Έρχεται απρόσκλητη και συνήθως χωρίς φανερή αιτία. Τα συμπτώματά της θυμίζουν σοβαρές παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή. Η κρίση πανικού είναι μια κραυγή για βοήθεια που σωματοποιείται. Διάβασε τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσεις.
Εκεί που είσαι μια χαρά, ξαφνικά δεν μπορείς να πάρεις ανάσα και τα πόδια σου δεν σε κρατάνε. Ζαλίζεσαι, τρομάζεις και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, νομίζεις ότι έχεις πάθει καρδιακή προσβολή και ότι θα πεθάνεις. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό είχες περισσότερο στρες, αλλά δεν περίμενες να σου συμβεί κάτι τέτοιο.
Η κρίση πανικού μπορεί να σε βρει οπουδήποτε και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς σου. Μπορεί σε όλη τη ζωή σου να έχεις μόνο μια ή δυο κρίσεις πανικού και να μην χρειαστεί να ασχοληθείς ξανά με το θέμα.
Αν όμως η κρίση πανικού είναι... τακτικός επισκέπτης στη ζωή σου, ίσως έχεις μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή πανικού και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους.
Πότε συμβαίνει
Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε: ενώ οδηγείς, ενώ περπατάς στο δρόμο, σε ένα meeting, όταν είσαι για ψώνια, ακόμα και όταν κάθεσαι στον καναπέ για να ξεκουραστείς μετά από μια δύσκολη μέρα. Συνήθως η πρώτη κρίση εμφανίζεται μεταξύ 20 και 40 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες ηλικίες. Τον τελευταίο καιρό, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, οι ψυχοπιεστικές συνθήκες που ζούμε έχουν αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης κρίσεων πανικού.
Τα συμπτώματα
Για να διαγνώσουν οι ειδικοί ότι έχεις κρίση πανικού πρέπει να εμφανίζεις τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία θα παρουσιαστούν ξαφνικά και θα κορυφωθούν σε μια χρονική περίοδο περίπου δέκα λεπτών:
- Αίσθηση επικείμενου θανάτου
- Ταχυκαρδία
- Εφίδρωση
- Δύσπνοια και αίσθημα ασφυξίας
- Ρίγη ή εξάψεις
- Ναυτία
- Κοιλιακούς πόνους
- Πόνος στο στήθος
- Πονοκέφαλος
- Ζαλάδα, αστάθεια
- Αδυναμία και τάση λιποθυμίας
- Αίσθηση πνιγμού
- Δυσκολία κατάποσης
- Δυσφορία
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
- Απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Γιατί το παθαίνεις
Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν μια κρίση πανικού. Ωστόσο, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να πάθεις κρίση είναι:
- Το οικογενειακό ιστορικό (αν και κάποιος άλλος από την οικογένειά σου παθαίνει κρίσεις)
- Το στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Ο θάνατος ή η ασθένεια κάποιου αγαπημένου προσώπου
- Μεγάλες αλλαγές στη ζωή, όπως ένα διαζύγιο ή η απόκτηση ενός παιδιού
- Ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα ή μια ασθένεια
Και μετά τι;
Μετά από μια κρίση πανικού το πιο πιθανό είναι να νιώθεις εξουθενωμένος. Το χειρότερο όμως είναι ότι μπορεί να φοβάσαι επίμονα ότι θα έρθει η ώρα που θα πάθεις μια νέα κρίση. Αυτό μπορεί να σε κάνει να αποφεύγεις να βγεις από το σπίτι ή να βρεθείς σε πολυσύχναστα μέρη (αγοραφοβία), γιατί κανένας χώρος δεν σου φαίνεται αρκετά ασφαλής. Ο φόβος αυτός από μόνος του είναι αρκετός για να προκαλέσει νέα κρίση.
Πότε να δεις γιατρό
Επειδή τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μοιάζουν με αυτά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να πάρεις τη γνώμη του γιατρού για να αποκλείσεις την ύπαρξη κάποιας οργανικής πάθησης. Αν τελικά έχεις κρίση πανικού, ο γιατρός θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Πώς αντιμετωπίζεται
Τα καλά νέα είναι ότι η διαταραχή πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν φάρμακα και ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις ή ακόμα και να απαλλαγείς από το πρόβλημα. Τα φάρμακα λειτουργούν ταχύτερα, ενώ η ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Συνήθως πάντως συστήνονται και οι δύο μορφές θεραπείας ταυτόχρονα.
Επιπλοκές
Αν η διαταραχή δεν θεραπευτεί μπορεί να καταλήξει σε σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σου. Μερικές από αυτές είναι:
- Η ανάπτυξη ειδικών φοβιών, όπως ο φόβος της οδήγησης ή ο φόβος να βγει κανείς από το σπίτι
- Η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων
- Προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο
- Κατάθλιψη
- Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας ή αυτοκτονικές σκέψεις
- Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
- Οικονομικά προβλήματα
cosmo.gr