Τα παιδιά πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση, όταν εισάγονται στο νηπιαγωγείο. Κατά τη φοίτησή τους στον παιδικό σταθμό, καλούνται να κατακτήσουν κάποιες έννοιες, πάνω στις οποίες θα πρέπει να δομήσουν τη γνώση τους στο σχολείο. Εκεί, λοιπόν, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια των μαθησιακών δυσκολιών.

Οι μαθησιακές δυσκολίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε δυσκολίες στον προφορικό λόγο και σε διάφορους μαθησιακούς τομείς (μαθηματικά, ορθογραφία, αναγνωστική κατανόηση, ανάγνωση, γραπτή έκφραση), στους οποίους το παιδί εμφανίζεται ανώριμο στις δεξιότητες που εντάσσονται στο ηλικιακό του φάσμα. Παιδιά που αναμένεται να εμφανίσουν γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες είναι εκείνα που έχουν διαγνωσθεί με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Asperger, αυτισμός κ.α), με διαταραχή ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα), με νοητική υστέρηση, με συναισθηματικές διαταραχές ή είναι αλλόγλωσσα.
  • Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει ειδικές μαθησιακές διαταραχές όπως είναι η δυσλεξία, η δυσγραφία, η δυσορθογραφία και η δυσαριθμησία, όπου παρουσιάζεται δυσανάλογη ανάπτυξη ανάμεσα στις γλωσσικές δεξιότητες και το νοητικό δυναμικό ή την ηλικία του παιδιού. Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι εγγενείς και δεν οφείλονται σε νοητική υστέρηση, διαταραχές συναισθήματος, σχολικά κενά ή περιβαλλοντικές στερήσεις. Χαρακτηρίζουν ένα άτομο από τη γέννησή του μέχρι το τέλος της ζωής του και οφείλονται σε νευροβιολογικές βλάβες και σε κληρονομική προδιάθεση.

Προκειμένου να γίνει διαφοροδιάγνωση ανάμεσα στις γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σταθμισμένα διαγνωστικά εργαλεία*. Η εκπαιδευτική παρέμβαση διαφοροποιείται στο επίπεδο του περιεχομένου, των υλικών και της διαδικασίας από τη μια περίπτωση μαθησιακής δυσκολίας στην άλλη. Είναι καθοριστικής σημασίας η ακριβής διάγνωση για τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος παρέμβασης.

*Σταθμισμένα θεωρούνται τα ψυχομετρικά όργανα που ακολουθούν σταθερές μεθόδους προκειμένου να διατηρείται η αξιοπιστία και η εγκυρότητά τους και στα πλαίσια της στάθμισής τους, χορηγούνται σε μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού.

http://gr.smart-therapy.eu