Στο τέλος κάθε Σεπτεμβρίου, εδώ και μια δεκαετία, από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε το «2001 Ευρωπαϊκό Ετος Γλωσσών», γιορτάζουμε την «ευρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών» στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική. Διέθεσε μάλιστα και το ποσόν των 1,7 εκατ. ευρώ για να πέσουν «τα γλωσσικά σύνορα» ειδικότερα, στον κόσμο των επιχειρήσεων – που «παγκοσμιοποιείται, συγχωνεύεται και εξαγοράζεται». Εκτοτε, έχει γίνει δημοφιλής και κυκλοφορεί ως «καταστροφική περίπτωση» λόγω των διαφορετικών γλωσσών η ιστορία εξαγοράς μιας γερμανικής εταιρείας από αμερικανική.
Οι μεν μιλούσαν μόνο αγγλικά, ενώ οι δε μόνο γερμανικά. Ελλείψει επικοινωνίας, λοιπόν, λέγεται ότι οι Αμερικανοί, που πίστευαν ότι όλοι οι Γερμανοί έτρωγαν σάντουιτς, κατήργησαν το εστιατόριο. Αντιθέτως, όμως, οι Γερμανοί ήταν συνηθισμένοι στα ζεστά πιάτα. Οι Γερμανοί, πάλι, συνήθιζαν να αρχίζουν την ημέρα τους με κάποιο εμβατήριο που «ξύπναγε τα αίματα» για δουλειά. Αυτό, όμως, ενοχλούσε τους Αμερικανούς, που ήταν πλέον και τα αφεντικά της εταιρείας. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Οι Γερμανοί ανώτεροι διευθυντές αποχώρησαν. Ενώ οι επόμενοι στην ιεραρχία μάνατζερ αναζήτησαν τις πλησιέστερες εξόδους κίνδυνου.
Οπως είναι γνωστό, η ευαισθησία και ο σεβασμός στη διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα αποτελούν τον χρυσό κανόνα για την επιτυχία κάθε συγχώνευσης και εξαγοράς. Και είναι τα δύο στοιχεία από τα οποία ξεκινούν, συνήθως, οι συγκρούσεις και οι απογοητεύσεις που εμφανίζονται αμέσως μετά το μεγάλο γεγονός. Αλλά και οι επιπτώσεις που έχει στη ζωή των Ευρωπαίων όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία η ανεπάρκεια γλωσσικών δεξιοτήτων, έχουν αποδειχθεί με σχετική μελέτη στην οποία και αναφέρεται η πρόσφατη ανακοίνωση της Kομισιόν. «Εκτός του ότι οι γνώσεις ξένων γλωσσών είναι πρακτικό πλεονέκτημα για την προσωπική εξέλιξη κάθε ανθρώπου, οι γλώσσες σημαίνουν περισσότερες δουλειές για τις επιχειρήσεις, βελτιώνουν την ανταγωνιστική θέση τους και τους ανοίγουν τις αγορές για εξαγωγές», αναφέρει η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου (http://ec.europa.eu/...ss/index_el.htm).
Πρωτοβουλίες
Yπογραμμίζει επίσης ότι για την Ευρώπη του 2020 είναι σημαντική η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων και ότι στην πολυγλωσσία αποβλέπουν οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως «Νεολαία σε κίνηση» και «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας». Επιπλέον, το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Επιτροπής χορηγεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την υποστήριξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων στον τομέα των γλωσσών.
Ωστόσο, το μήνυμα που παραμένει είναι η ένταξη της εκμάθησης και της τελειοποίησης των ξένων γλωσσών στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εκείνες που παραβλέπουν την απασχολησιμότητα των στελεχών τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν όσους πιστεύουν ότι «βάλτωσε» η εξέλιξή τους. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας θα «εκτοξεύσει» στα ύψη ένα μέτριο στέλεχος. Για ένα στέλεχος, όμως, με πολλές δεξιότητες, αυτό είναι ένα σοβαρό έλλειμμα.
.kathimerini.gr