«Σε μια περίοδο που στη χώρα μας ζούμε μια βαθιά κρίση η οποία έχει πολλές και διαφορετικές συνιστώσες -δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση- θεωρώ ότι επιτεύγματα σαν και αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Όταν έχουμε όλοι την αίσθηση ότι ένα γκρίζο σύννεφο είναι πάνω από τη χώρα, όταν υπάρχει ανάγκη ανάτασης του ηθικού μας, είναι πολύ σημαντικό να αντλήσουμε από τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα μας την αυτοπεποίθηση που όλοι χρειαζόμαστε. Το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας, είναι στοιχεία που και σήμερα μπορούν να είναι πολύ ουσιαστικά για την πορεία μας».
Τα παραπάνω τόνισε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την παρουσίαση ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης
«Στον τόμο της Μεθώνης παρουσιάζονται η ανασκαφή του «Υπογείου» και τα ενεπίγραφα ευρήματα και μελετώνται ζητήματα χρονολόγησης, προέλευσης, τυπολογίας και ερμηνείας, με έμφαση στην πρώιμη ελληνική γραφή υπογράμμισε η υπ. Παιδείας και σημείωσε τα εξής:
«Το σύνολο των 191 κεραμικών με επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του υπό έκδοση τόμου προέρχεται από την ανασκαφή του «Υπογείου» της Μεθώνης Πιερίας, της αρχαιότερης σύμφωνα με την παράδοση αποικίας Ελλήνων από την Ερέτρια στον βορρά. Το υλικό αυτό είναι μοναδικό για δύο λόγους: πρώτον, γιατί τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται περίπου μεταξύ 730 και 700 π.Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής· δεύτερον, γιατί στη Μακεδονία ενεπίγραφα ευρήματα, εγχάρακτα ή γραπτά, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η μαρτυρία των ενεπίγραφων κεραμικών της Μεθώνης είναι ανυπολόγιστης αξίας για τις κλασικές σπουδές και συμβάλλει καθοριστικά στις συζητήσεις σχετικά με:
• την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες στη Μακεδονία
• τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό
• το εμπόριο της κεραμικής, ειδικότερα των πρώιμων εμπορικών αμφορέων
• τα «αλφάβητα» της Μεθώνης και την εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα
• τη διάλεκτο ή τις διαλέκτους της Μεθώνης
• τον αλφαβητισμό και την «εγγραμματοσύνη»
• τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής
• τις απαρχές της λογοτεχνίας
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, υλοποιεί το έργο «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης – Έργο τεκμηρίωσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Φιλολογίας των ΑΕΙ». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – EKT) και από εθνικούς πόρους».
ΔΗΛΩΣΗ
Μετά την εκδήλωση η Υπουργός δήλωσε:
«Από την έρευνα που διεξήχθη από αρχαιολόγους και γλωσσολόγους προκύπτει η πιστοποίηση της μακεδονικής γλώσσας ως αρχαίας ελληνικής διαλέκτου.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση τεράστιας ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας αλλά και μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος»
inital.gr esos.gr