Με 5 ευρώ την ώρα, με συμβάσεις «α λα καρτ» ή χωρίς ασφάλιση σε πολλές περιπτώσεις, απασχολούνται πλέον οι καθηγητές στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, όπως κατήγγειλαν οι επικεφαλής του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών.
Μάλιστα, η κυβέρνηση και στο συγκεκριμένο κλάδο προωθεί προγράμματα «ψευδοκατάρτισης» μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δύνανται να παίρνουν ανασφάλιστο προσωπικό με «ρεγάλο» της τάξης των 400 ευρώ το μήνα (!) τα οποία μάλιστα καταβάλλονται από τον κρατικό κορβανά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του left.gr και του thesstoday.gr (άρθρο με βίντεο), στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ), επισήμαναν ότι η κατάσταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει φτάσει στο απροχώρητο και για αυτό ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Όπως τόνισαν τα μέλη του ΣΕΦΙΕ, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες, πολλοί από τους οποίους δεν τις εφάρμοζαν, ξεσάλωσαν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 ευρώ, τη στιγμή που με τις συλλογικές συμβάσεις αμείβονταν με περίπου 9,3 ευρώ. Οι εργοδότες δεν δίνουν πολλές ώρες στους καθηγητές, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται σε 2 η και περισσότερα φροντιστήρια για να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο μισθό.
«Είλωτες» μέσω προγραμμάτων «ψευτοκατάρτισης»
Επίσης, τα μέλη του ΣΕΦΙΕ δήλωσαν ότι «οι εργοδότες, επιχειρούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου θα προσλαμβάνονται στα φροντιστήρια για 6 μήνες, εργαζόμενοι κάτω των 29 ετών, με 5 – 6 ευρώ την ώρα, τα οποία μάλιστα θα επιδοτούνται οι εργοδότες, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα». Αυτό όπως υποστηρίζουν θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες να ρίξουν περεταίρω το κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους οποίους πλέον και δεν θα χρειάζονται από τη στιγμή που μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Στο πρόγραμμα όπως λένε, θα μπουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ προς το παρόν, δεν θα συμμετάσχουν τα μέσης εκπαίδευσης.
Πηγή:
http://www.nez.gr/archives/13995
……………………………………………………………………………………….
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ LEFT.GR
Με ωρομίσθια πείνας, με ατομικές συμβάσεις χωρίς κανένα δικαίωμα και με συνεχές κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν ότι απασχολούνται πλέον οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ), επισήμαναν ότι η κατάσταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει φτάσει στο απροχώρητο και για αυτό ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Ατομικές Συμβάσεις
Όπως τόνισαν τα μέλη του ΣΕΦΙΕ, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες, πολλοί από τους οποίους δεν τις εφάρμοζαν, ξεσάλωσαν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 ευρώ, τη στιγμή που με τις συλλογικές συμβάσεις αμείβονταν με περίπου 9,3 ευρώ.
Όπως λένε, οι εργοδότες δεν δίνουν πολλές ώρες στους καθηγητές, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται σε 2 η και περισσότερα φροντιστήρια για να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο μισθό.
Πλέον, οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται ελεύθερα από τον κάθε εργοδότη, έχοντας απωλέσει, επιδόματα, τριετίες και άλλα δικαιώματα.
«Δούρειος Ίππος» το ΕΣΠΑ για εξευτελιστικούς μισθούς
Επίσης, τα μέλη του ΣΕΦΙΕ δήλωσαν ότι οι εργοδότες, επιχειρούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου θα προσλαμβάνονται στα φροντιστήρια για 6 μήνες, εργαζόμενοι κάτω των 29 ετών, με 5-6 ευρώ την ώρα, τα οποία μάλιστα θα επιδοτούνται οι εργοδότες, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα. Αυτό όπως υποστηρίζουν θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες να ρίξουν περεταίρω το κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους οποίους πλέον και δεν θα χρειάζονται από τη στιγμή που μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Στο πρόγραμμα όπως λένε, θα μπουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ προς το παρόν, δεν θα συμμετάσχουν τα μέσης εκπαίδευσης.
Συρρίκνωση επιδόματος ανεργίας
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι με το νέο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα . Στα φροντιστήρια, επισημαίνουν, οι καθηγητές απολύονται κάθε Μάιο και προσλαμβάνονται κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 μέρες ταμείου ανεργίας. Με βάση το νέο νόμο αν έχουν πάνω από 400 μέρες ταμείου μέσα σε 4 χρόνια, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του ταμείου ανεργίας, επιβαρύνοντας και άλλο την οικονομική τους κατάσταση.
Ξεκινούν κινητοποιήσεις
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουν έξω από το φροντιστήριο του προέδρου του συνδέσμου Φροντιστών, ενώ στις 18 Ιουνίου, τα διοικητικά συμβούλια από συνολικά 9 πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα, θα συμμετάσχουν στην Αθήνα σε ευρεία συνεδρίαση, χαράσσοντας την στρατηγική για το αμέσως επόμενο διάστημα και ανακοινώνοντας συγκεκριμένες δράσεις.
left.gr