Οι ισχύουσες άδειες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών παραμένουν σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι τότε με βάση τα νέα αυτά κριτήρια δικαιούνται να ζητήσουν τη νέα αδειοδότηση, την οποία -ειρήσθω εν παρόδω- δεν θα πρέπει κάθε χρόνο να την ανανεώνουν. Αντιλαμβάνεστε γιατί το θέσαμε αυτό. Διότι η κάθε χρόνο ανανέωση σημαίνει γραφειοκρατία, σημαίνει διαφθορά κ.ο.κ..

Έτσι, νομίζω ότι το χρονικό διάστημα, το οποίο δίνεται, είναι επαρκές και θα έλεγα ότι οι προδιαγραφές που θέσαμε είναι σύγχρονες και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ν. 2445/1940.

Τα παραπάνω είπε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλείου Κεγκέρογλου , σχετικά με την αδειοδότηση των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, θα θέσω υπ’ όψιν σας ένα σημερινό δημοσίευμα από το ΒΗΜΑ με τίτλο «Γλωσσομάθεια», που πιθανόν να το έχετε υπ’ όψιν σας υπηρεσιακά, λόγω του ότι έχει κι ένα σκίτσο προσωπικό, το οποίο αναφέρεται στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης. Κάνει μία σύγκριση των δημόσιων υποδομών, των υποδομών των δημόσιων σχολείων σε όλη την Ελλάδα, από το Ασβεστοχώρι, το Γέρακα μέχρι τον Κορυδαλλό και των προδιαγραφών τις οποίες ζητούμε, με βάση το ν.4093, από την ιδιωτική εκπαίδευση, κυρίως για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Εγώ θα προσθέσω ότι στο Ηράκλειο, παρά το τεράστιο έργο που έχει γίνει στη σχολική στέγη την τελευταία εικοσαετία -πραγματικά τεράστιο έργο- υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις. Το 6ο και το 44ο σχολείο στεγάζονται εδώ και πέντε χρόνια σε λυόμενες αίθουσες και κοντέινερ. Στο 1ο Λύκειο έχουμε οχτώ κοντέινερ. Το 1ο Γυμνάσιο έχει ζητήσει δύο αίθουσες και δεν μπορεί ο Δήμος να τις δώσει, διότι προμηθεύτηκε πέντε με δικούς του πόρους και ζητάει με έγγραφό του άλλες δεκαπέντε αίθουσες, προκειμένου να καλύψει δεκαπέντε άστεγα τμήματα. Έτσι λοιπόν, αν δούμε και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχουν ακόμα –σε δημοτικά, γυμνάσια, αλλά και σε ειδικά σχολεία, μουσικά, καλλιτεχνικά- θα δούμε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.

Αν σας ζητήσω να προσαρμοστούν τα δημόσια σχολεία μέσα σε εννιά, δέκα μήνες στις προδιαγραφές που πρέπει και να καλύψουν τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν, τότε πραγματικά θα πείτε -και με το δίκιο σας- ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο, τριών ετών να καλυφθούν ανάγκες ετών, προβλήματα τα οποία υπάρχουν και θα έχετε δίκιο, κύριε Υπουργέ. Όμως ταυτόχρονα έχουν απόλυτο δίκιο οι φροντιστές και οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών να μην μπορούν μέσα σε οχτώ, επτά ή τέσσερις μήνες που τους ζητάμε, να προσαρμοστούν σε αυτές τις προδιαγραφές, οι οποίες δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές.

