Οι λέξεις «σωστό» και «λάθος» είναι πολύ σχετικές όταν μιλάμε για το πότε θα ήταν σωστό ν' αφήσουμε το παιδί μας να κάνει την πρώτη του γνωριμία με τον «μαγικό» κόσμο της νέας τεχνολογίας.
Εξάλλου ποιος θα μπορούσε να ορίσει πότε θα έπρεπε αντίστοιχα να το αφήσουμε να βγει μόνο του για πρώτη φορά με τους φίλους του ή να πάει μια εκδρομή με τους συμμαθητές του χωρίς την δική μας επίβλεψη;
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να του δώσουμε τις σωστές - κατά την γνώμη μας - συμβουλές και κατευθύνσεις για την δική του ασφάλεια και ψυχική υγεία.
Το αγγελούδι σας όταν φτάσει στην ηλικία του ενός με δύο ετών θ' αρχίσει ν' αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό το μεγάλο κουτί με την χρωματιστή οθόνη και πώς μόνο με το άγγιγμα ενός πλήκτρου μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρώματα, σχήματα και σχέδια μπροστά του. Αν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας ενδιαφέρεται ν' ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον υπολογιστή, αυτή δεν είναι καθόλου κακή ηλικία για να του δείξετε κάποια βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.
Τα οφέλη από τη χρήση ενός υπολογιστή -φυσικά πάντα υπό γονική επίβλεψη- από μικρή ηλικία είναι πολλά.
Δεξιότητες όπως μακροπρόθεσμη μνήμη, λεκτικές ικανότητες, αφομοίωση και επιδεξιότητα των χεριών, αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς σε μεγάλο ποσοστό παιδιών αυτής της ηλικίας που αρχίζουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τον υπολογιστή. Κι αυτά χωρίς να χρειαστεί να αναφερθούμε στην εκπαιδευτική χρησιμότητά του που θα αναγνωρίσει καλύτερα όταν θα πάει με το καλό στο σχολείο.
Φυσικά, σαν γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υπολογιστής όπως και κάθε μέσο είναι στο μεγαλύτερό του βαθμό ωφέλιμο ή επιβλαβές, ανάλογα με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει από πολύ νωρίς να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν. Η χρήση λοιπόν πρέπει να μην είναι ανεξέλεγκτη αλλά με μέτρο και συνεχή επίβλεψη.
mother.gr/