Περισσότερες από 2.000 προτάσεις κατατέθηκαν από ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του νέου θεσμού. Αυτές που ξεχώρισαν βραβεύτηκαν σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας
«Εχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη. Να μην αφήσουμε το γκρίζο σύννεφο να καταπνίξει τα πάντα. Να μην το αφήσουμε να οδηγήσει τη χώρα σε μαζική απελπισία και κατάθλιψη. Η χώρα έχει δύναμη. Η νέα γενιά να σαρώσει ό,τι υπάρχει από μία Ελλάδα που γέρασε».
Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε χθες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μαθητές, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την αριστεία και τις καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα.
«Πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι το κεφάλαιο της χώρας μας είναι οι επιστήμονες και οι νέοι άνθρωποι», δήλωσε η υπουργός, που προχώρησε στη βράβευση καινοτόμων δράσεων σχολείων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Περισσότερες από 2.000 είναι οι προτάσεις για καινοτόμες δράσεις από ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και από πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Παιδείας για την αριστεία και την καινοτομία.
Μερικές από τις καινοτομίες που βραβεύθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση είναι η υλοποίηση του πρότζεκτ με τίτλο «Οχήματα Αυτόματης Πλοήγησης» από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου, το εκπαιδευτικό εγχείρημα «Φιλοσοφικό Καφενείο - Blog» από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, τα διαφημιστικά σποτ και τα διαδραστικά παιχνίδια που αφορούσαν σε θέματα ενέργειας από τους μαθητές της ΣΤ' δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. Από τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ξεχώρισαν το Ινστιτούτο Δομής και Λέιζερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη σύνθεση ενός καινοτόμου φωτοκαταλυτικού στερεού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία της Μηχανής Τουριστικής Ξενάγησης και το ΤΕΙ Πειραιά για την ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης.
Τιμητική διάκριση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έλαβε ο Πάτσι Ντασαμίρ, εκπαιδευόμενος του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών, για την παραγωγή διαφημιστικού βίντεο με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή - Ελληνες και ξένοι πολίτες ενωμένοι».
Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης
Διαδικτυακό ταξίδι στην Αθήνα του Περικλή
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Σπάρτης ξεχώρισαν για το έργο που παρουσίασαν με τίτλο «Ενα ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αιώνα» και βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας. Στους μαθητές ανατέθηκαν εργασίες εξοικείωσης των νέων με το διαδίκτυο και το λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Αξιοποιήσαμε το διαδίκτυο και διάφορες ιστορικές πηγές προκειμένου να προσεγγίσουν τα παιδιά βιωματικά την περίοδο του χρυσού αιώνα του Περικλή.
Στο τέλος, τα παιδιά έγραψαν ιστορίες με φανταστικά πρόσωπα σε πραγματικό πλαίσιο», δήλωσε ο Ιωάννης Κονδυλόπουλος, φιλόλογος και υπεύθυνος του έργου. Οι εργασίες στη συνέχεια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου και το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 56 μαθητές της Α' Γυμνασίου, συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Από την πλευρά της, η μαθήτρια Μαίρη Ζαραφωνίτη δήλωσε ότι χάρη στην άψογη συνεργασία με καθηγητές και μαθητές «καταφέραμε με τη βοήθεια του διαδικτύου μέσα από τις εργασίες να ταυτιστούμε με τους Αθηναίους του 5ου αιώνα. Μέσα από τις εργασίες μάθαμε για τον τρόπο ζωής των Αθηναίων του 5ου αιώνα, τους τρόπους λατρείας των θεών, τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων, αλλά και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά».
Οι μαθητές οι οποίοι βραβεύτηκαν από το Γυμνάσιο της Σπάρτης είναι οι: Ζέππος Παναγιώτης, Τσαρούχα Ελένη, Βενολιά Μαρία, Μιχαλακάκου Κωνσταντίνα και Ζαραφωνίτη Μαίρη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ethnos.gr