Η νέα ηλεκτρονική εποχή έχει ανατείλει για τα καλά και ο ούριος άνεμος που πνέει απομακρύνει τα λιγοστά σύννεφα που καλύπτουν τη λάμψη της.

Σε αυτό το επαναστατικό σκηνικό των δομικών αλλαγών στη ζωή και στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων κινούνται όλα τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, που απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας, αναζητώντας τους «ηλεκτρονικούς κωδικούς» που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Ναυαρχίδα αυτής της νέας εποχής επιχειρεί να γίνει επί παραδείγματι η ιστορικότερη εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι New York Times, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκδότη τους, Άρθουρ Οκς Σουλτσμπέργκερ, θα σταματήσουν μελλοντικά να τυπώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, θέτοντας επί της ουσίας το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μια νέας, ηλεκτρονικής, πιο άμεσης και πιο γρήγορης.

Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι η ιστοσελίδα της εφημερίδας που ουσιαστικά αποτελεί ένα μοντέλο-πρότυπο για ανάλογες περιπτώσεις έχει σημαντικότατη επισκεψιμότητα, καθώς ξεπερνά μηνιαίως τους 20.000.000 επισκέπτες.

Είναι σαφές εξ αυτού με προπομπό τους New York Times ότι οι περισσότεροι μεγάλοι εκδότες του εξωτερικού έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της ενημέρωσης ανήκει στο Διαδίκτυο και, παρά τις έως τώρα αποτυχίες, δεν πτοούνται, καθώς βλέπουν ξεκάθαρα εμπρός τους το μέλλον.


Οι New York Times επιχείρησαν πρώτοι να χρεώσουν τους αναγνώστες τους που έμπαιναν στην ιστοσελίδα τους, αλλά το εγχείρημα εκείνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 απέτυχε, καθώς η επισκεψιμότητα στην επί πληρωμή είδηση του Διαδικτύου ήταν μικρή για τα αμερικανικά δεδομένα.

Το εγχείρημα τότε απέτυχε, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πετύχει τώρα, λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος ότι η τεχνολογική εξέλιξη έκανε κολοσσιαία άλματα και το Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχει καλύψει «πολλά χιλιόμετρα».

Ψηφιακές ανισότητες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η εξέλιξη της νέας τεχνολογίας είναι τόσο διαδεδομένη, που πλέον πολλές οικονομικές δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με τον ηλεκτρονικό τρόπο ζωής και σκέψης.

Ο ευρωπαϊκός Βορράς είναι η βάση των νέων τεχνολογιών και υποδομών και σχετίζει την οικονομική του ανάπτυξη με την επέκταση των υποδομών του ευρωπαϊκού Διαδικτύου.

Ο πλούσιος Βορράς γίνεται ακόμη πιο πλούσιος, καθώς έχει εξελίξει τις νέες τεχνολογίες και δεν βασίζει την αναπτυξιακή του προοπτική σε παρωχημένες οικονομικές μορφές, αλλά δίνει βάρος και βάθος στον ψηφιακό κόσμο.

Η ηλεκτρονική αγορά, η ανάπτυξη της κοινωνίας, της πληροφορίας και της οικονομίας της γνώσης είναι τομείς που ωθούν την εξέλιξη του Βορρά έναντι του Νότου. Αρκεί μόνο μια ματιά στον σχετικό χάρτη που αποτυπώνει τις διαδικτυακές υποδομές στα δύο ευρωπαϊκά άκρα, για να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο η αβυσσαλέα διαφορά Βορρά- Νότου.

Αυτή η διαφορά απεικονίζει αφενός τον τρόπο σκέψης, και αφετέρου τις προοπτικές που ανοίγονται στην ανάπτυξη για τους Βόρειους σε σχέση με τους ψηφιακά υποανάπτυκτους Νότιους.

Κυριολεκτικά, ο Νότος υπολείπεται στις υποδομές και αποκλίνει από τις σύγχρονες μορφές ανάπτυξης, καθώς επί τους παρόντος αδυνατεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι παραδοσιακές μορφές οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, είναι ημιθανείς, αν δεν συνοδεύονται από τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

greeninteractive.grPosted Image