Γι’ αυτό λοιπόν, τελειώνοντας, σας ζητώ να δείτε ξανά το θέμα, να δούμε ξανά το θέμα, αναγνωρίζοντας τις υπάρχουσες άδειες. Αν δεν συμφωνείτε με τις προδιαγραφές που προτείνουν οι ομοσπονδίες τους, που είναι ρεαλιστικότερες απ’ αυτά τα οποία έχουμε θεσμοθετήσει οι ίδιοι, να βρούμε ένα μεγάλο διάστημα προσαρμογής τεσσάρων ετών, ούτως ώστε να περάσει και η κρίση, να μην κλείσουμε τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών με νόμο, να τα αφήσουμε να αγωνιστούν μέσα στην κρίση, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό έργο που επιτελούν και για τη γλωσσομάθεια αλλά και για τη στήριξη των μαθητών, όσον αφορά τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ για την ερώτηση, παρότι ομολογώ ότι στην αρχή με μπερδέψατε, μιλώντας για τα δημόσια σχολεία, αλλά εν πάση περιπτώσει μου δίνετε την ευκαιρία με την ερώτηση που υποβάλατε, να κάνουμε μία συζήτηση για την προσπάθεια που κάναμε, εκσυγχρονισμού και ομογενοποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, γιατί πράγματι –και το αναφέρετε στην ερώτησή σας- η Τρόικα βάσει του ν.4093 για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και των υποχρεώσεων βάσει του προγράμματος χρηματοδότησης, έθεσε ορισμένα ζητήματα όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση του χώρου.


Κατά την τρόικα και κατά πολλούς εταίρους μας, είναι η αλήθεια, οι άδειες των εκπαιδευτικών δομών δεν είναι άδειες επιχειρηματικών δράσεων, αλλά επαγγέλματα.

Υπήρξε, λοιπόν, μία προσπάθεια απελευθέρωσης όλου του χώρου και η άρση όλων των εμποδίων. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα οδηγούσε σε μία απορρύθμιση και δεν συνάδει εν πάση περιπτώσει με την ελληνική πραγματικότητα, όπως έχει δημιουργηθεί.

Εμείς, τι κάναμε; Εμείς είπαμε ότι σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που ζητούσαν -όσον αφορά συστέγαση όλων των εκπαιδευτικών δομών, τα ίδια νομικά πρόσωπα να αναπτύσσουν πολλαπλές δραστηριότητες κ.ο.κ- θα έπρεπε να υπάρξει με την ευκαιρία μία σοβαρή ρύθμιση και ένας εκσυγχρονισμός και μία ομογενοποίηση ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο χρονολογούνταν από το 1940-1945.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο πράξαμε, είναι ακριβώς αυτό. Απλοποιήσαμε πέντε νόμους, πολλαπλά προεδρικά διατάγματα και πολλές Υπουργικές αποφάσεις σε μόνο δύο άρθρα. Απλοποιήσαμε τη διαδικασία. Και τι είπαμε; Ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει μία άδεια όταν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε με αυτό.

Το δεύτερο είναι να μην έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ή να μην έχει υποβάλει αίτημα για να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης. Το τρίτο είναι, οι δομές μέσα στις οποίες θα μπουν παιδιά να έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και να διαθέτουν την ισχύουσα οικοδομική άδεια που να καταδεικνύει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Είπαμε επίσης, μια και αναφέρατε το θέμα της μεταβατικότητας, ότι οι ισχύουσες άδειες παραμένουν σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι τότε με βάση τα νέα αυτά κριτήρια δικαιούνται να ζητήσουν τη νέα αδειοδότηση, την οποία -ειρήσθω εν παρόδω- δεν θα πρέπει κάθε χρόνο να την ανανεώνουν. Αντιλαμβάνεστε γιατί το θέσαμε αυτό. Διότι η κάθε χρόνο ανανέωση σημαίνει γραφειοκρατία, σημαίνει διαφθορά κ.ο.κ..

Έτσι, νομίζω ότι το χρονικό διάστημα, το οποίο δίνεται, είναι επαρκές και θα έλεγα ότι οι προδιαγραφές που θέσαμε είναι σύγχρονες και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ν. 2445/1940.

Στη δευτερολογία μου θα μιλήσουμε για αυτές τις προδιαγραφές και ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως είναι πολύ απλές και όταν αφορούν εκπαιδευτικές δομές, δηλαδή, δομές στις οποίες στεγάζονται παιδιά, πρέπει να είμαστε αυστηροί και πρέπει να τις τηρούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σας έκανα την εισαγωγή, ακριβώς για να μην λειτουργείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλες οι προϋποθέσεις για τη δημόσια εκπαίδευση, άλλες για την ιδιωτική.

