Η περίπτωση στ' της παρ. 9 του άρθρου 26 του α.ν. 1846/1951 (Α' 79), όπως ισχύει, καταργείται από 1.6. 2014.

Το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού τηρείται έως τις 31.5.2014, φυλάσσεται από τον εργοδότη για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία της νόμιμης θεωρήσεώς του και επιδεικνύεται κατά τους επιτόπιους ελέγχους.

Παράβαση της υποχρέωσης αυτής ή οποιαδήποτε άλλη παράβαση, όπως ίσχυε μέχρι 31.5.2014 και για τα χρονικά διαστήματα μέχρι την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων Ε3 και Ε4, επιφέρουν την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων που ίσχυαν μέχρι 31.5. 2014.

Η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων , μετά την κατάργηση του Ειδικού Βιβλίου, γίνεται από την Ε.ΥΠ.Ε.Α.,σε επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της υποβολής και τήρησης, ορθής ή μη, των εντύπων Ε3 (αναγγελία πρόσληψης) και Ε4 (πίνακας προσωπικού), καθώς και για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Επίσης ο έλεγχος αυτός αφορά στην επιβολή προστίμων για τη μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού, για τη μη τήρηση και τη μη ανάρτηση του πίνακα προσωπικού καθώς και για την ορθή ή όχι υπαγωγή στην ασφάλιση και στην τήρηση ή όχι της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Τις αρμοδιότητες ελέγχου και επιβολής των ανωτέρω προστίμων ασκούν και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που θα εκδοθεί μέχρι τις 10.5.2014, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και του Σ.Ε.Π.Ε., δύναται να ρυθμίζεται το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου, η διαδικασία, ο συγχρονισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών, ο τρόπος και ο χρόνος διαβίβασης των εκθέσεων και δελτίων ελέγχου μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και κάθε άλλο ειδικό θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων.

Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει την 1.6.2014