"Κεντρικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Κράτος μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες, τουλάχιστον. Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων – προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας και οι υφυπουργοί του Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Ματίας Μορς, Μαρκ Φλάναγκαν και Μπομπ Τράα και συμφώνησαν ότι ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Πώς θα φύγουν αυτοί οι 150.000 υπάλληλοι από την κρατική μηχανή είναι το μεγάλο ερώτημα. Θα πρόκειται μόνο για αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων ή θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων;
Εις ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης "ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη. Έγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και τις συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό Κράτος".
Απευθυνόμενος στους ελεγκτές της τρόικας, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων".
Υπενθυμίζεται ότι πριν και μετά την ψήφιση του νόμου παρατηρήθηκε «κύμα» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από εργαζόμενους οι οποίοι θα έμπαιναν στο πρόγραμμα της εφεδρείας ή της προσυνταξιοδοτικής κατάστασης. Αυτό προκάλεσε τον κίνδυνο να ζητηθεί από τους εταίρους μας επιπλέον αποχωρήσεις μέσω αυτών των τρόπων ή ακόμα και απολύσεις. Μετά τη χθεσινή συνάντηση κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονταν καθησυχαστικοί «μέχρι νεοτέρας».
Συζητήθηκε επίσης ο διορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλα τα Υπουργεία, η επιλογή 13 τομέων προτεραιότητας ως αντικείμενο μέτρησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών, η μηνιαία δημοσίευση στοιχείων κίνησης προσωπικού, η καθιέρωση ενιαίου λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για την επικαιροποίηση και επεξεργασία απογραφής προσωπικού σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 123 για τις διαδικασίες παροχής υπηρεσιών, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση που υπέβαλλε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ.
protothema.gr