Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για έκτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα την ελληνιστική ποίηση που διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από 25 έως 27 Μαΐου 2012 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ, Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου).
Στο έκτο αυτό συνέδριο με τίτλο «Οι ελληνιστικές σπουδές σε σταυροδρόμι: κείμενα, συγκείμενα και μετακείμενα» θα συμμετάσχουν 20 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά. Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου έχει ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκός Αντώνης Ρεγκάκος. Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.
Το συνέδριο έχει ως στόχο να διερευνήσει τις προοπτικές που ανοίγονται στην έρευνα της ελληνιστικής ποίησης και ποιητικής υπό την επίδραση νέων θεωρητικών προσεγγίσεων. Γνωρίζοντας άνθηση κυρίως στην Αλεξάνδρεια και στο Μουσείο, όπου στεγαζόταν η περίφημη Βιβλιοθήκη, και τελώντας υπό τη διαρκή ενίσχυση των διαδόχων του Αλεξάνδρου, και ιδίως της δυναστείας των Πτολεμαίων, η ελληνιστική ποίηση εγκαινιάζει μια αναθεωρητική τάση στη λογοτεχνία.
Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο διερευνά:
α) τη διάσωση, έκδοση και μετάφραση των ποιητικών κειμένων της ελληνιστικής εποχής,
β) την ερμηνεία της ελληνιστικής ποίησης σε σχέση με τα πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα της εποχής,
και γ) τις μετακειμενικές, ποιητολογικές αναγνώσεις των ελληνιστικών ποιημάτων.
Πληροφορίες: http://www.lit.auth.gr/node/1392