«Εύκολα» πιστοποιητικά ξένης γλώσσας ή πτυχία «εξπρές», που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές γνώσεις, είναι ένα ακόμη ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επίσημα, αδειοδοτημένα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, μετά τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα και τους μη αδειοδοτημένους χώρους διδασκαλίας, που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον κλάδο.
Γεωργία Χαλάτση, agon.gr

Η ελληνική αγορά κατέχει το… παγκόσμιο ρεκόρ διαφορετικών πιστοποιήσεων σε επίπεδο Β2 (lower) και C1 (proficiency), με τα Γιάννενα να μην αποτελούν εξαίρεση. Έτσι και εδώ διαφημίζονται πολλά και «εύκολα» πτυχία, που μπορεί να τα εξασφαλίσει ο καθένας, με λίγες ώρες μαθημάτων, όπως ανέφεραν τα μέλη του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso.


Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα γνώσης μίας και περισσότερων ξένων γλωσσών, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία που διασφαλίζει την ουσιαστική γνώση και οδηγεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
«Στο σημερινό περιβάλλον, οι ξένες γλώσσες δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια, ούτε ένα ευτελές προϊόν που πωλείται παντού, συχνά από μη καταρτισμένους, μη νόμιμους, αυτοαποκαλούμενους εκπαιδευτικούς, αλλά αποτελεί εγγύηση για την ακαδημαϊκή πορεία και επαγγελματική αποκατάσταση. Εμείς επιμένουμε στην ποιότητα, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα, μας ενδιαφέρει η γνώση και όχι το πτυχίο εξπρές», σημείωσε η πρόεδρος Μαρία Χαραλάμπους Τσιούρη


Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα κατά των παρανόμων ιδιαίτερων, αλλά και των μη αδειοδοτημένων από τον ΕΟΠΠΕΠ δομών, με υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς και αρχές, όπως ανέφερε η ταμίας Αντωνία Ζέρβα.
«Μέχρι στιγμής καταφέραμε την ψήφιση νόμου, που προβλέπει επιβολή προστίμων και σφράγιση των μη αδειοδοτημένων χώρων. Έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε ποτέ», σημείωσε και ζήτησε τη συνδρομή των γονέων, ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλήττονται από αντίστοιχα φαινόμενα που υπάρχουν και σε άλλους κλάδους.


Την ίδια διαδικασία, με υπομνήματα και επιστολές, ακολουθούν και για τα πολυδιαφημισμένα «εύκολα πτυχία», όπως ανέφερε η γραμματέας του Συλλόγου Ευαγγελία Τόλη. «Είναι χρονοβόρα διαδικασία αυτή η επικοινωνία με το δημόσιο. Εμείς θα συνεχίσουμε νε ενημερώνουμε τις κυβερνήσεις για όλα όσα αφορούν τον κλάδο και τα οποία αυτοί μπορεί να μην τα γνωρίζουν, αλλά εμείς τα ζούμε καθημερινά και τα αντιμετωπίζουμε και πρέπει να απαντήσουμε και στους γονείς τι πτυχία δίνουμε και πόσο αξίζουν αυτά», σημείωσε.