Ρεπορτάζ xeniglossa.gr

Με μεγάλη διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας απάντησαν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους αφανίσει με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλε με τη ψήφιση του Ν. 4093/12.

Όπως τόνιζαν οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε αφανισμό χιλιάδες επιχειρήσεις και έξοδο στην ανεργία χιλιάδων απασχολούμενων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών αντιδρώντας στην επιβολή των νέων ρυθμίσεων κάλεσε σε συγκέντρωση και διαδήλωση τους ιδιοκτήτες ΚΞΓ στον κινηματογράφο VILLAGE στο Μαρούσι την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η αίθουσα υπερχείλισε από διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες του κλάδου ενώ το πλήθος έφτανε μέχρι έξω στο φουαγιέ.

Τόσο η ηγεσία του Συνδέσμου όσο και οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις ανατροπές που επέβαλε η κυβέρνηση χωρίς κανέναν διάλογο και σε αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινωνίας και του κλάδου. Τόσο η πρόεδρος κα Άννα Μπουλντούμη όσο και ο ΓΓ κ. Γιώργος Ζηκόπουλος και τα άλλα μέλη του προεδρείου της συγκέντρωσης στάθηκαν αναλυτικά στην αντίθεση του κλάδου στις νέες ρυθμίσεις και διατράνωσαν την απόφαση του Συνδέσμου να διεκδικήσει την αλλαγή του νόμου και την επιβίωση των επιχειρήσεων των ΚΞΓ με κάθε νόμιμο τρόπο.

Μετά τις ομιλίες και την έγκριση ψηφίσματος ακλούθησε πορεία προς το υπουργείο Παιδείας με σκοπό να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο. Στην αρχή υπήρξε άρνηση ως προς τη συνάντηση αλλά μετά από διαβουλεύσεις και πίεση των διαδηλωτών οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «θέλουμε διαβούλευση με τον υπουργό» αντιπροσωπεία του κλάδου συναντήθηκε με τον υπουργό και τον ενημέρωσε για τις θέσεις του κλάδου επιδίδοντας και το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για:

1) Απλή ανανέωση - επικαιροποίηση των αδειών και όχι νέες άδειες

2) Μειωμένο κόστος για τα παράβολα που απαιτούνται για την ίδρυση και επικαιροποίηση

3) Επαναφορά του επιτρεπόμενου αριθμού μαθητών ανά αίθουσα


Συνθήματα

Στη συγκέντρωση και στην πορεία ακούστηκαν πολλά συνθήματα διαμαρτυρίας τα οποία εξέφραζαν συμπυκνωμένα την αγανάκτηση του κόσμου, μερικά των οποίων ήταν:

-Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας

-Τα αγγλικά τα μάθατε στα δικά μας τα σχολεία, τώρα μας πουλάτε σαν παραπαιδεία.

-Κάτω ο νόμος της διαπλοκής

-Νόμους περνάτε κάτω απ το τραπέζι

-Κάτω τα χέρια από τη δουλειά μας


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα των συγκεντρωθέντων με λιτά αλλά αποφασιστικά λόγια εξέφρασε πλήρως την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν ξαφνικά οι ιδιοκτητών των ΚΞΓ:[indent]

Quote



Εκφράζουμε την οργή μας

Για τον απαράδεκτο νόμο που με αιφνιδιαστικές και επαίσχυντες διαδικασίες κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Καταγγέλλουμε

Το νέο νόμο ως προϊόν πιέσεων των μεγάλων εκπαιδευτικών επιχειρήσεων που με την δυνατότητα της συστέγασης θα κλείσουν τα νομίμως έως σήμερα λειτουργούντα κέντρα ξένων γλωσσών

Τη χορήγηση άδειας ίδρυσης Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (π.χ. Δήμους), αντίθετα με τις εντολές της ΤΡΟΪΚΑ για μικρότερο «κράτος» και λιγότερα ελλείμματα στους Δήμους.

Την απαίτηση για υποβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση και επικαιροποίηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας, από το Υπουργείο Παιδείας (υποχρέωση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα)


Απαιτούμε

Παράταση εφαρμογής του νόμου για να δοθεί χρόνος για διαβούλευση προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου νόμου που θα υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
[/indent]

Στήριξη από το ΕΕΑ

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο μόνος Κλάδος που προσφέρει, εδώ και πολλές δεκαετίες, ουσιαστικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, στον τομέα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Δυστυχώς, με τον Ν. 4093/12, ενώ καμία βελτίωση δεν επέρχεται σε ότι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τα ΚΞΓ εκτίθενται σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και επιβαρύνονται με μια σειρά άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που, όπως ολόκληρη η κοινωνία, περνούν δύσκολες ώρες και αγωνίζονται να διατηρήσουν ‘εν ζωή’ τις επιχειρήσεις τους.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), εκπροσωπώντας τα 1732 ΚΞΓ – μέλη, «οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν καίριο πλήγμα» που «θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και καθηγητές του Κλάδου στην εξόντωση. Το γεγονός αυτό δεν θα προσθέσει τίποτα θετικό στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα μάλιστα, θα της στερήσει σημαντικούς πόρους»

Σε σχετική δήλωσή του ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ και ΓΓ του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών κ. Γιώργος Ζηκόπουλος ανέφερε ότι «επιβάλλεται πλήθος απαγορευτικών όρων και γραφειοκρατικών ρυθμίσεων - απαιτήσεων πολλές των οποίων ισοδυναμούν με απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι άδικες και εξοντωτικές και οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου βγάζοντας στην ανεργία χιλιάδες απασχολούμενους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους».

