Πρόβλημα η γλώσσα και η προϋπηρεσία
Τα Νέα
Σύµφωνα µε έρευνα της εταιρείας Manpower για το 2011, ένας στους τέσσερις εργοδότες παγκοσµίως (24%) αναζητά προσωπικό από άλλες χώρες για να καλύψει ελλείψεις σε συγκεκριµένες θέσεις. Εργοδότες στις Ηνωµένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν προσωπικό εκτός της χώρας τους, εφόσον σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι για ορισμένες θέσεις η τεχνογνωσία εργαζοµένων από χώρες του εξωτερικού είναι σηµαντική για την κάλυψη των θέσεων που προσφέρουν. Αλλες χώρες µε υψηλά ποσοστά ξένων εργαζοµένων είναι η Σιγκαπούρη (61%), η Κόστα Ρίκα (51%) και η Ιαπωνία (48%). Στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις που εφαρµόζουν τη στρατηγική προσέλκυσης επαγγελµατιών από το εξωτερικό είναι η Νορβηγία (36%), η Ιταλία (34%) και η Αυστρία (29%).
«Αξίζει βέβαια να τονιστεί πως από όσους αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό προσλαµβάνεται µόνο το 55%», υπολογίζει η κ. Κουσσία. Εξηγεί πως οι νέοι είναι πιο πρόθυµοι να µεταναστεύσουν, χωρίς όµως να έχουν την προαπαιτούµενη εργασιακή εµπειρία. Από την άλλη, όσοι διαθέτουν 5 έως 10 χρόνια προϋπηρεσίας αντιµετωπίζουν δυσκολίες στο να µετακοµίσουν µαζί µε την οικογένειά τους.
Τέλος, οι ανειδίκευτοι εργάτες συνήθως δεν µιλούν τη γλώσσα της χώρας προορισµού. «Το κριτήριο του να µιλά κανείς τη γλώσσα της χώρας όπου αναζητά εργασία τουλάχιστον σε επίπεδο Β1/Β2 (σ.σ.: να μπορεί να συμμετέχει σε καθημερινές συζητήσεις και να διαβάζει βασικές πληροφορίες) είναι αδιαπραγµάτευτο.
Ωστόσο, σε κάποιες ειδικότητες – όπως για παράδειγµα οι χειρουργοί – υπάρχει η περίπτωση να δεχθούν εργαζοµένους που µιλούν ήδη καλά αγγλικά, µε την προοπτική να µάθουν σύντοµα και τη γλώσσα στη χώρα που τους δέχτηκε», λέει η κ. Φλάκα.
Παρόλο που είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι έλληνες µηχανικοί εργάζονται στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης, αναφέρει πως αρκετοί µηχανικοί – από όσους ζητούν συστατικές επιστολές – κατευθύνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, όπως λέει, «πρέπει να οριστούν διµερείς συνεργασίες µε τις χώρες προορισµού, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση του επαγγέλµατος του µηχανικού σε αυτές σε σχέση µε την ισοτιµία των πτυχίων και τις αδειοδοτήσεις».