Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ για το θέμα:
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η παρουσία μου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συνδέεται με το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού όσον αφορά κατά κύριο λόγο στο θέμα του ελέγχου των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Θα ήθελα εν συντομία να σας παρουσιάσω το ιστορικό και τη διαδικασία ελέγχου. Ο νόμος 4093/2012 είναι ο νόμος που καθορίζει τον έλεγχο στις κτιριακές εγκαταστάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ένας έλεγχος όμως που καμία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέχρι σήμερα δεν έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα έπρεπε να είχαν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου νόμου ήδη από τις 31.8.2013, προκειμένου να εκδοθούν άδειες σύμφωνα με το νόμο αυτό. Για το σκοπό αυτό το σύνολο των σχολείων υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση ότι τηρεί τις προϋποθέσεις του ν. 4093/2012 και έλαβαν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Ανάλογη υπεύθυνη δήλωση υπέβαλαν και στις 31.5.2015 προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειές τους για δύο έτη.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον έλεγχο των σχολείων αυτών, δόθηκαν οι εξής παρατάσεις. Αρχικά, η καταληκτική ημερομηνία ήταν 31.12.2015 και στη συνέχεια, δόθηκε παράταση μέχρι τις 31.1.2016 και τέλος, μέχρι 28.2.2016. Θα μου επιτρέψετε λίγο εν συντομία να σας παρουσιάσω τη διαδικασία του ελέγχου. Χωρίζεται σε δύο μέρη, στον έλεγχο πληρότητας φακέλων και στους επιτόπιους ελέγχους. Διενεργείται έλεγχος φακέλου, όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη οικοδομικής άδειας για χρήση εκπαίδευσης, όπως απαιτείται εκτός από το ν. 4093 όσο και από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό. Επίσης κατά τον έλεγχο πληρότητας ελέγχεται και η ύπαρξη πυρασφάλειας για εκπαιδευτήριο.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, δίνεται η δυνατότητα από τον ν. 4096/2012 εντός 15 ημερών να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά αυτά. εφόσον αυτά προσκομιστούν, τότε ακολουθεί επιτόπιος έλεγχος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διατυπωθεί αρνητική γνώμη ως προς τις κτιριολογικές προδιαγραφές προς τον Υπουργό Παιδείας. Εφόσον ο φάκελος χαρακτηριστεί πλήρης, τότε διενεργείται επιτόπιος έλεγχος από διμελή κλιμάκια εξωτερικών ελεγκτών – αξιολογητών, εκ των οποίων ο ένας πρέπει υποχρεωτικά να είναι είτε πολιτικός μηχανικός είτε αρχιτέκτονας μηχανικός είτε ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων, με άδεια από το ΤΕΕ για όλες τις παραπάνω κατηγορίες.
Όλοι οι ελεγκτές πριν διενεργήσουν τους ελέγχους έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένο σεμινάριο που αφορά τόσο στο θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους αυτούς, όσο και τη διαδικασία την εσωτερική του ΕΟΠΠΕΠ και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΠΕΠ. Στο βαθμό που διαπιστωθούν προβλήματα, τότε οφείλει ο φορέας να τα θεραπεύσει εντός 15 ημερών. Στο βαθμό που δεν θεραπευτούν οι ελλείψεις, θα πρέπει να διατυπωθεί αρνητική γνώμη ως προς τις κτιριολογικές προδιαγραφές προς τον Υπουργό Παιδείας.
Ο ΕΟΠΠΕΠ μέχρι και σήμερα προχωρεί στην ολοκλήρωση των ελέγχων από τους οποίους έχουμε μια πρώτη εικόνα που δείχνει ότι σε γενικές γραμμές, η έλλειψη αυτών των ελέγχων στο παρελθόν, οδήγησε σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση με πολλά ζητήματα, μιας και έχουν διαπιστωθεί πληθώρα παρατυπιών που αφορούν για παράδειγμα, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στην έλλειψη πολεοδομικής άδειας σε χώρους που χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες διδασκαλίας.
Δυστυχώς, δεν ακολουθήθηκαν οι καλές πρακτικές άλλων χωρών από όλους τους σχολάρχες. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι σχολάρχες στην τακτοποίηση από την πλευρά τους όλων των προβλημάτων που έχει διαπιστώσει ο έλεγχος του ΕΟΠΠΕΠ, τους δίνεται 15ημερη παράταση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος. Το συνολικό διάστημα που έχουν οι σχολάρχες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών διαδικασιών του ΕΟΠΠΕΠ, όπως για παράδειγμα, τα Δ.Σ., φτάνει χονδρικά τους 2 μήνες. Μετά από πληθώρα ελέγχων παρατηρείται θα λέγαμε διάθεση συμμόρφωσης, κάτι που αποτιμάται ως μία θετική εξέλιξη πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους μαθητές, μιας και διασφαλίζεται ότι ο χώρος που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, είναι ασφαλής και πληροί τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.
Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα πράγματα μιας και είναι πολύ συγκεκριμένος ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Κλείνοντας την ενημέρωση που ήθελα να σας κάνω, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. που σηκώνουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο έργο που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας, γιατί, πλέον, και για πρώτη φορά – το τονίζω αυτό – μπαίνει τάξη σε έναν χώρο που δεν είχε ελεγχθεί επαρκώς, διορθώνονται οι παρατυπίες, όπου έχουν διαπιστωθεί.
Γίνεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ένα τεράστιο έργο και σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Παιδείας, που θα το χαρακτήριζα σαν μια ριζική τομή στο θέμα των ελέγχων των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Κερδισμένοι, λοιπόν, από όλη αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά και πάνω από όλα είναι οι μαθητές και κατ’ επέκταση και οι γονείς τους, που έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.