Και εάν μου πείτε, «μα, θα κλείσουμε ένα δημόσιο σχολείο που δεν έχει τις προδιαγραφές;», θα σας πω ότι όχι βέβαια. Διότι, και σε αυτές τις περιπτώσεις τηρούνται, με βάση τις τοπικές επιτροπές, οι ελάχιστες προδιαγραφές για την ασφάλεια των παιδιών. Δεν είναι, όμως, αυτές που πρέπει.

Δεν μπορεί μέσα σε επτά και οχτώ μήνες να διορθώσετε αυτή την κατάσταση, να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση. Και δεν μπορεί επίσης να ανακληθεί η άδεια αυτών των σχολείων για δέκα χρόνια, όπως δεν μπορεί να ανακληθεί και η ιδιότητα του διευθυντή εκπαίδευσης ή του Νομάρχη ή του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου ή του Υπουργού Παιδείας για δέκα χρόνια, να μην μπορεί να ασκήσει πολιτική επειδή δεν μπορεί σε επτά, οχτώ μήνες να προσαρμοστεί.

Σας τα λέω αυτά, επειδή είναι ακριβώς αυτά που ζητάτε από τα φροντιστήρια και από τα κέντρα ξένων γλωσσών. Και δεν μπορεί να είναι άλλη η αντίληψη ενός Υπουργείου που εποπτεύει και τους δύο τομείς, που είναι υπεύθυνο για το δημόσιο τομέα.

Σας τα λέω αυτά, διότι πραγματικά με τις διατάξεις που έχουμε ψηφίσει -και τις ψηφίσαμε εν πλήρει γνώσει του ότι είναι λάθος, μόνο και μόνο γιατί ήταν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση- δεν ανοίγει το επάγγελμα, κλείνει. Και δεν κλείνει απλά γι’ αυτούς που θέλουν να μπουν, αλλά κλείνει και γι’ αυτούς που ήδη είναι.

Κανένα κτήριο στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, αλλά και στις γειτονιές της Αττικής και της Αθήνας δεν τηρεί τις προδιαγραφές τις οποίες λέτε. Πρέπει να χτίσει κτήριο από την αρχή. Και του λέτε μέσα σε οχτώ μήνες να χτίσει κτήριο από την αρχή. Αυτά είναι εξωπραγματικά. Εγώ, σας λέω –με την πιο επιεική έκφραση- μη ρεαλιστικά.

Βάζετε εκείνη την ποινή των δέκα ετών, χωρίς να ξεκαθαρίζετε ότι είναι για σοβαρές παραβάσεις, που πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση.

Βάζετε το θέμα σε σχέση με τους δικαιούχους που μπορούν να ιδρύσουν εκπαιδευτήρια και το ανοίγετε. Και το ανοίγετε πού; Στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Μα, αν είναι δυνατόν! Νομικό Πρόσωπο –λέει- Δημοσίου Δικαίου ανοίγει ιδιωτικό ΙΕΚ ή ιδιωτικό δημοτικό σχολείο. Είναι μία αντίφαση αυτό. Και δεν βάζετε ότι μπορεί να ανοίξει ένα εκπαιδευτήριο οποιασδήποτε κατηγορίας –φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο- η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με βάση το ν. 4019, που είναι συνεργατική ομάδα ανέργων του χώρου. Δεν βάζετε αυτούς, παρά βάζετε ότι ένας δήμος θα πάει να ασχοληθεί με φροντιστήρια. Άλλα προβλήματα έχουν. Απ’ ότι είδατε, λένε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν επειδή μπήκε το Παρατηρητήριο και θα τους βάλετε να κάνουν και φροντιστήρια;

Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν μπορεί να εξαντληθεί ένα τεράστιο θέμα, το οποίο περιλαμβάνεται στα πλαίσια αυτής της ερώτησης, θα σας ζητούσα να προχωρήσετε σε μία διαβούλευση με τις ομοσπονδίες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, προκειμένου να δούμε τις βελτιώσεις σε σχέση με τις προδιαγραφές, που με δυο-τρεις βελτιώσεις μπορούν να λυθούν προβλήματα και να δείτε και ένα μεταβατικό διάστημα σοβαρότερο -μην μου πείτε ξανά τους οχτώ εννιά μήνες γιατί πραγματικά δείχνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποια κατάσταση είναι και η χώρα και οι υποδομές στο χώρο της εκπαίδευσης- και να δούμε από κοινού πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα.

