Ποιος προσέχει το μωρό;

Μαρία Κοκκίνου

Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που γέννησα το πρώτο μου παιδί και το θυμάμαι σαν τώρα. Θυμάμαι ότι μαζί με την έννοια της νέας μητέρας που τα θέλει όλα τέλεια είχα να φροντίσω και για το ποιος θα το πρόσεχε όταν θα επέστρεφα στη δουλειά. Πριν το γεννήσω όλα μου φαινόντουσαν πιο εύκολα και θεωρούσα υπερβολική τη συμπεριφορά της αδερφής μου που είχε αλλάξει τρεις μπέιμπι σίτερς μέσα σε ένα χρόνο και της καλύτερής μου φίλης που έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο για να μοιραστεί μαζί μου την αγωνία της και τις ενοχές της επειδή άφηνε το μωρό της σε μια νταντά, μια ξένη δηλαδή. Όταν όμως κράτησα στην αγκαλιά μου τη κόρη μου άρχισα να συμπεριφέρομαι κι εγώ με τον ίδιο τρόπο. Για την κορούλα μου δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με κάτι λιγότερο από μια γκουβερνάντα σαν την Τζούλι ΄Αντριους στη «Μελωδία της Ευτυχίας». Φυσικά δεν βρήκα την Τζούλι Άντριους για να τραγουδάει στην κόρη μου όσο εγώ έλειπα , αλλά βρήκα μια θαυμάσια κυρία που ακόμη και τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά τη θυμούνται με μεγάλη τρυφερότητα.

Καριέρα και φροντίδα του παιδιού

Αν με ρωτήσετε για το αν μπορείτε να συνδυάσετε τη δημιουργία οικογένειας και την απρόσκοπτη εξέλιξή σας στον επαγγελματικό στίβο θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια ότι μάλλον αυτό είναι αδύνατον. Μπορείτε όμως να βρείτε τις ισορροπίες σας και να αισθανθείτε ικανοποιημένες με την οικογένειά σας και την καριέρα σας. Θυσίες θα πρέπει να γίνουν και στον ένα τομέα και στον άλλο. Και σε άλλους πολλούς ενδεχομένως αλλά μπορείτε να νιώσετε ευτυχία συνδυάζοντας το ρόλο της μητέρας και της εργαζόμενης στις σωστές αναλογίες.

Στο χώρο της οικογένειας θα πρέπει να ζήσετε με τις ενοχές και την αγωνία του να φροντίζει κάποιος άλλος τα παιδιά σας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Στο χώρο της εργασίας σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε το ότι δεν είστε διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή ή ότι θα πρέπει να σας ειδοποιήσουν από πριν αν χρειαστεί να μείνετε πέρα από το συνηθισμένο σας ωράριο. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο εργοδότης σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τη φύλαξη των παιδιών. Όταν αναφερθείτε στην διαθεσιμότητά σας απλά και με θετική διάθεση αναφερθείτε στους όποιους περιορισμούς έχετε και μην ασχοληθείτε με τις λεπτομέρειες. Εάν φυσικά σας ενδιαφέρει να εξελιχθείτε επαγγελματικά θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να φροντίσει τα παιδιά αν εσείς χρειαστεί να δουλέψετε υπερωρίες ή να ταξιδέψετε.

Ποιος είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να φροντίζει το μωρό σας.

Κατά σειρά προτεραιότητας τα άτομα που είναι πιο κατάλληλα για να φροντίζουν το μωράκι σας είναι:

Εσείς.

Οι ειδικοί λένε ότι τουλάχιστον μέχρι τους έξι μήνες μετά τη γέννησή του το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του συνέχεια. Καλό είναι λοιπόν να παραμείνετε εκτός εργασίας για λίγους μήνες μετά το τοκετό. Μετά θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την καλύτερη εναλλακτική λύση που διαθέτετε. Εξάλλου και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δέχονται μωρά από 8 μηνών και πάνω.

Και οι δυο γονείς σε βάρδιες.