Την πλήρη και αμέριστη στήριξη προς τον αγώνα του κλάδου, εκ μέρους των επαγγελματιών της Αθήνας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Ρεκλείτης ο οποίος ανέφερε ότι το ΕΕΑ σε συνεργασία με Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ζήτησε με επείγον έγραφό του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο άμεση συνάντηση προβάλλοντας τέσσερα βασικά αιτήματα:

1. Να μην καταργηθούν στις 31/8/2013 οι ήδη ΝΟΜΙΜΩΣ χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Να γίνει απλά η επικαιροποίησή τους με την υποβολή πιστοποιητικών που θα καθοριστούν μετά από διάλογο με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

2. Να επανέλθει το όριο μαθητών ανά τάξη, στους 1 μαθητή ανά 1,20 τ.μ. (και όχι 1,50 τ.μ.) προκειμένου να μην αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας το οποίο δεν μπορεί σήμερα να καλυφθεί μέσω αύξησης διδάκτρων

3. Να διευκρινιστεί ότι η συστέγαση εκπαιδευτικών επιχειρήσεων δεν αφορά και τα ΚΞΓ

4. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ώστε να μην πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά.


Τα αιτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών

Λεπτομερείς θέσεις και απαντήσεις στις ρυθμίσεις του νέου νόμου κατάρτισε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ώστε να αντιμετωπισθεί η ανατροπή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και να αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες στον κλάδο. Συνοπτικά οι θέσεις του κλάδου έναντι των τροποποιήσεων του νόμου είναι οι εξής:

-Να μην καταργηθούν στις 31/8/2013 οι ήδη ΝΟΜΙΜΩΣ χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Οι άδειες αυτές έχουν χορηγηθεί νόμιμα και τα Κ.Ξ.Γ. λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπήρχαν κατά την λειτουργία χορήγησής τους.

-Να μην χορηγείται άδεια Ίδρυσης Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

-Να επανέλθει το όριο μαθητών ανά τάξη, στους 1 μαθητή ανά 1,20 τ.μ. (και όχι 1,50 τ.μ.). Η διάταξη αυτή τροποποιεί επί τω δυσμενέστερω την μέχρι πρότινος ισχύουσα αναλογία (1,20 τ.μ. ανά μαθητή).

-Να απαγορεύεται η συστέγαση ΚΞΓ με άλλες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

Με το σχετικό άρθρο αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου απέναντι στον Κλάδο μας. Είναι προφανές ότι ο Υπουργός υπέκυψε στις πιέσεις των μεγαλοεπιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης που φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους (εν είδη πολυκαταστήματος), κάθε είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Οι μεγαλοεπιχειρήσεις αυτές θα έχουν την δυνατότητα και την δύναμη να κάνουν προσφορές φοίτησης ακόμη και κάτω του κόστους (δωρεάν π.χ.) προκειμένου να στρατολογήσουν μαθητές από τα Κ.Ξ.Γ. για την κυρίως δραστηριότητά τους. Κάτι αντίστοιχο ωστόσο δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν τα Κ.Ξ.Γ. τα οποία θα υποκύψουν μοιραία στον ανταγωνισμό των μεγάλων μονάδων.

-Σε καμία περίπτωση να μην ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Για ήσσονος σημασίας παραβάσεις να προβλέπονται ποινές που θα κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

-Να καταργηθεί η απαίτηση για υποβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση και επικαιροποίηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας (υποχρέωση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα)

-Οι κανονιστικές πράξεις που θα μπορεί να εκδίδει ο εκάστοτε Υπουργός να μην αφορούν ζωτικά θέματα των οποίων η ρύθμιση θα μπορούσε να καταστρέψει πολλά Κ.Ξ.Γ. Για μείζονος σημασίας θέματα να απαιτείται τροπολογία ή έκδοση νέου νόμου.

-Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ώρα να προκύπτει από το άθροισμα του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ανά αίθουσα διδασκαλίας.

-Χορήγηση άδειας σε νομικά πρόσωπα. Να χορηγείται άδεια σε εταιρείες ΟΕ. ΕΕ, κλπ. μόνον εφόσον μοναδικός σκοπός τους είναι η ίδρυση και λειτουργία Κ.Ξ.Γ. Να μην αρκεί δηλαδή το να συμπεριλαμβάνεται ο παραπάνω σκοπός μαζί με αλλότριους σκοπούς της εταιρείας. Αυτό θα αποκλείσει το να περάσει η ξενόγλωσση εκπαίδευση στα χέρια επιχειρηματιών.

-Να ανασταλεί προς το παρόν η εφαρμογή του νόμου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ο διάλογος με το Υπουργείο.


Ρεπορτάζ xeniglossa.gr