Τα σημαντικότερα τεχνολογικά γεγονότα του έτους μήνα προς μήνα



Το 2011 ήταν μια «επεισοδιακή» χρονιά με εξεγέρσεις, επαναστάσεις, φυσικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις. Κοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τεχνολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλά από αυτά τα γεγονότα, την ίδια στιγμή που «βρέθηκε» στους πηχαίους τίτλους εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ. Αυτή είναι, παρακάτω, η ανασκόπηση του 2011.

Iανουάριος: Το Twitter αποδεικνύει την αξία του

Αυτή ήταν η χρονιά, στην οποία η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης απέδειξε ότι ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό, με το Facebook, το Twitter και το Blackberry να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο -αν όχι αμφισβητούμενο- στην οργάνωση των πραγμάτων από την Αραβική Άνοιξη ως τις εξεγέρσεις του Λονδίνου.

Φεβρουάριος: H «καθοδική» πλατφόρμα της Nokia

Στη μάχη για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη και πάρα πολύ ανταγωνιστική αγορά, υπάρχει και ένας ηττημένος: η Nokia. Η φινλανδική εταιρεία κυριαρχούσε στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας για πολλά χρόνια, ώσπου τον Φεβρουάριο άλλαξαν τα δεδομένα με τα Apple και Android να αυξάνουν σημαντικά τα κέρδη τους.

Μάρτιος: Ευρυζωνικότητα - εξακολουθεί να μην υπάρχει

Όλη τη χρονιά, το ζήτημα της ποιότητας και διαθεσιμότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων στη Βρετανία ήταν φλέγον θέμα.

Το Μάρτιο, μια έκθεση έδειξε ότι τα περισσότερα ευρυζωνικά πακέτα είχαν ταχύτητα μικρότερη του μισού από ό,τι υπόσχοντο στις διαφημίσεις. Καθώς έγιναν προσπάθειες για ταχύτερες συνδέσεις μέσω του τηλεφωνικού δικτύου, η ζήτηση για επιπλέον δικτυακές ίνες αυξήθηκε.

Απρίλιος: Το PlayStation

Όλα τα είδη δεδομένων και υπηρεσιών των υπολογιστών φτάνουν σε τεράστια κέντρα δεδομένων. Όμως, τον Απρίλιο υπήρξε μια προειδοποίηση για κάτι που θα μπορούσε να πάει στραβά.

Μετά από επίθεση χάκερ που θα μπορούσε να βάλει όλα τα δεδομένα σε κίνδυνο, η Sony απέσυρε το PlayStation από το Διαδίκτυο, αφήνοντας εκτός 75 εκατομμύρια παίκτες.

Μάιος: Ο υπολογιστής των 15 λιρών

Πώς μπορεί η Βρετανία να παράγει μια νέα γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και να κατασκευάσει την Google του μέλλοντος; Η ερώτηση αυτή απασχόλησε -μεταξύ άλλων- τον Έρικ Σμιντ της Google, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας. Τον Μάιο, ο Ντέιβιντ Μπρέιμπεν, φαίνεται πως βρήκε μια λύση, κατασκευάζοντας έναν υπολογιστή 15 λιρών για να εμπνεύσει τα παιδιά στο σχολείο να ασχοληθούν με τον υπολογιστή.

Ιούνιος: Μια ακόμη φούσκα «.com»

Την ώρα που μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας βρισκόταν σε «τεντωμένο σχοινί», οι εταιρείες τεχνολογίας κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι ιστοσελίδες Groupon, Linkedin και Zynga ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων, που έκαναν εισαγωγή στο χρηματιστήριο και κατάφεραν να αντλήσουν υψηλά κεφάλαια.

Όμως τον Ιούνιο, οι μετοχές των Linkedin και Pandora άρχισαν να υποχωρούν μετά την αρχική ευφορία. Στο τελείωμα του έτους, οι μετοχές και στις δύο εταιρείες είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Ιουνίου. Η «φούσκα» δεν έχει σκάσει πλήρως, αλλά από ό,τι φαίνεται οι επενδυτές συγκεντρώνουν όλο το ενδιαφέρον που έχουν για τις τεχνολογικές μετοχές στο Facebook του 2012.

Ιούλιος: Η Spotify κινείται προς τα Δυτικά

Η Spotify μετά από ισχυρή προώθηση μέσω της συνεργασίας της με το Facebook, έχει περισσότερους από 2,5 εκατ. πελάτες που την πληρώνουν. Όμως, η μουσική βιομηχανία εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για την ιστοσελίδα, όπως και για άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες του Διαδικτύου, καθώς οι καλλιτέχνες δείχνουν δυσαρεστημένοι από τα λίγα χρήματα που κερδίζουν με κάθε αναπαραγωγή τους στην Spotify και οι δισκογραφικές εξακολουθούν να θέτουν ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Αύγουστος: Χαρτογραφημένα κινητά στη Βρετανία

Δεν είναι μόνο το θέμα της ευρυζωνικότητας, που απασχόλησε ιδιαίτερα το κοινό, αλλά και η κάλυψη του κινητού τηλεφώνου έγινε πολύ μεγάλο ζήτημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς εξαρτόμαστε από τα smartphones.

Το καλοκαίρι -περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι- βοήθησαν στο να φτιαχτεί ένας χάρτης 3G στη Βρετανία, που περιελάμβανε και μεγάλα τμήματα των επαρχιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σεπτέμβριος: Το Google κοινωνικοποιείται

Το Google παραμένει μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επιχειρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αλλά οι προσπάθειες διεύρυνσής του μέσω ενός μεγάλου κοινωνικού δικτύου κινούνται σε αργούς ρυθμούς.

Το Google+ ήταν η τελευταία προσπάθεια - ανοιχτή πρόκληση στο Facebook. Αρχικά έλαβε διθυραμβικές κριτικές, όμως τελευταία υπάρχει πολύ λίγη πληροφόρηση σχετικά με το πόσο ενδιαφέρον έχει κατορθώσει να προσελκύσει από το ευρύτερο κοινό.

Οκτώβριος: Στιβ Τζομπς 1955-2001

Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς ήταν αναμφισβήτητα το γεγονός που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος. Ήταν ευκαιρία να εκτιμηθεί η ζωή ενός ανθρώπου, του οποίου η αποφασιστικότητα να οδηγήσει την εταιρεία, την βιομηχανία και ολόκληρο τον κόσμο να σκεφτούν με τον δικό του τρόπο είχε θετικές, αλλά και κάποιες αρνητικές συνέπειες.

Νοέμβριος: Shoreditch V Silicon Valley

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση σχεδίου για να μετατραπεί το Ανατολικό Λονδίνο σε μία «hi-tech γειτονιά», ώστε να συναγωνιστεί τη Silicon Valley, ο πρωθυπουργός γιόρτασε στο Shoreditch τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα.

Το Shoreditch γίνεται σταδιακά μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τεχνολογικές πόλεις.

Δεκέμβριος: Οι ευρυζωνικές ίνες DIY

Και καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2011, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισαν ότι όσον αφορά στις ευρυζωνικές συνδέσεις, είναι ώρα να αρχίσει να γίνεται κάτι ουσιαστικό.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε η υλοποίηση του έργου B4RN, που αφορά κυρίως στις περιοχές Λάνκασαϊρ, Κούμπρια και Βόρειο Γιορκσάιρ, οι οποίες προσπαθούν μαζί για την κατασκευή γρήγορων ευρυζωνικών ινών.

kathimerini.gr BBC