Της Ιωαννας Φωτιαδη
Αύξηση κατά 84% της εισροής Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011. Στα 4.100 άτομα ελληνικής υπηκοότητας που μετακόμισαν τους πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς προστίθενται κάθε μήνα όλο και περισσότεροι νεο-μετανάστες.
«Από τον Ιούνιο το κύμα μετανάστευσης βρίσκεται σε έξαρση», αναφέρει στην «Κ» ο αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, κ. Απόστολος Μαλαμούσης, που διακονεί εδώ και τριάντα χρόνια στο Μόναχο. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας ενδημεί η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στη χώρα που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη.
«Σήμερα, καταφθάνουν κυρίως νέοι προς αναζήτηση εργασίας και απευθύνονται σε εμάς», περιγράφει ο ιερέας «συχνά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δραματικές καταστάσεις: έρχονται άνθρωποι πεινασμένοι και απογοητευμένοι, που έχουν περάσει δύο μέρες στο παγκάκι». Ενώπιον τέτοιων προκλήσεων, ο κ. Μαλαμούσης έχει ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, προκειμένου να τους στηρίξει.
«Σε έναν βοηθητικό χώρο που διαθέτουμε, έχω τοποθετήσει ένα κρεβάτι, όπου φιλοξενώ όποιον χρειάζεται», εξηγεί. Εν συνεχεία, μεσολαβεί σε εργοδότες για την εξεύρεση εργασίας, στηρίζει στο πλαίσιο του δυνατού οικονομικά τους έχοντες ανάγκη, ακόμα και εισιτήρια επιστροφής έχει πληρώσει η ελληνική Εκκλησία. «Επρόκειτο για ένα ζευγάρι που εργαζόταν, αλλά όταν η γυναίκα έμεινε έγκυος, ο εργοδότης τους απέλυσε» διηγείται, «δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια άλλη λύση, πέραν του επαναπατρισμού».
Ως επί το πλείστον, πρόκειται για άτομα με περιορισμένα προσόντα και χωρίς γνώση της γλώσσας, που προέρχονται από αστικά κέντρα της Ελλάδας. «Συχνά, συναντούμε και δεύτερης γενιάς μετανάστες που γύρισαν στην Ελλάδα, απογοητεύτηκαν και επανήλθαν στη Γερμανία».
Οπως επισημαίνει ο ίδιος «για τους πτυχιούχους υπάρχουν δουλειές, αλλά για όσους θεωρούνται ανειδίκευτοι εργάτες οι δουλειές είναι λίγες και κακοπληρωμένες».
Παράλληλα, δεκάδες emails λαμβάνει από οικογενειάρχες, που αναζητούν πληροφορίες. «Δυστυχώς, καλούμαι να τους προσγειώσω, καθώς δεν υπάρχει απορρόφηση για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας». Η νέα πραγματικότητα συγκινεί τους Gastarbeiter της δεκαετίας του ’50 που ζουν ακόμα στη Γερμανία, «οι οποίοι βοηθούν όσο μπορούν τη νέα άρτι αφιχθείσα γενιά».
Επισημαίνεται, ότι για να νοικιάσει κάποιος διαμέρισμα στη Γερμανία, πρέπει να επιδείξει υπογεγραμμένο συμβόλαιο εργασίας και να καταβάλει εγγύηση για τους πρώτους μήνες. Εχει, μάλιστα, παρατηρηθεί μεγάλη καχυποψία εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούν από γονείς φοιτητών όχι μόνον εκκαθαριστικό, αλλά και αποδεικτικό τραπεζικών καταθέσεων από την Ελλάδα!
Καθώς εκτιμάται ότι το φαινόμενο θα γιγαντωθεί, ο κ. Μαλαμούσης προσπαθεί να οργανώσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας (Υπηρεσία Μετανάστευσης, Εργασίας, Προξενείο κ.λπ.).
«Είχα μια πρώτη συνάντηση με τις αρμόδιες Αρχές πριν από δέκα μέρες και θα την επαναλάβουμε τον Μάρτιο» λέει στην «Κ». «Με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν 1.300 διαθέσιμες θέσεις εκπαίδευσης σε εταιρείες του Μονάχου για αποφοίτους γυμνασίου ή τεχνικών λυκείων. Υστερα από μερικούς μήνες θα έχουν μάθει μια τέχνη, με την οποία θα μπορούν να εργαστούν με καλούς όρους στη Γερμανία και Θεού θέλοντος μια μέρα και στην πατρίδα τους». Παράλληλα, αναζητεί επιδότηση για την έναρξη μαθημάτων εκμάθησης γερμανικών στους κόλπους της Εκκλησίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ inital.gr