Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος εξηγεί γιατί οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης που η αναζήτηση εφοδίων για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι το ζητούμενο, η κατάργηση του δικαιώματος επιλογής στη δεύτερη ξένη γλώσσα είναι... ταφόπλακα για την εκπαίδευση χιλιάδων νέων παιδιών. “Μάθετε γλώσσες” συστήνει ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος και εξηγεί στη “ΜτΚ” το γιατί.
“Γενικά, οι ξένες γλώσσες είναι η καλύτερη εκπαίδευση για τη νέα γενιά. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει, πιστεύω, ένα σαφές προβάδισμα της Γερμανικής γλώσσας χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμώ και τη Γαλλική, μια ουμανιστική γλώσσα, μια γλώσσα πολιτισμού. Οι σχέσεις ωστόσο των κατοίκων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας με τη Γερμανία είναι διαφορετικές και αυτό διότι ήδη υπάρχουν Έλληνες εκεί, οι οποίοι διατηρούν ισχυρότατους δεσμούς με την περιοχή μας" επισημαίνει ο κ. Μουσιόπουλος.
Αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από 100.000 μηχανικούς κάθε ειδικότητας, είχε δηλώσει στη "Μ" ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ραλφ Μπράουκσιεπε, ενώ τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA) Ματίας Θορνς.
Η Γερμανία αποτελεί λοιπόν ιδανική επιλογή για τους έλληνες μηχανικούς, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με απολύσεις και περικοπές μισθών, ενώ φουντώνουν στον κλάδο η ημιαπασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία. Η ισχυρότερη σήμερα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια από τις πιο κραταιές βιομηχανίες προσφέρει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι... είναι δίπλα μας.
Το τελευταίο διάστημα εξειδικευμένοι μηχανικοί αλλά και νέοι ιατροί ψάχνουν ήδη τρόπο να εργαστούν στη Γερμανία και ίσως το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν είναι ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Βέβαια, όπως εξηγούν Γερμανοί που ζουν χρόνια στη Θεσσαλονίκη, "στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ίσως στις μικρότερες περιοχές και σε αυτές που βρίσκονται πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα να απαιτείται η γνώση της γλώσσας".
"Οι δυνατότητες που υπάρχουν αυτήν την περίοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στη Γερμανία είναι πολλές. Η Γερμανία μπορεί να απορροφήσει όλους τους έλληνες μηχανικούς. Επίσης πολλές είναι και οι δυνατότητες μετεκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης που παρέχονται στη Γερμανία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αναφερόμαστε σε μια χώρα της Ε.Ε., στην καρδιά της Ευρώπης. Και η νέα γενιά έχει μάθει να κινείται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Δεν μπορεί λοιπόν σε αυτό το ανοιχτό περιβάλλον να βάζουμε στεγανά. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να λειτουργούν σχολεία, στα οποία διδάσκονται και τα Γερμανικά και τα Γαλλικά", λέει ο κ Μουσιόπουλος.
Σεμινάρια σε Γαλλικά και Γερμανικά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
"Η εκμάθηση μιας δεύτερης ή μιας τρίτης ξένης γλώσσας είναι σήμερα επένδυση", εξηγεί ο κ. Μουσιόπουλος και προσθέτει: "εκτός από τα Αγγλικά που όλοι πλέον γνωρίζουν, τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά δίνουν επιπλέον εφόδια. Μπορεί η Γαλλική να θεωρείται γλώσσα της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και η γερμανική κουλτούρα είναι πιο κοντά στην ελληνική ή καλύτερα στην Αρχαία Ελληνική. Όποιος έχει ζήσει στη Γερμανία γνωρίζει τον θαυμασμό που τρέφουν οι Γερμανοί στην Αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι ονομασίες των αριθμών αλλά και η σύνταξη της γλώσσας παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι νέοι που θα βρεθούν και θα ζήσουν στη Γερμανία όταν επιστρέψουν στη χώρα μας, μετά το τέλος αυτής της κρίσης, που πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα, θα μεταφέρουν στην πατρίδα μας και μια άλλη νοοτροπία, κι αυτό θα είναι ευεργετικό. Η συμβουλή μου ως εκπαιδευτικός είναι αυτή: "Μάθετε ξένες γλώσσες. Είναι επένδυση". Εμείς στο Διεθνές Πανεπιστήμιο έχουμε λόγω των ξένων καθηγητών και φοιτητών αυτήν την κουλτούρα . Βέβαια, όλα τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά, αλλά θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα διοργάνωσης και σεμιναρίων στα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και ζώντας με ξένους, αντιλαμβάνεσαι ότι το ‘σύνορο’ της γλώσσας είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί", καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Η αξία της γλωσσομάθειας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γλωσσομάθεια επιτρέπει την ευκολότερη εύρεση εργασίας, την καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία, την επαφή με άλλους λαούς, την ευκολότερη επικοινωνία, την κατάργηση των συνόρων, την επικοινωνία, τη συνεννόηση και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, την καλύτερη συνεργασία με άλλους λαούς, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση μέσω της κατανόησης της ξένης βιβλιογραφίας, την ολοκληρωμένη ενημέρωση, τις σπουδές στο εξωτερικό, τα ταξίδια, την κοινωνική καταξίωση.
Η παγκοσμιοποίηση, η ευκολότερη συγκοινωνία και επικοινωνία, τα κοινά προβλήματα που μοιράζονται οι λαοί μεταξύ τους, το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα ομιλείται από μικρό αριθμό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που προτρέπουν ειδικά τώρα στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε την εκμάθηση ξένων γλωσσών.