Το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο ΤΕΙ Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης της αραβικής γλωσσομάθειας στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Γλαμπεδάκης, «στις εξετάσεις συμμετέχουν δεκάδες υποψήφιοι σε τρία επίπεδα γλωσσομάθειας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Το 35% είναι άνδρες και το 65% γυναίκες, νεαρής κυρίως ηλικίας, ενώ πολλοί από τους υποψήφιους προέρχονται από τη Σχολή Ξένων Γλωσσών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ναμπλούς προσφέρει Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αραβικών Σπουδών καθώς και Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για Δασκάλους Αραβικής Γλώσσας. Τα Προπτυχιακά Προγράμματα είναι τεσσάρων ετών και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα δύο ετών.

Το ΤΕΙ της Αθήνας, αφού δρομολόγησε τις εξετάσεις για την αραβική γλώσσα στην Ελλάδα δύο φορές τον χρόνο, ετοιμάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση Συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της Ναμπλούς, να οργανώσει και να αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων στην Τουρκία και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον κ. Γλαμπεδάκη, «το γεγονός ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ορίστηκε ως το εξεταστικό κέντρο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ναμπλούς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζονται τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα από πανεπιστήμια άλλων χωρών».

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, στο ΑΠΕ, «η αραβική είναι η έκτη κατά πλήθος ομιλούμενη γλώσσα της ανθρωπότητας και μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, είναι η επίσημη γλώσσα σε 22 χώρες και τη μιλούν περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι η λειτουργική γλώσσα του Κορανίου. Παράλληλα, αναφέρει πως «η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και της κοινωνικο-ανθρωπιστικής συμπεριφοράς της, αποτελεί τον πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταναστών και μη».

=avgi.gr