Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών – Μια νέα πρόταση- Πρόγραμμα Comenius για την Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Γλώσσας και Περιεχομένου

Αν και οι Έλληνες βρίσκονται σε υψηλή θέση σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους στη γνώση ξένων γλωσσών ωστόσο είναι κοινή παραδοχή ότι δεν μαθαίνουν τη ξένη γλώσσα αποκλειστικά στο σχολείο. Αφιερώνουν πολύ χρόνο και δαπανούν πολλά χρήματα σε ιδιαίτερα μαθήματα ή σε τάξεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Τα ερωτήματα που απασχολούν όσους εμπλέκονται στη δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση καθώς και τους γονείς είναι γιατί τα παιδιά δεν μαθαίνουν τη ξενη γλώσσα μόνο στο σχολείο όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Πώς διδάσκονται σε άλλες χώρες τα Αγγλικά, για παράδειγμα, και φθάνουν σε υψηλό επίπεδο σε μικρότερο χρονικό διάστημα;

Η μέθοδος της Ολοκληρωμένης Εκμάθησης Γλώσσας και Περιεχομένου (CLIL Content and Language Integrated Learning) έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών χωρών τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια και εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ξένη γλώσσα μ’αυτή τη μέθοδο μπορεί να είναι καθηγητές οποιασδήποτε ειδικότητας συμπεριλαμβανομένων των ξένων γλωσσών με την προϋπόθεση ότι οι πρώτοι έχουν άριστη γνώση της ξένης γλώσσας και πτυχίο άλλου επιστημονικού αντικειμένου οι δεύτεροι.

Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι προετοιμάζει καλύτερα τους νέους για την επαγγελματική τους ζωή σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και δίνει νόημα και περιεχόμενο στη εκμάθηση των γλωσσών για μαθητές που έχουν κατακτήσει τη δομή μιας ξένης γλώσσας πολύ νωρίς.

Στις μέρες μας, που η πολιτεία σχεδιάζει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο, η μέθοδος της Ολοκληρωμένης Εκμάθησης Γλώσσας και Περιεχομένου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας και η πεποίθηση μας ότι η πολυγλωσσία αποτελεί σπουδαίο εφόδιο για το νέο καθώς διευρύνει τους ορίζοντες του και τον ανοίγει στον κάσμο κάνοντας τον ανταγωνιστικό μας ώθησαν να αναζητήσουμε συνεργασίες για την απόκτηση γνώσης σ’αυτόν τον τομέα.

Το πρόγραμμα CORE: CLIL Objectives Resourcekit in Education αφορά στη Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού για χρήση σε μαθήματα Ολοκληρωμένης Εκμάθησης Περιεχομένου και Γλώσσας. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, διευθυντών, συμβούλων, και ερευνητών από πέντε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία και Νορβηγία) που έχουν ασχοληθεί ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν στο μέλλον με την Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχόμενου και γλώσσας.

Πεπεισμένοι για την παιδαγωγική αξία αυτού του τρόπου διδασκαλίας θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό που να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες της κάθε χώρας, να ενημερώσουμε και να καταρτίσουμε τους εκπαιδευτικούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να βελτιώσουμε την ποιότητα της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας.

Αντικείμενο αυτής της τρίχρονης συνεργασίας θα είναι σίγουρα η μελέτη των διαφορετικών κοινωνικών και εκπαιδευτικών συνθηκών σε κάθε περιοχή μια και η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος ποικίλλει αρκετά: για παράδειγμα στις Βαλεαρίδες Νήσους όπου βρίσκεται ο ένας συνεργάτης υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες, τα καταλανικά και τα ισπανικά της Καστίλλης. Αντίθετα σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Λιθουανία και η Ελλάδα το κυρίως ζητούμενο είναι η βελτίωση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (της Αγγλικής αλλά και της Γαλλικής ή Γερμανικής)

Εδώ και ένα χρόνο περίπου η ομάδα των συνεργατών μελετάει, συζητάει και συγκεντρώνει πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Το Φεβρουάριο του 2011 ολοκλήρωσε την πρόταση της και αυτή έγινε τελικά δεκτή τον Ιούλιο του 2011 από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EACEA http://eacea.ec.europa.eu/llp/results_projects/selection_results_en.php.)

Σε λίγες μέρες, στην πόλη Πάλμα της Μαγιόρκα, θα γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση και θα συζητηθεί το πλάνο εργασιών καθώς και το ακριβές περιεχόμενο της έρευνας του κάθε συνεργάτη. Στα πλαίσια της διάδοσης των αποτελεσμάτων θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις της εργασίας μας είτε μέσω του τοπικού τύπου , είτε μέσω ηλεκτρονικών δικτύων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχόμενου και Γλώσσας (CLIL) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.clilcompendium.com

Μαρίνα Κολλάτου Διευθύντρια 3ου Λυκείου Λάρισας, εκπαιδευτικός ΠΕ06 Αγγλικών

Άννα Βαρνά – Εκπαιδευτικός ΠΕ06 Αγγλικών, Δ.Σ. Ιτέας

blogs.sch.gr