Του Κωστα Oνισενκο

Τη δράση κυκλωμάτων τοκογλυφίας σε επαρχιακές πόλεις, μικρότερης επιχειρησιακής εμβέλειας και «κύκλου εργασιών», αλλά με πανομοιότυπο τρόπο δράσης με εκείνο της Θεσσαλονίκης, ερευνούν οι διωκτικές αρχές. Οπως λένε στην «Κ» πηγές του ΣΔΟΕ, ένα τέτοιο κύκλωμα, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο της υπηρεσίας, δρα σε μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας.

Παράλληλα επιταχύνεται η διερεύνηση και άλλων «ξεχασμένων» εκκρεμών υποθέσεων τοκογλυφίας σε πόλεις της επαρχίας. Το ΣΔΟΕ παράλληλα συνεχίζει τις έρευνες για παράνομη δραστηριότητα σε ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας, τα οποία έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια μετά την εκτίναξη του αριθμού «πελατών» τους που ζητούν δανεικά ή πωλούν χρυσαφικά.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις στα περισσότερα από τα ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν (750 παραβάσεις στα 47 από τα 60 ενεχυροδανειστήρια όπου έγιναν έλεγχοι). Παρά το γεγονός ότι κύριο μέλημα του ΣΔΟΕ είναι ο έλεγχος παραβάσεων οικονομικής και φορολογικής φύσεως και κυρίως η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου χρυσού, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας τονίζει στην «Κ» ότι παράλληλα εξετάζεται η εμπλοκή των ενεχυροδανειστηρίων σε πλήθος έκνομων ενεργειών.

Μια από αυτές είναι και η τοκογλυφία, ο δανεισμός χρημάτων με υπέρογκο τόκο με την υποθήκευση χρυσών αντικειμένων. «Είτε εισπράξουν τους τόκους είτε όχι οι συγκεκριμένοι είναι κερδισμένοι αφού κατακρατούν τα χρυσαφικά σε τιμές πολύ μικρότερες από τις προβλεπόμενες» σχολιάζει στην «Κ» ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου που τηρεί το γράμμα του νόμου.

Επισήμως, πανελλαδικά έχουν δηλωθεί 224 ενεχυροδανειστήρια από τα οποία τα 99 δραστηριοποιούνται στην Αττική. Η μόνη προϋπόθεση που «προστατεύει» τον κλάδο είναι το «καθαρό» ποινικό μητρώο που πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου.

Ωστόσο «είναι πάντα εύκολο για κάποιον που έχει εμπλακεί σε παράνομες ενέργειες να ανοίξει ένα κατάστημα σε άλλο όνομα, ενός συγγενούς, φίλου ή απλώς αχυρανθρώπου» σχολιάζει με νόημα στην «Κ» αστυνομικός της ασφάλειας. Το ΣΔΟΕ αναμένεται να συνεχίσει εντατικούς ελέγχους σε όλα τα νόμιμα καταστήματα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν έφοδοι σε επιχειρήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες λειτουργούν παράνομα ως ενεχυροδανειστήρια - «τοκογλυφεία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς ο αριθμός των αδήλωτων ενεχυροδανειστηρίων αγγίζει εκείνον των νόμιμων (πάνω από 200). «Πολλά από τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι παρασιτικοί οργανισμοί που εκμεταλλεύονται την ανέχεια του κόσμου. Σύγχρονοι μαυραγορίτες.

Εκτιμώ ότι όπως άνοιξαν μέσα σε μια νύχτα έτσι μέσα σε μια νύχτα σχεδιάζουν να φύγουν όταν θα έχουν αρπάξει ό, τι πολύτιμο μπορούν να αρπάξουν. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα σκληρύνουν» διαβεβαιώνει στην «Κ» στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Οι αρχές θεωρούν πιθανό πολλές από τις έκνομες ενέργειες που σχετίζονται με τη διακίνηση πολύτιμων μετάλλων την τελευταία περίοδο να γίνονται υπό την «ανοχή» ή και υπό την κάλυψη επίορκων κρατικών λειτουργών. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος τελωνειακού ο οποίος φέρεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες άφησε να φύγει στη Γερμανία φορτίο με 490 κιλά ασήμι χωρίς κανένα παραστατικό, ενώ θα έπρεπε να το είχε δεσμεύσει.

kathimerini.gr