Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επιδημία των «λουκέτων» που πλήττει την ελληνική αγορά, αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της καθίζησης της αγοραστικής κίνησης. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας που έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο κατά 30%.
Μάλιστα το κλείσιμο των καταστημάτων παρατηρείται και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Για παράδειγμα στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας το 42% των καταστημάτων έχει κλείσει, στην Χαριλάου Τρικούπη το 35%, στην Εμμανουήλ Μπενάκη το 32%, στην Τσακάλωφ το 33,7% ενώ στον Πειραιά και συγκεκριμένους στις οδούς Νοταρά και Υψηλάντου το 44% και το 36% αντίστοιχα των καταστημάτων έχουν κατεβάσει ρολά.
Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με όλες τις άλλες υπό εξέταση περιοχές. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ η εξέλιξη αυτή έχει προκληθεί και από διάφορους λόγους πέραν της οικονομικής κρίσης, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας. Συνολικά από τις 9.275 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αττικής έχουν κλείσει 2.374, δηλαδή μια στις τέσσερις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας παρατηρείται μια μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία. Μπορεί δηλαδή να καταγράφεται αύξηση του ποσοστού λουκέτων σε μια περιοχή αλλά ταυτόχρονα όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και ήταν εγκατεστημένες σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους αποφασίζουν την «μετεγκατάστασή» τους με στόχο την αμεσότερη πρόσβαση στην πελατεία. Το τελευταίο, μπορεί να σημαίνει μείωση των κενών καταστημάτων σε συγκεκριμένους όμως δρόμους.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
«Η έρευνα μπορεί να δείχνει μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα μας βοηθάει να τεκμηριώσουμε το νέο αναπτυξιακό πλάνο και χωροταξικό σχεδιασμό του εμπορίου», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Και προσθέτει: «Η επιδείνωση του δείκτη επιβίωσης στο εμπόριο με το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι όποιες αντοχές της αγοράς εξαντλούνται. Η ψυχολογία και η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, αλλά οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να πάνε χαμένες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και να κρατήσουμε ανοικτά τα καταστήματά μας».
real.gr/