Αυτή η διαβούλευση έλειψε λόγω του κατ’ επείγοντος που ήλθε. Στα πλαίσια, όμως, του νομοσχεδίου, που, απ’ ότι πληροφορούμαι, θα καταθέσετε αυτές τις μέρες για τα κέντρα δια βίου μάθησης, για τον οργανισμό που θα πιστοποιεί όλες τις υποδομές της εκπαίδευσης, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε βελτιώσεις και να είστε, σας παρακαλώ, ανοιχτός σ’ αυτές, αν βέβαια δεν αντίκεινται στην αντίληψη και στην πολιτική του Υπουργείου. Αν αντίκειται και δεν κάνετε δεκτό τίποτα, σαφώς και δεν υπάρχει πεδίο διαβούλευσης.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, ποιες είναι οι αυστηρές προδιαγραφές που θέσαμε.

Κατ’ αρχήν, μιλήσαμε για την αδειοδότηση. Είπαμε πολύ απλά ασφαλιστική φορολογική ενημερότητα, να μην έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, να έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας και την οικοδομική άδεια. Τα ελάχιστα. Άρα, δεν αλλάζει τίποτα.

Δεύτερον, ας δούμε, λοιπόν, τις αυστηρές προδιαγραφές που είπε ο συνάδελφος. Τι είπαμε; Ότι για να ισχύσει και να λειτουργήσει ένα φροντιστήριο και φροντιστήριο ξένων γλωσσών, πρέπει τουλάχιστον να δίνει τρία τετραγωνικά μέτρα ανά εκπαιδευόμενο στο κτήριο, ενάμιση τετραγωνικό μέτρο ανά εκπαιδευόμενο σε αίθουσα διδασκαλίας, επαρκή και άμεσο φωτισμό και αερισμό, μία τουαλέτα ανά τριάντα εκπαιδευόμενους, δώδεκα τετραγωνικά μέτρα ελάχιστον εμβαδόν για μία αίθουσα διδασκαλίας και βεβαίωση των δύο μηχανικών για τη στατική επάρκεια.

Πείτε μου, κύριε συνάδελφε, εσείς τι θα αφαιρούσατε. Απαντήστε μου. Τι θα αφαιρούσατε; Μιλάμε για παιδιά. Μιλάμε ότι στεγάζονται παιδιά και πρέπει κάθε εκπαιδευτική δομή, όταν στεγάζει τα παιδιά του κόσμου, να πληροί τις διαδικασίες και τους όρους και να είναι όροι, οι οποίοι να είναι βιώσιμοι και λειτουργικοί για να μην έχουμε προβλήματα. Αυτοί είναι οι αυστηροί όροι.

Όταν, λοιπόν, απλοποιείς όλες τις διαδικασίες σε δύο άρθρα του νόμου, τότε βάζεις αυστηρές ποινές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ψευδή δήλωση του νόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: … (δεν ακούστηκε)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Σας παρακαλώ, δεν σας διέκοψα.

Τότε βάζουμε αυτήν την αυστηρή ποινή για όταν ψεύδονται και δεν τηρούν τις προδιαγραφές αυτές, οι οποίες ετέθησαν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ξέρετε τι σημαίνει;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε κατ’ αρχήν για τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, μιλάμε για τα ελάχιστα των όρων ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτικές δομές και σε αυτό το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να είναι αυστηρό, γιατί αυτό το οποίο αφορά είναι παιδιά του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών.


esos.gr