Τα Netbooks απευθύνονται κυρίως σε αυτούς που ζητάνε μία πραγματικά φορητή συσκευή για να μπορούν να συνδέονται άνετα στο διαδίκτυo και να μπορούν να επικοινωνούν.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσει ο υποψήφιος αγοραστής πριν καταθέσει τον οβολό του;

Οθόνη

Εν αρχή η οθόνη. Ενώ οι συζητήσεις γύρω από τον ορισμό του Netbook ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή απόφαση, πληθαίνουν οι φωνές, ακόμα και από μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Intel και η Microsoft, που υποστηρίζουν πως τα Netbooks δεν θα πρέπει να έχουν διαγώνιο οθόνης μεγαλύτερη από10”. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή στην αγορά οι διαστάσεις στις οθόνες των αυτοαποκαλούμενων Netbooks ποικίλλουν από τις7” έως τις13”. Φυσικά, όπως είναι λογικό, το μέγεθος της οθόνης έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στις διαστάσεις και το βάρος της συσκευής όσο και στην ανάλυση και την ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας.


Πληκτρολόγιο

Ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες προσπάθησαν να χωρέσουν ένα πλήρες πληκτρολόγιο στις μικρές διαστάσεις του Netbook αποτέλεσε από την αρχή πονοκέφαλο. Σταδιακά, βέβαια, τα περιθώρια στις άκρες των συσκευών αφαιρέθηκαν και καλύφθηκαν από πλήκτρα προκειμένου τα τελευταία να μεγαλώσουν σε τέτοιο βαθμό που να μπορούμε να πληκτρολογούμε άνετα. Ας μην ξεχνάμε πως η πλοήγηση στο internet απαιτεί μεγάλη χρήση του πληκτρολογίου, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να στέλνουμε email. Και σε αυτόν τον τομέα μεγάλο ρόλο παίζουν οι διαστάσεις της οθόνης που με τη σειρά της καθορίζει και το ολικό μήκος και πλάτος της συσκευής. Για ακόμα μια φορά ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να τοποθετήσει τα χέρια του και να δοκιμάσει το πληκτρολόγιο πριν αποφασίσει.


Αποθηκευτικό μέσο

Το μικρό μέγεθος των συσκευών, αλλά και η απαίτηση για μεγάλη διάρκεια λειτουργίας με την μπαταρία αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των SSD μέσων αποθήκευσης. Ετσι, στα Netbooks συναντούμε είτε τον παραδοσιακό HDD με μεγέθη που ποικίλλουν και φτάνουν στα περισσότερα μοντέλα τα 160GB είτε τον νέας τεχνολογίας SSD. Οι κλασικοί HDD προσφέρουν μεγάλη χωρητικότητα σε προσιτές τιμές, ενώ οι SSD διαθέτουν μικρότερη χωρητικότητα, συνήθως έως 16GB, ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα (ταχύτατη έναρξη του PC), αλλά και πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος λόγω της απουσίας κινούμενων μηχανικών μερών με ό,τι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία της μπαταρίας.


Μνήμη RAM

Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με μνήμη RAM 1GB τύπου DDR2 που είτε αποτελείται από μία μονάδα είτε από δύο μονάδες των 512ΜΒ. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι το πόσες υποδοχές διαθέτει το κάθε μοντέλο για την τοποθέτηση μνήμης RAM για το ενδεχόμενο της αναβάθμισης.


Επεξεργαστής

Τα περισσότερα Netbooks της αγοράς μέχρι και τις10” διαθέτουν τη σειρά επεξεργαστών Atom της Intel. Από αυτές τις ίντσες και πάνω τα περισσότερα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με πιο παραδοσιακές λύσεις, όπως επεξεργαστές του τύπου Intel Core 2DUO που σαφώς υπερτερούν σε επιδόσεις, αλλά έχουν και αυξημένη κατανάλωση σε ενέργεια. Εδώ ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει το πόσο πραγματικά φορητός θέλει να είναι ο υπολογιστής που ζητάει.


