Έκθεση- αφιέρωμα στο Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του Καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου...

Το Θέατρο Σκιών και ο Καραγκιόζης, ενθουσιάζουν πάντα μικρούς και μεγάλους, καθώς συνδυάζουν αρμονικά διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως η μουσική και το τραγούδι, η ζωγραφική, η αφήγηση και η υποκριτική. Στην έκθεση επιχειρείται η ανασύνθεση της πολύπλευρης προσωπικότητας του σημαντικού λαϊκού δημιουργού Κώστα Μάνου (1905-1972), ο οποίος μαζί με ορισμένους ακόμα ομότεχνούς του, έθεσε τους κανόνες της Τέχνης του Ελληνικού Καραγκιόζη. Μέσα από το έργο του και με οδηγό τον γιο και συνεχιστή της τέχνης του, Μίμη Μάνο, απεικονίζεται μία ολόκληρη εποχή κατά την οποία το Θέατρο Σκιών μεσουράνησε και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην νεοελληνική τέχνη αλλά και την κοινωνία.

Παράλληλα, η έκθεση επιχειρεί να προβάλλει και τη σύγχρονη εκδοχή του Θεάτρου Σκιών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το eShadow, μια πρωτότυπη και εν εξελίξει ερευνητική εργασία του εργαστηρίου MUSIC*. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών εμπνευσμένη από το παραδοσιακό Ελληνικό Θέατρο Σκιών.

Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη καθώς και τη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

Η έκθεση πραγματοποιείται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση στις Γκαλερί της, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και το εργαστήριο MUSIC* του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την έκθεση πλαισιώνουν παραστάσεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προβολές και η ημερίδα «Σκιές στο Φώς» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών.

*Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

http://www.music.tuc.gr/.


Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Κώστας Μάνος, Μίμης Μάνος Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, πολιτιστικός φορέας Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, εργαστήριο MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης Χώρος διεξαγωγής Ελληνοαμερικανική Ένωση Ημερομηνία έναρξης 12/11/2012 Ημερομηνία λήξης 15/12/2012 Ώρα έναρξης 20:30 Εγκαίνια Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00 Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά Κατηγορία (εκδήλωσης) Έκθεση Γλώσσα: EL Διερμηνεία: Όχι Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι Υποχρεωτική κράτηση: Όχι Εισιτήριο Ελεύθερη είσοδος