Είναι μια λύση που όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν κυρίως για να περιορίσουν το κόστος της φύλαξης του παιδιού. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ρυθμίσετε έτσι τα ωράρια της εργασίας σας ώστε ο ένας να δουλεύει το απόγευμα και ο άλλος το πρωί. Πάντως τα οφέλη από ένα τέτοιο διακανονισμό είναι πολλαπλά. Εκτός από το οικονομικό όφελος υπάρχουν και πολλά συναισθηματικά οφέλη. Οι γονείς αισθάνονται ανακούφιση αφού ξέρουν ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το παιδί είναι με ένα γονέα. Επίσης βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ τους και αποκτούν μια κοινή άποψη για το τι ευχαριστεί και ενδιαφέρει το παιδί τους πράγμα που μπορεί να είναι πολύτιμο για την ανατροφή του.

Οι γονείς σας.

Η γιαγιά και ο παππούς είναι αναντικατάστατοι σε περίπτωση που δεν μπορείτε εσείς να φροντίζετε το μωρό σας λένε οι ειδικοί. Έστω και αν μερικές φορές το αφήνουν να βλέπει περισσότερη τηλεόραση ή να τρώει περισσότερα γλυκά. Είναι τόση η αγάπη που θα του δώσουν που θα εξισορροπήσει τα ολισθήματα στη σωστή ανατροφή του. Το παιδί δεν χρειάζεται φύλακα αλλά κάποιον που θα το αγαπάει σαν να είναι δικό του. Εξάλλου όταν οι παππούδες βλέπουν το εγγόνι τους σε καθημερινή βάση δεν το κακομαθαίνουν - τουλάχιστον όσο θα υποθέτατε. Εάν λοιπόν είστε τυχεροί και έχετε διαθέσιμους γονείς που επιθυμούν να φροντίσουν το παιδί σας τα οφέλη είναι τεράστια για όλους. Το παιδί παίρνει όση αγάπη του χρειάζεται, εσείς δεν πληρώνετε δραχμή για τη φύλαξη και οι παππούδες αισθάνονται χαρά μέσα από την προσφορά τους.

Προσέξτε όμως μερικές σημαντικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει με δική σας πρωτοβουλία να τους ενημερώνετε για τις πεποιθήσεις σας σχετικά με την ανατροφή του παιδιού. Γενικά αν γνωρίζουν τι θέλετε δεν έχουν πρόβλημα να το εφαρμόσουν – εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις που η πολλή αγάπη τους παρασύρει σε άλλα μονοπάτια.

Επίσης μην εκμεταλλεύεστε την προθυμία τους για προσφορά. Το να φροντίζεις ένα παιδί μπορεί να είναι εξαντλητικό. Γι αυτό θα πρέπει να το φροντίζουν μόνο συγκεκριμένες και προκαθορισμένες ώρες. Είναι καλό να σας βοηθήσουν αλλά θα είναι πρόβλημα αν σας υποκαταστήσουν.

Τέλος θα πρέπει να φροντίσετε και για θέματα ασφάλειας. Αν το παιδί πηγαίνει στο σπίτι των παππούδων θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το σπίτι να είναι ασφαλές μέσα και έξω. Και μην ξεχνάτε να κλειδώνετε τα φάρματα που στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων μπορεί να είναι πολλά.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Αν δεν μπορείτε εσείς ή οι γονείς σας να φροντίζουν το μωρό μην βιαστείτε να απελπιστείτε. Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι μια λύση που έχει τα δικά της ανεκτίμητα οφέλη.

Έρευνες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου έχουν διαπιστώσει ότι οι εμπειρίες του παιδιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχουν μόνιμα αποτελέσματα στην κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και γλωσσική του ανάπτυξη . Άρα ένα παιδί που από τα πρώτα χρόνια της ζωής του δέχεται τα κατάλληλα ερεθίσματα έχει πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί σφαιρικά σε όλους τους τομείς μια και τα μωρά έχουν την ικανότητα να μάθουν τη γλώσσα, την ανάγνωση ακόμη και βασικά μαθηματικά και επιστημονικά νοήματα πριν το νηπιαγωγείο. Και φυσικά οι πλέον κατάλληλοι για να το εκπαιδεύσουν είναι οι ειδικοί για την προσχολική ηλικία. Επομένως ένας σωστός βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην ανατροφή του παιδιού.

Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος βρεφονηπιακός σταθμός;

Ένας καλός βρεφονηπιακός σταθμός θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα εξής:

-Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν μέσα από την ενασχόλησή τους με υλικά κατάλληλα για την ηλικία τους.

