Οι υπογραφές που συγκεντρώνουν τα ιδιωτικά σχολεία για την απόσυρση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα ξεπέρασαν σήμερα τις 100.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ και η ΟΕΦΕ ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 27.000 υπογραφές .

Tί αναφέρει η νακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων

Ενώ το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ) ζητούν την απόσυρση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ακόμη Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ (κ. Μάρδας) δήλωσε στην τηλεόραση πως επανεξετάζουν τη στάση τους κι ενώ το σύνολο των ΜΜΕ και του Τύπου καθημερινά αναφέρεται με έντονα επικριτικό τρόπο στην επιβάρυνση της εκπαίδευσης με ΦΠΑ και πολλά σημερινά δημοσιεύματα ανακοινώνουν ότι επίκειται πάγωμα του μέτρου, διογκώνεται και η σφοδρή αντίδραση του κόσμου.Η σχολική χρονιά ξεκινάει οσονούπω και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να λάβει τέλος.

Καλούμε λοιπόν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν και να ζητήσουν από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία να αποσύρεται η επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση.

Ας δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα, πριν είναι αργά.

Οι κινήσεις της ΟΙΕΛΕ

Εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ έχουν τις τελευταίες τρεις μέρες συνεχείς επαφές με στελέχη της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Y.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και του ΥΠ.ΟΙΚ., προκειμένου να ζητήσουν την αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Τονίστηκαν για μια ακόμη φορά από τους αιρετούς της Ομοσπονδίας οι οδυνηρές συνέπειες του μέτρου σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ αναφέρθηκε πως ήδη ξεκινούν οι απολύσεις εργαζόμενων από ιδιωτικά σχολεία. Υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικά στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τέλος, η Ομοσπονδία απέστειλε την ακόλουθη επιστολή με το αίτημα της αναβολής εφαρμογής του μέτρου στην ΓΓ Εσόδων κ. Σαββαΐδου.

ΠΡΟΣ : Την Γ.Γ. Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ. κα Αικ.Σαββαΐδου

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και με προηγούμενη επιστολή μας, οι επιπτώσεις της ρύθμισης για την επιβολή συντελεστή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι οδυνηρές για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η άποψη της Ομοσπονδίας, την οποία έχουμε καταθέσει δημόσια, είναι η απόσυρση του μέτρου, ή, στην περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται εφικτό, η τροποποίησή του με τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειες για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Επειδή δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί μας προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας, ζητούμε, λόγω των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, να μην εκδοθεί σχετική εγκύκλιος για το ζήτημα μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές και η εφαρμογή του μέτρου να γίνει, μετά από επανεξέταση του θέματος, από τη νέα κυβέρνηση.

Σας επισημαίνουμε, τέλος, ότι τυχόν αναβολή της εφαρμογής του μέτρου θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά τόσο στην ιδιωτική, όσο και στη δημόσια εκπαίδευση που είναι απροετοίμαστη να δεχθεί τον μεγάλο αριθμό αποχωρησάντων μαθητών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λόγω της αδυναμίας των γονέων να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα.