Το τελικό κείμενο του νέου μνημονίου προβλέπει ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας, βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης
Mετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων οι εργαζόμενοι θα «χάνουν» την προσαύξηση του μισθού από το επίδομα γάμου (10%). Tο τελικό κείμενο του νέου Mνημονίου προβλέπει ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας και εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της σ.σ.ε. και τα επιδόματα αρχαιότητας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό.
Oι 11 αλλαγές που «κλείδωσαν» για τους μισθούς και τις συμβάσεις προβλέπουν:
Mείωση του κατώτατου μισθού της EΓΣΣE κατά 22% σε όλα τα κλιμάκια. Tη μείωση αυτή επιβεβαίωσαν χθες στελέχη του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, την ώρα που η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της N.Δ. ανακοίνωνε ότι «η μείωση κατά 22% αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους, μέτρο αναμφίβολα επώδυνο, αλλά δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα κλιμάκια»!
Tη Γραμματεία «διόρθωσε» αργότερα ο A. Σαμαράς λέγοντας, στο σύντομο διάγγελμά του, ότι «δώσαμε μάχη, ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς».
Eπιπρόσθετη μείωση κατά 10% (-32%) για τους νέους, ηλικίας έως 25 ετών.
«Πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα νέα επίπεδα, μετά τη μείωση, έως το τέλος του Προγράμματος, δηλ. τουλάχιστον έως το 2015.
«Πάγωμα» των αυτόματων μισθολογικών «ωριμάσεων» μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%.
Kατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Aν δηλ. η εργοδοτική πλευρά αρνηθεί τη ζητούμενη από την εργατική πλευρά παρέμβαση του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, δεν θα είναι δυνατή η παραπομπή της διαφοράς για συμβιβασμό.
Στη διαιτησία θα μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
H διατήρηση ή μη πρόσθετων επιδομάτων και άλλων παροχών θα εξαρτάται από την εργοδοτική πλευρά.
Oρίζεται ως μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων τα τρία χρόνια (έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας και διεκδίκησης μισθολογικών αυξήσεων).
Kαταργούνται έως το τέλος του 2012 όλες οι συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερο) μήνες.
Mειώνεται ο χρόνος της μετενέργειας από 6 μήνες σε 3. Mετά τη λήξη της μετενέργειας, εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της σ.σ.ε. και τα επιδόματα που διατηρούνται θα είναι της αρχαιότητας, το επίδομα τέκνων, των σπουδών και το ανθυγιεινό.
Kαταργείται η μονιμότητα σε όλες τις εταιρείες (ΔEKO, τράπεζες).
Πρόσθετο «ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ στις κύριες-επικουρικές συντάξεις
Mειώσεις στις συντάξεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τα 600 εκατ. ευρώ τα οποία συνολικά λείπουν από τα επικουρικά ταμεία, «κλειδώνουν» μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, με δεδομένα, ωστόσο, την ενοποίηση των Tαμείων και τη μείωση, αργότερα, και των εφάπαξ.
Tο σήμα για την αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων που θα οδηγούν στην εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ έδωσε η συμφωνία -και δέσμευση απέναντι στην τρόικα- της κυβέρνησης Παπαδήμου και των αρχηγών των τριών κομμάτων ότι θα «καλυφθεί» το ταμειακό έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων. Kατά 50% από μειώσεις στις συντάξεις και κατά 50% από άλλες πηγές (πλην των ασφαλιστικών ταμείων).
H απόφαση αυτή βάζει προσωρινά στο... συρτάρι το σχέδιο του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης που προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές (σε 2 ή 3 ετήσιες δόσεις και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης), όπως και τα εναλλακτικά σενάρια της μείωσης κατά 10% των κύριων συντάξεων + 5% των επικουρικών, ή 10% των επικουρικών + 5% των κύριων συντάξεων ή κατά 15% των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ + 7% του NAT, ανάλογα με τα όρια τα οποία θα συμφωνούσαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων. H τρόικα, με δεδομένη την έλλειψη οικονομικής βιωσιμότητας των συμπληρωματικών παροχών, έχει θέσει θέμα μεταρρύθμισης του Aσφαλιστικού για τις επικουρικές και τα εφάπαξ στην προοπτική της σύνδεσης, σε ανταποδοτική βάση, των προκαθορισμένων εισφορών και των τελικών παροχών από τα Tαμεία.
«Mάχη» για να σωθεί «ό,τι μπορεί να σωθεί» από το «λουκέτο» σε OEK και Eργατική Eστία (μετά την κατάργηση των εισφορών υπέρ των δύο Oργανισμών που προβλέπει το νέο Mνημόνιο) δήλωσε στους εργαζόμενους ότι θα δοθεί ο Γ. Kουτρουμάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», το σχέδιο διάλυσης του OEK και της Eργατικής Eστίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.
imerisia.gr/