-Οι ίδιες δασκάλες πρέπει να είναι μαζί με τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Πρέπει να υπάρχουν λίγα παιδιά ανά δασκάλα. Περίπου πέντε με μια δασκάλα και φυσικά όχι είκοσι παιδιά με τέσσερις δασκάλες.

-Πρέπει να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα, ενθάρρυνση και αγάπη.

Πως θα επιλέξετε βρεφονηπιακό σταθμό.

-Μην επαναπαυτείτε στις συστάσεις των φίλων και των γνωστών.

-Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό πριν εγγράψετε το παιδί σας αρκετές φορές, διαφορετικές ώρες και φυσικά όταν μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παιδιά και τις δασκάλες. Κάνετε τις επισκέψεις σας χωρίς να έχετε ειδοποιήσει πριν.

-Παρατηρείστε πως οι νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουν τα δάκρυα και την γκρίνια.

-Παρατηρείστε αν δίνουν ατομική προσοχή στο κάθε παιδί.

-Ελέγξτε τα προσόντα των νηπιαγωγών και τις άδειες του νηπιαγωγείου.

-Πάρτε ονόματα και τηλέφωνα από άλλους γονείς που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

-Ελέγξτε τα παιχνίδια. Είναι καθαρά, ασφαλή και κατάλληλα για την κάθε ηλικία;

-Προσέξτε τη στάση της νηπιαγωγού απέναντί σας. Χαμογελά και απαντά ευχάριστα τις ερωτήσεις σας; Ρωτάει η ίδια πράγματα; Δείχνει ενδιαφέρον;

-Ρωτήστε για τις διακοπές, για τις ημέρες που το παιδί είναι άρρωστο και για το κόστος.

-Ρωτήστε για την καθημερινή ρουτίνα. Κάνουν μουσική, τεχνικά, ανάγνωση, παιχνίδι έξω;

-Ποιες είναι οι απόψεις τους για την πειθαρχία και ποιες οι μέθοδοι για να συνετίσουν ένα παιδί; Θα πρέπει να έχουν προκαθορισμένες και κοινές μεθόδους και να μην αυτοσχεδιάζει η κάθε νηπιαγωγός.

-Ρωτήστε για τα γεύματα.

-Ρωτήστε για τις ώρες του ύπνου.

-Όταν επιλέξετε τον σταθμό περάστε αρκετές ώρες μαζί με το παιδί τις πρώτες ημέρες που θα βρίσκετε εκεί. Τις επόμενες φροντίστε να κάνετε συχνές απροειδοποίητες επισκέψεις.

-Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας για να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι ευτυχισμένο στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά τότε μάλλον έχετε δίκιο.

Η λύση της νταντάς.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ταιριάζει στις συνθήκες της δική σας οικογένειας τότε υπάρχει και η λύση της νταντάς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αφήσετε μια γυναίκα μόνη στο σπίτι με το μωρό σας αλλά όσες το έχουμε κάνει μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι και αυτό έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα το παιδί σας δεν φεύγει από το χώρο του και δεν χρειάζεται να παίρνετε άδεια όταν είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πάει στο σταθμό. Έπειτα με μια νταντά το παιδί έχει όλη την ατομική προσοχή που του χρειάζεται και δεν είναι αναγκασμένο να προσαρμοστεί στους κανόνες του σταθμού όσον αφορά τις ώρες του ύπνου και του φαγητού. Τέλος μπορείτε εσείς να διαμορφώσετε τους κανόνες και το καθημερινό του πρόγραμμα. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση το κλειδί είναι το να επιλέξετε τη σωστή γυναίκα.

Που θα απευθυνθείτε για να βρείτε νταντά.

-Ρωτήστε γνωστούς και φίλους.

-Τηλεφωνήστε σε γραφεία ευρέσεως εργασίας. Εκτός από τα γραφεία των Δήμων και του ΟΑΕΔ υπάρχουν και ιδιωτικά γραφεία.

-Βάλτε αγγελίες σε εφημερίδες. Μην ξεχάσετε τον τοπικό τύπο.

-Απευθυνθείτε σε γραφεία ευρέσεως εργασίας σχολών ή ΙΕΚ που έχουν τμήματα βρεφονηπιοκόμων.

