέπει να συνοδεύει τη δημιουργία των μαθητών.




Θέμα για το ΔΗΜΟΤΙΚΟ


Λέξεις που Ανοίγουν την Όρεξη

Πώς θα μιλούσατε για τον μουσακά, τους ντολμάδες, το τζατζίκι ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική συνταγή σε συνομήλικά σας παιδιά από τη Γαλλία και με ποιόν τρόπο θα τα κάνατε να λαχταρίσουν, να τους «τρέξουν τα σάλια» όπως λέμε, για μία ελληνική σπεσιαλιτέ;

- Δώστε τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, τις συνταγές του τόπου σας, και γιατί όχι τις παραδοσιακές συνταγές των προγόνων της οικογένειάς σας.
  • Ποια προϊόντα, ποιες συνταγές θα τους προτείνατε να δοκιμάσουν; Και για ποιο λόγο; (επειδή είναι υγιεινές; Επειδή κρύβουν μία περίεργη ή αστεία ιστορία; Επειδή προσφέρονται μόνο σε ορισμένες περιστάσεις;…)

  • Ποιους τρόπους θα επιλέγατε για να τους τις παρουσιάσετε; Θα τους δείχνατε πώς μαγειρεύονται τα συγκεκριμένα πιάτα; Πως θα τους περιγράφατε την γεύση τους; Χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες, κάνοντας συγκρίσεις.

Η δημιουργία είναι συλλογική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων περιοχών: http://www.dismoidix...ources/depliant.

Για την καλύτερη κατανόηση των λέξεων αυτών και για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών, προτείνεται η χρήση των λέξεων με παραστατικό ή ηχητικό τρόπο.



Θέμα για το ΓΥΜΝΑΣΙΟ


Γεύσεις και Ποίηση

Καταπλήξτε μας με τις ποιητικές σας δημιουργίες γύρω από το θέμα «γεύσεις και ποίηση».

Τέσσερεις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσετε:

- Επιλέξτε μία από τις πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση ή την αφή.

- Περιγράψτε, μέσα από την αίσθηση που θα έχετε επιλέξει, την γαστρονομία του τόπου σας (τον πλούτο, την ιστορία, τα ονόματα των συνταγών και των προϊόντων κλπ.)

- Παίξτε με το γαστρονομικό λεξιλόγιο

- Χρησιμοποιήστε πέντε από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων περιοχών. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με παραστατικό ή ηχητικό τρόπο: http://www.dismoidix...ources/depliant.

Η δημιουργία είναι συλλογική και η μορφή ελεύθερη (ποίημα, τραγούδι, slam, μακέτα…)



Θέμα για το Λύκειο & Πανεπιστήμιο


Μαγειρεύοντας τις Λέξεις

Οι δέκα λέξεις της Γαλλοφωνίας και της φετινής διοργάνωσης του « Dis-moidixmots » 2016 μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό γύρο του γαλλόφωνου κόσμου. Ανακαλύπτουμε λέξεις όπως: «chafouin» και «fada»στη Γαλλία, «poudrerie » και «dépanneur» στο Κεμπέκ, «lumerotte» και «dracher» στο Βέλγιο, «ristrette» και «vigousse» στην Ελβετία, «tap-tap» στην Αϊτή και «champagné» στο Κονγκό. http://www.dismoidix...ources/depliant


Οι λέξεις αυτές αποτελούν προϊόν ενός γευστικού γλωσσικού μαγειρέματος!


Το 2016, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Αντρέ Μπρετόν, συγγραφέα και κύριου εκπροσώπου του σουρεαλισμού, ο οποίος θα είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα τις λέξεις αυτές της γαλλικής γλώσσας όπως αυτή χρησιμοποιείται στις διαφορετικές περιοχές της Γαλλοφωνίας.


Σας προσκαλούμε λοιπόν να δημιουργήσετε τα δικά σας σουρεαλιστικά έργα στα οποία θα πρέπει όχι μόνο:


- Να «μαγειρέψετε» δηλαδή να επινοήσετε λέξεις της ελληνικής γαλλοφωνίας,

- Αλλά επίσης, να χρησιμοποιήσετε τις δέκα λέξεις της φετινής διοργάνωσης του « Dis-moidixmots » 2016.Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με παραστατικό ή ηχητικό τρόπο.

Η δημιουργία είναι ατομική ή συλλογική.