Εκτός συνόρων «βλέπουν» το μέλλον τους αρκετοί μαθητές της Θεσσαλονίκης. Ηδη, από τα 17 τους χρόνια προσανατολίζονται σε μεταπτυχιακές σπουδές και αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, εάν δε βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό τομέα και τα ελεύθερα επαγγέλματα, αφού πλέον έχουν κλείσει οι πόρτες του ελληνικού Δημοσίου.
Την τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό καταγράφουν σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι επιπλέον διαπιστώνουν πως φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων στρέφονται σε σχολές που βρίσκονται κοντά στη μόνιμη κατοικία τους. Η αδυναμία χιλιάδων ελληνικών οικογενειών να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη υποχρεώνει τους μαθητές να αναζητήσουν σχολές... εντός έδρας.
Ετοιμάζουν τη βαλίτσα...
Ο εφιάλτης της ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και οι άλλες συνέπειες της κρίσης ωθούν αρκετούς νέους στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τη λήψη του πτυχίου τους.
«Η Ελλάδα τους έχει απογοητεύσει. Πολλά παιδιά προσανατολίζονται σε μεταπτυχιακές σπουδές και εργασία στο εξωτερικό», επισήμανε ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού(ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης, Παναγιώτης Τσιμόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», η οποία άρχισε χτες στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος.
Στη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης, εκπρόσωποι απ’ όλες τις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ παρουσιάζουν σε περίπου 4.000 μαθητές και μαθήτριες λυκείου -οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες- το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής και τμήματος, τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των πτυχιούχων, καθώς και τις συνθήκες απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Σε πρώτο πλάνο η Πολυτεχνική
Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για πολλούς υποψηφίους φαίνεται ότι βρίσκονται τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπως το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης. Αυτά επιλέγονται τόσο από αγόρια, όσο και από κορίτσια (αναλογία 55%-45%), ενώ στις θεωρητικές επιστήμες στρέφονται περισσότερα κορίτσια (65%).
Διορισμοί με το σταγονόμετρο
Διάχυτος προβληματισμός εκτιμάται ότι υπάρχει για τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα Τμήματα Νηπιαγωγών και για τις Φιλολογίες, δεδομένου ότι οι διορισμοί στα δημόσια σχολεία γίνονται... με το σταγονόμετρο. Επιπλέον, ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός θα αμείβεται με λιγότερα από 700 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
«Στα ξενόγλωσσα τμήματα το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Αγγλική Φιλολογία. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη δασκάλων ειδικής αγωγής. Ετσι, άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση για τα Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ειδικής Αγωγής του Βόλου», τόνισε ο κ. Τσιμόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε σταθερή τη ζήτηση για τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών.
Τα ένστολα επαγγέλματα εξακολουθούν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα, λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αν και οι συνθήκες στρατιωτικής εκπαίδευσης λειτουργούν αποθαρρυντικά, σύμφωνα με τους συμβούλους ΣΕΠ.
«Επίσης, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων και Μηχανικών), διότι προσφέρουν πολλές διεξόδους και καλές αμοιβές», υποστήριξε ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης και πρόσθεσε: «Τα ''θέλω'' των παιδιών είναι η σιγουριά του Δημοσίου, αλλά βλέπουν ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας».
Οπως παρατήρησε και η υπεύθυνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Σπουδές στο ΑΠΘ», Ελένη Κουιμτζή, αυξάνεται πλέον το ενδιαφέρον των μαθητών για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παλαιότερα καταγραφόταν μία τάση να επιλέγουν το Δημόσιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύμβουλος Σταδιοδρομίας Βάλια Παυλίδου, η οποία σχολίασε πως πολλοί μαθητές αλλά και φοιτητές στρέφονται περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και στο ελεύθερο επάγγελμα, διότι ο δημόσιος τομέας «ψυχορραγεί».
Μαθητές
Ο Αργύρης, ο Κωνσταντίνος και ο Ηλίας, συμμαθητές στο 27ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον. Οι δύο πρώτοι φιλοδοξούν να εισαχθούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ενώ σκέφτονται σοβαρά να μεταναστεύσουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, όπου ενδέχεται να μείνουν για να εργαστούν. Ο Ηλίας, που στοχεύει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου, θα αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη πρώτα στην Ελλάδα. «Λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει μέλλον για τους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα», επισήμανε ο Κωνσταντίνος.
Αποφασισμένοι να μείνουν στην Ελλάδα εμφανίζονται ο Γεράσιμος, ο Αλέξης και η Ελένη, μαθητές σε λύκεια των Συκεών, οι οποίοι θα επιδιώξουν να προσθέσουν κι ένα μεταπτυχιακό τίτλο στο βιογραφικό τους. «Μέχρι να βγούμε εμείς στην αγορά εργασίας, η κατάσταση θα βελτιωθεί», υπογράμμισε η Ελένη, προσθέτοντας μία νότα αισιοδοξίας στην κουβέντα.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που ολοκληρώνεται αύριο στο ΑΠΘ, ανήκει στο Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος, σε συνεργασία με τα ΚΕΣΥΠ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης.
alfavita.gr inital.gr