Συνδεσιμότητα

Όλη η σειρά των Netbooks διαθέτει Wi-Fi για τη σύνδεση σε ασύρματα τοπικά δίκτυα, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν Bluetooth, αλλά και θύρα για σύνδεση με ενσύρματο τοπικό δίκτυο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν μοντέλα με ενσωματωμένη κάρτα δικτύου 3G για σύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κάτι που σίγουρα αποτελεί ιδιαίτερο προσόν.

Φυσικά όλα τα μοντέλα διαθέτουν τουλάχιστον δύο θύρες USB, έξοδο VGA, και κάποιας μορφής cardreader δεδομένης της απουσίας CD drive, ενώ προκειμένου να γίνεται άνετο το σερφάρισμά μας στο διαδίκτυο τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη web camera, στερεοφωνικά ηχεία, και μικρόφωνο, με έξτρα είσοδο και έξοδο για μικρόφωνο και ακουστικά.

Πηγή ενέργειας

Η μπαταρία αποτελεί ίσως ένα από τα βασικότερα συστατικά ενός Netbook, αφού αυτή εν τέλει θα καθορίσει το χρόνο για τον οποίο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που προηγήθηκαν, θα λειτουργούν μακριά από την πρίζα. Ολα τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν μπαταρίες λιθίου με τη διαφορά τους να βρίσκεται στο μέγεθος και τη χωρητικότητα. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που η διάρκεια λειτουργίας τους κυμαίνεται μεταξύ τριών έως πέντε ωρών, ενώ υπάρχουν και άλλα που διατείνονται ότι ο χρόνος λειτουργίας με μπαταρία μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 9,5 ώρες. Φυσικά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας του υπολογιστή με την μπαταρία παίζουν ρόλο τόσο τα διάφορα έξυπνα προγράμματα διαχείρισης της ενέργειας, που εφοδιάζουν οι εταιρείες τους υπολογιστές, όσο και οι προσωπικές μας επιλογές, όπως φωτεινότητα οθόνης, απαιτητικά προγράμματα και χρήση των ασύρματων συσκευών διασύνδεσης.

Λειτουργικό σύστημα

Οι επιλογές είναι ανάμεσα στο Linux και στα Windows (XP, Vista ή Windows 7). Το μεν πρώτο είναι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα που σημαίνει ότι αγοράζουμε φτηνότερα το μοντέλο, που μας ενδιαφέρει, και για κάποιον που θα κάνει την πρώτη του γνωριμία με υπολογιστές η διαδικασία εκμάθησης δεν θα φανεί περισσότερο δύσκολη από ό,τι στα Windows, ενώ και ως περισσότερο ελαφρύ πρόγραμμα βοηθάει στην πιο γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή μας. Από την άλλη κάποιος που έχει συνηθίσει την εικόνα των Windows και δεν ασχολείται αρκετά, δύσκολα θα μπει στη διαδικασία εκμάθησης ενός νέου συστήματος. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε την ειδική και οικονομική έκδοση των Windows 7, Starter Edition, κατασκευασμένη για netbooks.

Σχεδιασμός

Στην τελική επιλογή θα παίξει ρόλο και η εμφάνιση της συσκευής. Οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα στο να κάνουν τα μοντέλα τους μοδάτα. Έτσι συναντούμε Netbooks σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από μαύρο και λευκό έως ροζ και κόκκινο, με επιφάνειες ματ ή γυαλιστερές, με διάφορα σχέδια ή ακόμα με ασορτί θήκες μεταφοράς. Το μάρκετινγκ σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει τη δουλειά του και οι σχεδιαστές τη δική τους συχνά με μεγάλη επιτυχία. Όπως και να ‘χει, τα Netbooks δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν και καθώς είναι μία τεχνολογία, που εξελίσσεται, σίγουρα έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας.

sygxronitexnologia.wordpress.com/