-Βάλτε αγγελίες στα σχετικά τμήματα των σχολών ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Πριν κάνετε τις πρώτες επαφές.

Αν ξέρετε τι ψάχνετε η έρευνά σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Γι αυτό αναρωτηθείτε για το τι νταντά θα θέλατε. Έτσι θα μπορέσετε να αποκλείσετε πολλές κυρίες από το τηλέφωνο και να αποφύγετε την ταλαιπωρία.

-Θα θέλατε να έχει κάποιο σχετικό πτυχίο ή τίτλο σπουδών;

-Σας ενδιαφέρουν οι συστάσεις και η προϋπηρεσία;

-Ποιες και πόσες ώρες θέλετε να μένει με το παιδί;

-Θα θέλατε να είναι εσωτερική;

-Θα θέλατε να μένει κάποια βράδια ή να παρατείνει 1-2 ώρες το ωράριό της μερικές φορές;

-Πόσα χρήματα διαθέτετε;

-Θα προτιμούσατε να είναι Ελληνίδα ή αλλοδαπή;

-Θα θέλατε να κάνει και άλλες οικιακές δουλειές όπως σιδέρωμα και μαγείρεμα και ποιες ακριβώς;

-Ποιες είναι οι ηλικίες που αποκλείετε;

Πως θα επιλέξετε την νταντά.

Η επιλογή της νταντάς καλό είναι να ακολουθήσει τρία στάδια μετά τη πρώτη επαφή από το τηλέφωνο. Πρώτα θα συναντηθείτε για να συζητήσετε και να σας φέρει τις συστατικές επιστολές, τα τηλέφωνα ή όποια άλλα έγγραφα σας ενδιαφέρουν. Κατά την πρώτη συνάντηση, που θα διαρκέσει μισή ώρα περίπου, θα προσπαθήσετε να δείτε αν είναι συναισθηματικά ισορροπημένη- μην διστάσετε να την ρωτήσετε προσωπικές ερωτήσεις για τις παρούσες συνθήκες της ζωής της και το παρελθόν της-, αν είναι ειλικρινής, αν είναι επικοινωνιακή και φιλική και αν ταιριάζετε –φυσικά δεν χρειάζεται να είστε ίδιες ούτε και να γίνετε κολλητές αλλά να αισθάνεστε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει για να συναντηθεί με το μωρό αφού πρώτα θα έχετε ελέγξει τις συστάσεις και τα έγγραφα που σας έφερε στην πρώτη συνάντηση. Εμπιστευτείτε το ένστικτο του παιδιού σας. Τα πρώτα λεπτά θα είναι δύσκολο να το πλησιάσει αλλά αν μετά από αρκετή ώρα δείτε ότι δεν αισθάνεται άνετα μαζί της καλύτερα είναι να την αποκλείσετε. Τέλος αναρωτηθείτε αν σε αυτή τη γυναίκα θα εμπιστευόσασταν το κινητό σας, τη πιστωτική σας κάρτα ή το καινούργια σας αυτοκίνητο. Αν διστάζετε τότε ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο να της εμπιστευτείτε το μωρό σας.

Όταν την προσλάβετε θυμηθείτε ότι τα μωρά δεν έχουν οδηγίες χρήσης και θα πρέπει να μείνετε μαζί της μερικές μέρες για να την καθοδηγήσετε και να την εξοικειώσετε με τις συνθήκες της δικής σας οικογένειας. Προσπαθήστε να την δείτε σαν συνεργάτη και μην αισθάνεστε ανταγωνιστικά απέναντί της. Μην παραλείπετε να της δείχνετε την ικανοποίησή σας και μην ξεχνάτε να είστε συνεπής στις ώρες σας και ..στο μισθό της.

Πώς να την ελέγχετε.

Θα έχετε και σεις ακούσει φυσικά για γονείς που έβαλαν κρυφή κάμερα στο σπίτι και ανακάλυψαν ότι η νταντά κακοποιούσε το παιδί τους και θα έχετε πανικοβληθεί. Σκεφτείτε όμως ότι την κάμερα την έβαλαν για να διαπιστώσουν κάτι που υποπτευόντουσαν. Εσείς λοιπόν αν υποψιάζεστε κάτι ή αν η συμπεριφορά του παιδιού σας κάνει να νιώθετε ότι &kapp