Αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν Σχέδιο Β για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις σε περίπτωση που υπάρξει άτακτη φυγή χωρών από το ευρώ λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Θεωρούν μάλιστα πιθανή τη διάσπαση του ευρώ εάν δεν επέμβει δραστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και δεν εφησυχάζουμε στο μέτωπο αυτό. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την προοπτική άτακτης αποχώρησης κάποιων χωρών από το ευρώ», είπε στην αμερικανική εφημερίδα το στέλεχος της Βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει και τις τράπεζες (FSA), Αντριου Μπέιλι.
Τράπεζες όπως η Merrill Lynch, η Barclays Capital και η Nomura από την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποίησαν σειρά από εκθέσεις στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης. «Η χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη έχει μπει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση», ανέφερε η Nomura σε ανάλογη έκθεση, προσθέτοντας ότι, εάν η ΕΚΤ δεν παρέμβει δραστικά και αναλάβει δράση όπου απέτυχαν οι πολιτικοί, «μια διάσταση του ευρώ φαντάζει τώρα πιθανή».
Οι ανησυχίες μεγάλωσαν μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και του Βελγίου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μεγαλώνουν οι φόβοι ακόμη και για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην Ευρώπη.
Μεγάλες βρετανικές τράπεζες, όπως η Royal Bank of Scotland, αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επεξεργάζονται σχέδια ανάγκης σε περίπτωση που γίνει αυτό που δεν τολμά κανείς να σκεφτεί, σύμφωνα με πηγές των βρετανικών εποπτικών Αρχών.
Η ανησυχία είναι έκδηλη και στις ΗΠΑ, όπου οι αρμόδιες Αρχές πιέζουν αμερικανικές τράπεζες όπως η Citigroup και άλλες να μειώσουν την έκθεσή τους στην ευρωζώνη - ουσιαστικά να πουλήσουν ευρωπαϊκά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Στο Χονγκ Κονγκ οι εποπτικές Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη διεθνή έκθεση των εγχώριων τραπεζών επειδή ανησυχούν για την ευρωπαϊκή κρίση.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως, φαίνεται ότι ανησυχούν πιο λίγο από τους άλλους αφού δεν φαίνεται να κάνουν ανάλογες προετοιμασίες, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς». Ιδιαίτερα οι τράπεζες στη Γαλλία και την Ιταλία, λένε τραπεζικές πηγές στην αμερικανική εφημερίδα, θεωρούν ότι είναι απίθανο να διασπαστεί το ευρώ.
«Από πολιτικής πλευράς, ακόμη και η ιδέα της φυγής της Ελλάδας (από το ευρώ) θεωρείται από όλο και περισσότερους σαν ανάθεμα. Παρά τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα - και οι τράπεζες που της δανείζουν - μπορεί να λαμβάνει ευρωπαϊκή βοήθεια με χρήματα των φορολογουμένων για διάστημα έως εννέα χρόνων, υπάρχει ο φόβος ότι μια έξοδός της (από το ευρώ) μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ότι θα γίνει μια δεύτερη Lehman Brothers ή ότι θα οδηγήσει στην έξοδο κι άλλων χωρών από την ευρωζώνη», αναφέρουν οι «Τάιμς».
ΤΑ ΝΕΑ