Πόσο χρόνο ξοδεύουν παιδιά και έφηβοι στα ΜΜΕ;

Γράφει η Λίνα Βαλσαμίδου

Πολύ χρόνο περνούν παιδιά και έφηβοι ασχολούμενοι με διάφορα ΜΜΕ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέραν του ύπνου.

Έρευνα του Kaiser Family Foundation, που εκπονήθηκε το 2010 και περιελάμβανε στο δείγμα της περισσότερα από 2000 παιδιά και εφήβους -8 έως 18 ετών- στις ΗΠΑ, έδειξε ότι αυτοί περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα ασχολούμενοι με μια ποικιλία διαφορετικών ΜΜΕ. Σε έρευνα δημοσιευμένη στο Prim Care, το 2006 επισημαίνεται ότι όταν οι σημερινοί νέοι γίνουν 70 ετών θα έχουν περάσει περίπου 7 έως 10 χρόνια από τη ζωή τους παρακολουθώντας τηλεόραση.

Η έρευνα του Kaiser Family Foundation υπογραμμίζει ότι τα σημερινά παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον με –κατά μέσο όρο- 4 τηλεοπτικές συσκευές, περίπου 3 dvd, 1 dvr ή συσκευή βίντεο, 2 cd players, 2 ραδιόφωνα, 2 κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παιδιά της προ-εφηβείας αλλά και έφηβοι μπορούν ανάμεσα σε άλλα, να «μετα-φορτώσουν» άσεμνα βίντεο, να στείλουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή διαφόρου είδους φωτογραφίες στους φίλους τους, να αγοράσουν τσιγάρα ή μπύρες μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, στην έρευνα αναφέρεται ότι σε όλες τις ηλικίες, η τηλεόραση παραμένει το κυρίαρχο μέσο, ενώ η τηλεθέαση ξεκινά σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Αμερικανών εφήβων διαθέτουν τηλεοπτική συσκευή στο δωμάτιό τους, μισοί διαθέτουν DVD player, μισοί διαθέτουν κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ενώ το ένα τρίτο διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που περνούν παιδιά και έφηβοι χρησιμοποιώντας διάφορα ΜΜΕ συχνά μετατοπίζει ή υποκαθιστά τη συμμετοχή τους σε άλλες δημιουργικές, ενεργές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Αξιοσημείωτη είναι και μια εθνική έρευνα στις ΗΠΑ, δημοσιευμένη στο Pediatrics το 2007, που αποκαλύπτει ότι σε μια τυπική μέρα, περίπου δύο τρίτα παιδιών και βρεφών κάτω των δύο ετών, παρακολουθούν τηλεόραση για μιάμιση ώρα.

Επιδράσεις των ΜΜΕ

Τα αποτελέσματα περισσότερων από 2000 επιστημονικών ερευνών έχουν δείξει ότι η σημαντική έκθεση των παιδιών στη βία των ΜΜΕ αυξάνει την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε συγκεκριμένα παιδιά και εφήβους, ενώ τα απευαισθητοποιεί απέναντι στη βία, η οποία εμφανίζεται με πολλές μορφές στα ψυχαγωγικά ΜΜΕ, στα βιντεοπαιχνίδα αλλά και στις ειδήσεις. Παράλληλα τα ρεπορτάζ για βοβμιστικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές, φόνους και άλλα βίαια εγκλήματα δύνανται να τραυματίσουν τα μικρά παιδιά.

Η αύξηση της χρήσης της τηλεόρασης έχει τεκμηριωθεί ότι αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που οδηγεί στην παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει και σε μειωμένες σχολικές επιδόσεις, ενώ νέες έρευνες εστιάζουν στη σχέση ανάμεσα στον υπερ-ερεθισμό από υψηλά επίπεδα χρήσης των ΜΜΕ και στις διαταραχές του ύπνου ή τις διατροφικές διαταραχές των παιδιών.

Πηγή: Pediatrics, Official Journal of the American Academy of Pediatrics, Policy statement-Media education.

.inital.gr