ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Η Λίζμπετ θέλει να επικοινωνεί με τους Ελληνες φίλους της. Ο Γκέρχαρντ σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη χώρα μας. Κάθε μαθητής έχει και διαφορετικό σκοπό. Ολοι τους όμως συνδέονται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γερμανίας
Η κόρη του Δ. Μάστορα, καθηγήτρια κι αυτή, σε πρόσφατη εκδρομή στη χώρα μας με μαθητές του προγράμματος
Ο Φρεντ Βέγκμαν επέστρεψε από τη δουλειά του στη Ρώμη και άνοιξε τον υπολογιστή. Το ίδιο έκανε και ο καθηγητής φυσικής Γκέρχαρντ Ρίντερ από τη Βιέννη. Αλλοι τρεις άνθρωποι από το Παρίσι, τη Βρέμη και το Αμβούργο μπήκαν στο διαδίκτυο την ίδια στιγμή. Ολοι συνδέθηκαν με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γερμανίας για να παρακολουθήσουν το βραδινό μάθημα τηλε-εκμάθησης της γλώσσας μας μέσω skype.
Συνολικά 72 άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη μαθαίνουν ελληνικά στο Ινστιτούτο μέσω του διαδικτύου, εκμηδενίζοντας αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων, και τα αποτελέσματα είναι απολύτως ικανοποιητικά. Δύο ή τρία χρόνια δεν αρκούν φυσικά για να μάθει κάποιος άπταιστα ελληνικά, αλλά όλοι οι μαθητές με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος» μπορούν να συζητήσουν χωρίς προβλήματα. Τα μαθήματα δεν είναι φροντιστηριακού τύπου με συνεχείς ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού. Εχουν σκοπό να βελτιώσουν τις ικανότητες των μαθητών στη γλώσσα και τους ιδιωματισμούς που χρησιμοποιούνται από τους Ελληνες. «Εκανα μαθήματα αρχαίων ελληνικών, αλλά αυτή είναι μια γλώσσα που ανήκει στο παρελθόν. Θέλω να γνωρίσω τη γλώσσα που μιλούν οι σημερινοί Ελληνες» λέει ο κ. Βέγκμαν.
Για τον Δημήτρη Μάστορα, ο οποίος είναι καθηγητής ελληνικών εδώ και 30 χρόνια και διδάσκει σήμερα στο Ινστιτούτο, όσοι αποφασίζουν σήμερα να μάθουν ελληνικά δεν το κάνουν από θαυμασμό για το παρελθόν της χώρας μας, αλλά από αγάπη για το παρόν της. «Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως οι οικογενειακοί και οι επαγγελματικοί. Κάποιοι από τους μαθητές ζουν με Ελληνες, ενώ κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μάστορας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λίζμπετ Χάρτκοπφ από το Αμβούργο, η οποία μαθαίνει τη γλώσσα τα τελευταία πέντε χρόνια. «Ο σύζυγός μου έχει επισκεφθεί πολλές φορές τους φίλους του στην Ελλάδα. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι και προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα για να μιλάω μαζί τους».
Γκρουπ της τηλε-εκμάθησης ελληνικών σε καλοκαιρινά ταξίδια του
Ο κ. Ρίντερ, από την πλευρά του, σχεδιάζει να έρθει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. «Είναι κάτι που θέλω να κάνω εδώ και χρόνια. Τα φωτοβολταϊκά είναι μια εξαιρετική επένδυση για την Ελλάδα».
Ο Δ. Μάστορας, καθηγητής ελληνικών εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει σήμερα στο Ινστιτούτο
Αν αναζητήσει κάποιος τους λόγους που τους ώθησαν να κάνουν μαθήματα ελληνικών, θα αντιληφθεί ότι όλοι έχουν εξαιρετικές εμπειρίες από τη χώρα μας. Τόσο οι φυσικές ομορφιές όσο, κυρίως, οι άνθρωποι έχουν γοητεύσει τους μαθητές του κ. Μάστορα. «Ερχομαι συχνά στην Ελλάδα και επισκέπτομαι τους φίλους μου. Θέλω να μάθω τόσο καλά τη γλώσσα ώστε να μπορώ να συζητώ άνετα για όλα τα θέματα», λέει ο Φρεντ.
Η εξάσκηση και τα ταξίδια
Το πρόγραμμα σπουδών
Κάθε έτος σπουδών χωρίζεται σε δύο εξάμηνα, στη λήξη των οποίων οι μαθητές κάνουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι οι διακοπές αλλά η εκπαίδευση, με τους μαθητές να έρχονται σε άμεση επαφή με τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται και να εξασκούν τα ελληνικά τους σε καθημερινή βάση. «Συνήθως πηγαίνουμε σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν μιλούν με τοπικούς ιδιωματισμούς και δεν έχουν βαριά προφορά, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επικοινωνία», εξηγεί ο κ. Μάστορας.
Εκτός από την καθημερινή τριβή με την ελληνική γλώσσα, το ταξίδι περιλαμβάνει σεμινάρια, ξεναγήσεις και… ακόμα περισσότερα μαθήματα ελληνικών. Αν και οι μαθητές προέρχονται από διάφορες χώρες, η συμμετοχή στα ταξίδια είναι σχεδόν καθολική. «Ακόμα και αν είναι πολυάσχολοι, θα βρουν τρόπο να αφιερώσουν δύο εβδομάδες σε αυτό το ταξίδι. Είναι για όλους ευκαιρία να γνωρίσουν τους συμμαθητές τους, με τους οποίους επικοινωνούν μόνο μέσω του υπολογιστή αλλά και να κάνουν ακόμα ένα ταξίδι στην Ελλάδα».
Για φέτος το καλοκαίρι, ο προορισμός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Σύρος και το ταξίδι θα γίνει τον Ιούνιο.
Έθνος
Στέλιος Βογιατζάκης
[email protected]