23 Οκτωβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2011
Εγκαίνια : 22 Οκτωβρίου 2011
Διπλάρειος Σχολή
Πλατεία Θεάτρου3 | Μετρό: Μοναστηράκι / Ομόνοια
Κέντρο Τεχνών
Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Πάρκο Ελευθερίας, Βασ. Σοφίας | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, αποτελεί ένα διπλό εγχείρημα με τη μορφή μιας διεθνούς εικαστικής έκθεσης και μιας ταινίας μεγάλου μήκους, σε σκηνοθεσία Nicolas Bourriaud και παραγωγή της Kino Prod.
Σε επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης-επιμελητή Nicolas Bourriaud και της επιμελητικής τριάδας ΧΥΖ, που ίδρυσε την Μπιενάλε (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος), η 3η Μπιενάλε της Αθήνας βασίζεται στην αναπάντεχη συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα με τον Walter Benjamin. Αυτή η σκόπιμα παράδοξη σύζευξη των δύο φαινομενικά αταίριαστων ηρώων λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για τη μελέτη και τον σχολιασμό της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κατάστασης, μέσω ενός αφηγήματος που θα εξετάσει την ανθρώπινη πλευρά της με τρόπο ευρύ και ποιητικό, το οποίο παρουσιάζεται σε συμβολικούς χώρους της πόλης όπως ηΔιπλάρειος Σχολή της Πλατείας Θεάτρου, η Ακαδημία Πλάτωνος και οι χώροι του Πάρκου Ελευθερίας και το Μουσείοτης ΑντιδικτατορικήςΔημοκρατικής Αντίστασης.
Η Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κοινωνικού και οικονομικού σεισμού, του οποίου οι δονήσεις γίνονται ισχυρότερες: Πώς θα μπορούσε κανείς να αναστοχαστεί αυτή την κατάσταση, ειδικότερα όταν φαίνεται να διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν περισσότερο παγκόσμια παρά εθνική ή τοπική; Μήπως αυτό που με ευκολία έχει καταγραφεί ως «το ελληνικό παράδειγμα» αποτελεί μια σημαντική καμπή στην ιστορία;
Οι επιμελητές της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 θεωρούν ότι η διερεύνηση της κατάστασης, για την οποία η Ελλάδα αποτελεί κύριο σημείο αναφοράς, μπορεί να γίνει αφορμή για μια πολιτιστική αναζήτηση, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταδείξει ότι ίσως δεν είναι πλέον καίριο - ούτε και ηθικό, ακόμη - να συνεχίζει κανείς απλώς να φτιάχνει εκθέσεις με τον τρόπο που τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται. Ο Nicolas Bourriaud και οι XYZ αποφάσισαν να ενσωματώσουν αυτά τα ζητήματα όχι μόνο στη θεματική της έκθεσης αλλά και στη μορφή, τον χαρακτήρα αυτού που ονομάζεται μεγάλη περιοδική έκθεση, ακολουθώντας μία διπλή διαδικασία: Αρχικά, μετασχηματίζοντας την ίδια την Μπιενάλε σε μια πρόσκληση προς συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και πολίτες που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία μίας πολιτικής στιγμής παρά ενός πολιτικού θεάματος. Αφετέρου, καθώς η έκθεση σχεδιάζεται, τα διάφορα στάδια προετοιμασίας της παρέχουν τη βάση για μια μεγάλου μήκους ταινία σε σκηνοθεσία του Nicolas Bourriaud. Το σενάριο της ταινίας είναι προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Είναι η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου ερευνάται με τόσο διεξοδικό τρόπο.
Ανακαλύψτε τους γάλλους καλλιτέχνες της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας:
Ø Julien Prévieux, καλλιτέχνης του παραλόγου
Ø Clément Rodzielski, καλλιτέχνης εννοιολογικής τέχνης
Ø Yto Barrada, καλλιτέχνης του αστικού χώρου
Ø Jean Painlevé, εμπνευστής του επιστημονικού κινηματογράφου
Περισσότερες πληροφορίες: www.athensbiennial.org