Πιστεύω ότι όσα πιο κατω θα πω θα βοηθήσουν να γίνουν αντιληπτα όσα κωμικοτραγικα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσα θα ακολουθήσουν αν κάτι δεν αλλάξει στην πολιτική και στη διοίκηση.
του Γ. Μιχαηλίδη ( Πρόεδρος ΠΟΙΚΞΓ)
Απολαύστε :
Θέμα: Επαρκεια διδασκαλίας ξενων γλωσσων.
76 χρόνια υποτελειας, ανομιας, διαπλοκής.
_ Για 60 χρόνια η γλωσσομάθεια, με Βασιλικό Διάταγμα, αποδεικνυοταν μόνο με πιστοποιητικα Cambridge και Μιchigan.
_ Για 74 χρόνια οι Υπουργοί και το ΣΘΙΕ παρανομουσαν γιατί δεν εξεταζαν τη διδακτική επαρκεια που απαιτούσε ο νόμος και για τη γνώση της γλώσσας έβαζαν πάγια κριτήρια (διακριτικά) που ο νόμος δεν επέτρεπε και έγραφαν στα παλιά τους υποδήματα τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ερχομαι στο σήμερα.
Όπως έχω πει η απόφαση είναι παρμενη. Τέλος οι επαρκειες. Θέμα ημερών η ρύθμιση.
Ποια όμως;
Κατάργηση του νόμου του '40; Τι θα γίνει τότε με την αραβικη, την κινεζική και την όποια άλλη γλώσσα; Επίσης σύμφωνα τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την ελληνική νομοθεσία (από το 2011) υπάρχει υποχρέωση του κράτους να πιστοποιει την επαγγελματική ικανότητα από όποια διαδρομή κι αν αποκτήθηκε.
Με υπουργική απόφαση; (Αυτό είναι το πιο πιθανό και άμεσα χρόνικα εφικτό). Όμως όσο υπάρχει ο προηγούμενος νόμος, ο υπουργός δεν μπορεί με υπουργική απόφαση ούτε να τον καταργήσει, ούτε να ορίζει πάγια κριτήρια.
Βέβαια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε παραδοξα νομοτεχνασματα. Εφιστω πάντως την προσοχή τόσο στην πολιτική ηγεσία μας, όσο και στους φίλους πανεπιστημιακους που αγωνίζονται για το θέμα, ότι νομοθετικα κενά και αδυναμίες θα καθιστούν την όποια λύση προβληματική. Και προς τους φίλους συναδέλφους, χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις, λέω ότι μέχρι και της τυπικής, οριστικης ρύθμισης οι αιτήσεις είναι σύννομες. Δηλαδή με απλά ελληνικά "όποιος πρόλαβε τον Κυριον είδε". Καλή μας υπομονή και δύναμη
Δείτε όλες τις εξελιξεις για την επάρκεια διδασκαλίας ξένης γλώσσα εδώ